Olvasási idő: 3 perc

Erős motor, tartozékok széles választéka és egy radar, ami a hátulról közeledő forgalmat is figyeli. Ez a Specialized Turbo Vado 5.0, amiről az a hír járja, hogy bármilyen terepen megállja a helyét.

Igényekre szabva

Ha őszinték akarunk lenni, kicsit mindenkiben benne van a “mindent szeretnék és azonnal szeretném” mentalitás. Az elektromos kerékpárok esetében ez a következőket jelentheti: egy szupererős motort, ami mégis érzékeny, és egy olyan akkumulátort, ami soha nem merül le. Emellett persze fontos, hogy  praktikus kiegészítőkkel legyen felszerelve, de mégis vagánynak és sportosnak hasson, és persze ne feledkezzünk meg a könnyű kezelhetőségről sem. Ahogy tökéletes ember sincs, úgy a tökéletes bringát sem dobták még piacra, ám a Turbo Vado 5.0 most mégis versenybe száll ezért a címért. Ha szívesen szemügyre vennéd élőben is, látogass el üzleteink valamelyikébe!

Stílus? Pipa!

A Vado modell meglehetősen nagynak és terjedelmesnek tűnhet a Vado SL karcsú és elegáns vázával szemben, különösen a masszív alsó csőnek és a benne elhelyezett 710 Wh kapacitású akkumulátornak köszönhetően. A Specialized 2.2 motor egy Brose modellre épül és 90 Nm maximális nyomatékot biztosít, amivel az egyik legerősebb jelenleg elérhető modell az ebike szegmensben. Nagy, fekete műanyag borításával elég látványos darab, de a fekete fényezésnek köszönhetően nem lóg ki túlságosan.

A többi alkatrész ugyanilyen feltűnésmentes: a Vado elöl lévő rugóvillája és minden más alkatrész fekete maradt, beleértve a sárvédőket is, amik mind a szélességük, mind a hosszúságuk miatt igazán figyelemre méltóak. A kerékpár kialakításának köszönhetően olyan messzire leérnek, hogy nedves időben is képesek a lehető legtisztábban tartani a lábbeliket.

Minden, ami rajta és benne

Az akkumulátor kivehető, így könnyen feltölthető akkor is, ha nincs konnektor elérhető távolságban a kerékpár parkolóhelyétől. A motor működtetése a kormányon található hüvelykujjas távirányítóval történik. 

A Specialized Mission Control alkalmazás nemcsak a motor támogatási beállításainak testreszabását, az útvonalak tervezését és rögzítését, valamint a rendszer firmware-ének frissítését teszi lehetővé, hanem a motor kikapcsolását is, egyfajta digitális lopásvédelmet kínálva:  a motor csak akkor kel újra életre, ha megadod a személyes PIN kódodat. 

Radar? Igen, jól hallottad!

A központi kijelző a fényerőnek és a kontrasztnak köszönhetően még közvetlen napfényben is könnyen leolvasható, és minden szükséges adatot megad. A sebesség, az akkumulátor állapota és a támogatási szint mellett a radar által szolgáltatott információkat is megjeleníti.

A Vado 5.0 egy Garmin radarral van felszerelve, amely a hátulról közeledő forgalmat vizsgálja. Ha egy jármű közeledik, kis pontként jelenik meg a kijelzőn, így valós időben jelzi a távolságot. Ennek ellenére továbbra is javasoljuk, hogy kanyarodás előtt mindig pillants át a vállad fölött – hiszen a még a legmegbízhatóbb jelzőberendezés sem válthatja ki 100%-osan a saját szemmel történő meggyőződést.

Összegzésként

Ha olyan kerékpárt keresel, amellyel munkába menet el tudod vinni a gyerekedet az óvodába, hazafelé pedig gyorsan elintézhetsz néhány dolgot a városban, akkor a Specialized Vado 5.0 remek választás. Tehát hétköznapi praktikum szempontból nem is lehetne jobb, 100 pontot kap. Ami a stílust illeti, gyakorlatilag bármilyen terepen megállja a helyét. Csak rajtad múlik, hogy az új tornacipőddel vagy a lakkcipőddel pattansz fel rá! 

Ha felkeltettük az érdeklődésed, nézz szét a webshopban a modellek között!

Forrás: Downtown magazine