Olvasási idő: 3 perc

Hozzávetőlegesen 800 elektromos rásegítésű teherbringa, azaz elektromos cargo szerezhető be abból a 400 millió forintos támogatási keretből, amelyre 2022. február 7-től pályázhatnak egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok — olvasható a humda.hu oldalán.

A pályázat lényege 

A HUMDA (Magyar Autó-Motorsport) és a  Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán a nettó vételár fele, de legfeljebb 500 ezer forint támogatás nyerhető el.

Az állami támogatás részleteit megtalálod oldalunkon, de az alábbi cikkben számos kiegészítő információt is hoztunk a HUMDA.hu oldalán megjelent sajtóközlemény alapján.

Szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet pályázni 2022. februártól decemberig az elektromobilitas.humda.hu oldalon. 

A magyarországi egyéni vállalkozók egy, a gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok maximum öt e-cargot szerezhetnek be utófinanszírozott támogatással.

A kereskedelmi forgalomban megvásárolható, elektromos segédmotorral felszerelt, pedálhajtású, kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel rendelkező kerékpárok legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye max. 250 W lehet. Olyan új biciklikre kérhető támogatás, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha eléri a 25 km/h sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az 50 kilogrammot, feltétel továbbá a nyomatékszenzoros vezérlés is. Kerékpáronként egy pót-akkumulátor beszerzése is támogatott.

Kerékpáros forradalom?

Néhány éve hazánkban igazi kerékpáros forradalom zajlik. Robbanásszerűen fejlődik a kerékpárút-hálózat, rohamosan nő a kerékpártúrázók száma is. Mindezen túl: 2021-ben a régióban elsők között hirdetett az ország elektromos rásegítésű kerékpárok vásárlásához támogatási programot, ahogy arról nemrégiben beszámoltunk, 2022. január 1-jétől a cégek adómentesen biztosíthatnak biciklit és ebike-ot a dolgozóiknak (privát felhasználásra is), aminek a költségeit elszámolhatják, valamint a régióban másodikként indult el a Google kerékpáros útvonaltervezője is. Következő lépés az ecargo biciklik vásárlásához biztosított állami támogatás, ugyanis az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok terjedése segíti azt, hogy belvárosainkban tisztább legyen a levegő és hatékonyabb, gyorsabb a közlekedés. A programból hozzávetőlegesen 800 ecargo kerékpár vásárlását támogatják, amivel négy-ötszörösére növelhető ezen szállítóeszközök száma hazánkban – emelte ki Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

Éljen az elektrifikáció!

 Az ország hosszú távú szén-dioxid-csökkentési céljainak elérése érdekében a közlekedés minden területén támogatjuk az elektrifikáció terjedését – mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. 

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó pályázat vissza nem térítendő támogatása az e-cargo kerékpárok beszerzéséhez, a városi térségekben szállítási tevékenységet, vagy gyakori utazásokat igénylő szolgáltatást végző cégek, gazdasági társaságok, valamint civil szervezetek számára lehet előnyös. 

Számukra valós alternatívát nyújthatnak az elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárok, hiszen egy kisteherautónál jóval olcsóbbak és egyszerűbben kezelhetőek, nem beszélve a jóval kedvezőbb fenntartási költségekről. A kisebb helyigény főleg belvárosi környezetben egy plusz előny – tette hozzá Steiner Attila. 

Cél, hogy a gépjármű-használattal szemben alternatívát nyújtva javítsunk a városi térségek mobilitását, az ecargo kerékpárok terjedése a városi logisztikában ehhez járul hozzá. Az érintett területeken a települési levegőszennyezettség és a zaj csökkentése révén az életminőség javulása is várható – emelte ki az államtitkár.

A HUMDA szerepe

A HUMDA — mint mindig — most is komplex módon közelít a jövő közlekedésének témaköréhez. A Zöld Busz Program mellett az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerének kezelését is átvette az Ügynökség. Az ecargo-pályázat lesz az első, amelyet már mi indítunk el, bízunk benne, hogy számos vállalkozás, szervezet és önkormányzat látja meg a lehetőséget ebben. Komoly szemléletformáló hatást is várnak a pályázattól, hiszen a sűrűn lakott területeken az ecargókat nap mint nap több ezer ember láthatja majd, így a program hozzájárul az ilyen eszközök további terjedéséhez. 

Bíznak benne, hogy egyre több elektromos rásegítésű teherszállító kerékpárt láthatnak majd: mind Budapesten, mind számos más városban és akár a községekben is. Ne feledd: ezek a kerékpárok számos mikrologisztikai területen nyújtanak már Európában és a világban valós alternatívát. Sokszor egy-egy hagyományos belső égésű motorral szerelt furgont is ki lehet vele váltani és az elektromos rásegítés miatt a környezetünk jobbá tételéhez is hozzájárulnak – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A HUMDA 2021 decemberétől vette át az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerének kezelését az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-től. Az eddigi pályázati rendszer tapasztalatainak kiértékelése és az átállás még zajlik, de a folyamatban lévő pályázatokat ez mindössze annyiban érinti, hogy azokat a HUMDA koordinálja. Az érintettek a támogatások kapcsán az elektromobilitas@humda.hu e-mail címen tudnak érdeklődni. A változásokról továbbá a HUMDA közösségimédia-felületein, valamint az Ügynökség honlapján lehet tájékozódni.

Az ebikeshop.hu szerepe

Ahogyan a 2021-es évben, úgy 2022-ben is stabil és megbízható partnerként, beszerzési forrásként állunk az érdeklődők rendelkezésére az állami támogatással elérhető elektromos rásegítésű cargo kerékpárok vásárlási folyamatában. Számos modell elérhető választékunkban: azonnali készletről, illetve rendeléssel, egyedi igényekre szabott felszereltséggel (rövid várakozási idővel) is! Üzleteinkbe foglalhatsz időpontot, de előtte érdemes átnézned kínálatunkat is!