Olvasási idő: 3 perc

A kerékpár gumik kiválasztásának fontos eleme a megfelelő szelep típusának ismerete, melyben különféle típusok, mint a Presta, Schrader, Woods és Regina szelepek léteznek, mindegyik rendelkezik előnyökkel és hátrányokkal egyaránt. A szelep választása, elsősorban a felnitípustól is függ, mert nem minden szelep kompatibilis minden felnivel.

A bicikli gumiabroncs-szelepek különböző típusai

Amikor kerékpárról van szó, a megfelelő gumiabroncs méret kiválasztása mellett  a szelep típusa is fontos tényező. Mivel majdnem minden bicikli más-más típusú szelepet használ, fontos ismernünk a tulajdonságaikat.

Szelep típusok minden célra

A Tubetype vagy Tubeless-compatible gumiabroncsok esetén a szelep típusa különböző lehet. Tubetype (belsőcsöves) abroncsokhoz négyféle szelep létezik: Presta, Schrader, Woods vagy Regina. Míg a Tubeless-ready abroncsok esetében csak a Presta szelep az elérhető.

A presta szelep

A Presta szelep alkalmazható  Tubetype és Tubeless-ready kerékpárok esetén is. A komoly kerékpárosok többsége, legyen szó országúti vagy hegyi kerékpározásról, a Presta szelepek mellett döntenek.

A bicikli szeleptípusok útvesztőjében
https://www.istockphoto.com/

Előnyök:

A Presta szelepnél egyszerűen állítható a nyomás anélkül, hogy szerszámot kellene használnunk. Csak lecsavarjuk a tetejét, és kézzel lenyomva egyszerűen kiereszthetjük a  levegőt. Amennyiben gyorsan szeretnénk kifújni a levegőt, vagy tubeless használat esetén optimalizálni szeretnénk a levegőáramlást, a szelep teljesen eltávolítható. A vékony szerkezet miatt kisebb lyuk szükséges a felniben, ami főleg az országúti kerékpárok esetében kritikus, hiszen ott a könnyebb felni fontos szempont.

Hátrány:

A Presta szelep relatív törékenysége. Nyomásszabályozáskor a vékony szár könnyen megsérülhet a pumpa vagy kompresszor csatlakoztatójának rácsavarása közben. Vigyázni kell, hogy ne károsodjon a szelep.

A standard (vagy Schrader) szelep

A bicikli szeleptípusok útvesztőjében
https://www.istockphoto.com/

Előny:

A Standard szelep az autókban és motorkerékpárban is használt típus, ezért kompatibilis a szervizállomásokon és benzinkutakon lévő kompresszorokkal, gyakorlatilag bárhol képesek vagyunk állítani a levegőnyomást, még akkor is, ha nincs nálunk pumpa.

Hátrányok:
A szelep kiszedéséhez speciális szerszám szükséges. Ha le akarjuk engedni a levegőt ahhoz is kell egy szerszám , de legalább egy gémkapocs.
Nehezebb a többi típusnál és szélesebb a geometriája is. z.

A woods (vagy Dunlop) szelep

A bicikli szeleptípusok útvesztőjében

Előny:

A Woods szelepként is ismert Dunlop változat a kerékpározás kezdeti időszakában volt széleskörűen elterjedt. Egyszerű, megbízható és nem rozsdásodik meg a párás környezetben sem.

Hátrányok:

Mérete miatt nehézkes lehet a nyomás pontos beállítása, és a tágasabb lyukmérete miatt nehezebb, masszívabb felnik szükségesek, amely kizárja használatát a prémium kategóriás kerékpárok esetén.

A regina (vagy olasz) szelep

A Regina szelep gyakorlatilag kizárólagosan olasz városi kerékpárokon található meg.

Hátrány:

A Regina tipusúak esetén gyorsan vissza kell csavarni a kupakot a felfújás után, különben levegő szökik ki. Kevésbé elterjedt típus, ezért egyre kevésbé használják.8

Milyen típusú kerékpár szelepet válasszak?

A bicikli szeleptípusok útvesztőjében
https://www.istockphoto.com/

A választás jelentős mértékben függ a felni típusától. Ha a felni eredetileg Standard (Schrader) szelepre van méretezve, akkor egy Presta szelepet is használhatunk hozzá adopter segítségével. Azonbal, ha a felni eredetileg Pres szelepre lett megtervezve, akkor nem tudunk Schrader szelepet használnai, mivel az túlságosan széles az adott lyukhoz. Érdemes tehát ugyanazt a típusát tovább használni, amivel eredetileg szerelve volt.

 

A poszt forrása: https://www.michelin.co.uk/bicycle/advice-bicycle/bike-tyre-pressure-guide/bike-tyre-valves