Olvasási idő: 3 perc

Az eMTB-rajongók számára izgalmas újdonságként a Bosch bemutatott egy limitált szériás motort, amelyet kifejezetten terepringákhoz szántak, versenyzéshez. Míg az Egyesült Államokban egyáltalán nem bevett szokás, Európában hasít ez a sportág amihez nem árt a súlycsökkentés. Az új, könnyű motor a Bosch Performance Line CX Race Limited Edition nevet viseli, ami a Bosch meglévő Performance Line CX motorjainak továbbfejlesztése. 

Miért limitált széria?

A Bosch Performance Line CX Race Limited Edition a Bosch néhány más motorjához hasonlóan akár 400 százalékkal is képes megnövelni a teljesítményt, miközben a mérlegen mindössze 6,1 kilogrammot nyom amivel a Bosch ebike portfóliójának legkönnyebb motorjának tekinthető. 

A motor súlyának csökkentésével az ebike összsúlya is kevesebb, ami javítja a kezelhetőséget, valamint könnyebbé teszi a kanyarodást és az akadályok átugrását is. A „Race” üzemmód még ütősebb teljesítményt nyújt, mint a Bosch Turbo. Az a hír járja, hogy csak a nagyon tapasztalt kerékpárosok rendelkeznek majd a motor teljesítményének teljes kihasználásához és irányításához szükséges készségekkel a Race módban.

A Bosch Performance Line CX Race Limited Edition tervezésekor a mérnökök néhány igen lenyűgöző teljesítményparamétert adtak meg. Amellett, hogy a motor akár 400 százalékkal is megnöveli a versenyző saját erőkifejtését, hatalmas, 85 Nm-es nyomatékot is biztosít, ami kivételes sebességet nyújt a meredek emelkedőkön. A Bosch Extended Boost funkciója is kapott egy frissítést. Az Extended Boost ad egy extra lökést, ha sziklákkal, lépcsőkkel, kidőlt fákkal vagy hosszabb, gyökeres szakaszokkal találkozunk.
Bosch Performance Line CX Race Limited Edition: Motor az eMTB versenyzéshez

Kép forrása: Electric Bike Report

A Bosch ebike Flow alkalmazásában a kerékpárosok számára megannyi teljesítményparaméter biztosított, amelyeket a saját tekerési stílusukhoz állíthatnak be. Ezek közé tartozik többek között a dinamika, a maximális sebesség és a maximális nyomaték. A szoftver egyik előnye, hogy a maximális teljesítmény már abban a pillanatban rendelkezésre áll, amikor a kerékpáros elkezdi a pedálozást, így a jelenleg forgalmazott ebike-motorok közül a leggyorsabb és legerősebb reakcióra képes.

Az eMTB versenyek érdekessége, hogy a futam időtartama túl hosszú ahhoz, hogy az akkumulátor a teljes távot kibírja Turbo üzemmódban; ennek következtében a versenyzőknek meg kell választaniuk, hogy hol és mikor használják az eMTB maximális teljesítményét, tehát valójában takarékoskodniuk kell. 

Más egységektől eltérően a rendszer vezérlője a felső csőbe lesz integrálva, részben azért, hogy megvédje azt ütközés vagy esés esetén. Azok számára, akiknek fontos az elérhetőség, a Bosch egy kormányra szerelhető eszközt kínál majd Mini Remote néven, amely Bluetooth-kapcsolaton keresztül vezérli az egységet. A Bosch néhány más egységéhez hasonlóan a Performance Line CX Race Limited Edition is tartalmaz majd Walk Assist és Hill Hold funkciókat arra az esetre, ha a versenyzőnek le kell szállnia a kerékpárról.

A Performance Line CX Race Limited Edition a Bosch népszerű Powertube 625 akkumulátorával lesz párosítva, amely ahogy a neve is mutatja – 625Wh energiát biztosít.

Az Electric Bike Report jóslata szerint tekintettel arra, ahogyan az eMTB versenyek fejlődtek tudni lehetett, hogy előbb vagy utóbb piacra kerül egy versenyspecifikus motor, és bár nem voltak biztosak benne, hogy ki lesz az első, ők a kezdetektől fogva a Boschra fogadtak.

Bosch Performance Line CX Race Limited Edition: Motor az eMTB versenyzéshez

Kép forrása: Electric Bike Report

Összegzés 

A Performance Line CX Race Limited néhány jellemzője valószínűleg más termékcsaládokba is átcsorog majd. A vezérlő speciális elhelyezése ami biztosítja, hogy esés vagy ütközés esetén az egység nehezebben sérüljön meg , kiváló ötlet; a könnyen cserélhető Bluetooth-kapcsolattal ellátott Remote kormányra szerelése pedig azt eredményezi, hogy az ebike akkor is használható legyen, ha a kapcsoló megsérül, és mivel nem tartalmaz kritikus áramköröket vagy processzorokat, a kapcsoló cseréje valószínűleg nem kerül sokba. Ezt az ötletet néhány vállalat, köztük a Specialized és az Orbea már átvette.

Az Extended Boost egy lenyűgöző találmány, amely azt ígéri, hogy dinamikusabbá teszi az eMTB kerékpározást és a versenyzést. Egy olyan funkció, amely bizonyos esetekben biztonságot, míg máskor kihívást eredményez. 

Kíváncsiak vagyunk,  végső soron milyen árban mozognak majd a kerékpárok, amelyeket ez a motor hajt. A „Limited” megjelölés valószínűleg fel fogja serkenteni a keresletet a bringások körében, de nem valószínű, hogy a Bosch ennyiben hagyná a fejlesztést, úgyhogy biztosan találkozunk még az újítással a jövőben.

Forrás: https://electricbikereport.com/bosch-performance-line-cx-race-limited-edition-ebike-motor/