Olvasási idő: 2 perc

Nyugat-európai kerékpárutakon gyakran találkozhatsz olyan bringásokkal, akik szinte “emberfeletti” erővel rendelkeznek; az alpokban is mosolyogva kerekeznek fel a hegyek tetejére. Biciklijüket megvizsgálva aztán kiderül a titok: észreveheted, hogy a kerékpárokba kicsi elektromotorokat építenek, melyek segítenek a távolságok és a magasságok leküzdésében, hiszen együtt hajtják a kerékpárt az emberi izomerővel. 

Innováció Japánból

Mint annyi más műszaki innováció, az elektromos kerékpár is Japánból érkezett hozzánk. A Yamaha 1998-ban mutatta be az első ilyen bringáját, melynek nyomán ma már számtalan gyártó több ezer termékéből válogathatsz. A műszaki fejlődés megállíthatatlan: a pedelecek (Pedal Electric Cycle kifejezésből) szinte évente megújulnak, a hajtómű egyre könnyebb és kisebb lesz, így ma már nagyon tüzetesen kell megnézni egy korszerű elektromos kerékpárt, ha fel akarod fedezni, hogy nem hagyományos bringával van dolgod.

Ezt is tekerni kell?

A pedelec kerékpárok kezelése semmiben nem tér el a hagyományos biciklitől. A rendszer teljesen automatikus, ugyanúgy kell tekerni, mint a hagyományos kerékpárokat, menet közben nem kell se gázkart húzni, se gombokat nyomkodni. A kerékpárt kifinomult algoritmus vezérli, méri a kerék fordulatszámát, a pedálozás erejét, és egy bonyolult számítógépes program vezérli, hogy az elektromos motor hogyan könnyítse a pedálozási erő szükségletét. A kormányon elhelyezett kijelzőn pedig le lehet olvasni az elektromos hajtással összefüggő adatokat, például azt is, hogy még mekkora távolságot tehetünk meg az akkumulátorban tárolt energiával.

Észrevehető a különbség?

A felhasználó persze menet közben semmit nem vesz észre a mérnöki arzenálból. A nyeregbe ülve általában széles mosollyal tapasztalja, hogy ez a bringa aztán fantasztikusan megy! És teljesen zajtalanul! 

Mit mond a pedelecről, aki már használja?

Számos pozitív visszajelzést kapunk a pedelec bicajokról és magáról az ebike-ozásról: szeretnénk megosztani néhányat megosztani Veled, hogy ha eddig ódzkodtál az elektromos biciklizéstől, egy kicsit közelebb kerülhess gondolatban hozzá.

“Én csak azt tudom, hogy ma letekertem a postára meg vissza a fiam bringájával és a tüdőmet is kiköptem. Visszagondoltam arra, hogy néhány hete egy pillanatra láttam egy KTM bringást, aki úgy suhant el, mint egy szellem, én meg döbbenten filóztam, mi volt ez? Szóval így jutottam oda, hogy most ezeket az oldalakat nézegetem…. :)”

“Nekem Hercules kerékpárom van, amit Ákoséknál vettünk. A városból fel tudok vele menni az Öreghegyre,úgy hogy nem leszek rosszul,mint a hagyományossal. És ezt is tekerni kell, de a szívem sokkal jobban bírja. Enélkül a bringa nélkül le kellett volna mondanom a kerékpározásról. Minden alkalommal hálás vagyok érte!”

“Az elektromos kerékpárt csak ajánlani tudom, még azoknak is, akik oxigén hiánnyal küzdenek. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a mozgás, de ha beteg vagy, szükséged lehet a rásegítésre és máris olyan élményben lesz részed, ami javítja az életminőségedet. Kezdetben lehet bérelni és meglátod hogy megéri rá áldozni az egészséged érdekében is.”

“Az elmúlt években a bemutatótermünkben és a próbautak során is rengeteg kérdést kaptunk a látogatóinktól. Az elektromoskerékpár-vásárlás felelős döntés, hiszen a kerékpárok közötti műszaki különbségek sokszor az árukban is megmutatkoznak, ráadásul egy ilyen beruházás hosszú évekre szól.”

(A vélemények forrása: https://bsocl.com/Eleketromos_kerekpar_konyv

Segítünk a választásban!

Annak érdekében, hogy segítsünk (leendő) vásárlóinknak, eláruljuk azokat a szakmai titkokat, amelyek ismeretével könnyedén dönthetsz az eltérő modellek között. Ingyenes ebike kézikönyvünk segítségével ügyfeleink több százezer forintot is spórolhatnak pusztán azzal, hogy pontosabban tudják az igényeiket meghatározni. Lerántjuk a leplet a gyártók trükkjeiről, elmagyarázzuk a műszaki alapokat – mindezt olyan formában, hogy a laikusok is megértsék!

Forrás:

https://ebikeshop.hu/elektromos_kerekpar_konyv