Olvasási idő: 4 perc

Kevés anyagot találhatsz a neten a Samsung tavaly megjelent okosórájáról. Ezért osztom meg a saját tapasztalataimat. 🙂

Előzmény

Azt el kell mondanom, hogy egy éve használok okos kütyüt. A Fitbit Charge HR volt az első ilyen tapasztalatom, és meg kell mondjam, sokat segített, hogy kicsit aktívabb életmódra váltsak. Sajnos kétszer is cserélnem kellett, mert a használat utáni első hónapokban felhólyagosodott a szíj műanyagja és vállalhatatlanul csúnyán nézett ki. Így harmadszorra már inkább egy más termék után néztem.

Első napok

A Gear S3 Frontier lett a kiválasztott. Az első lépésben lecseréltem a szíjat, a Hirsch Robby-ja szerintem kiváló választás. Kényelmes bőr szíj, alul kaucsuk betéttel, ami engedi levegőzni a bőröd. És nem utolsó sorban szép is. 🙂

Az összeszokás aránylag könnyen ment. Logikusan felépített a menü, szuperül működik együtt a telefonnal. Mivel az alvást is figyeli, csak reggel és este a fürdőszobai menet idején rakom fel töltőre.

Az S-Health (utóbbi frissítés után Samsung Health) valamennyi lényeges, egészséggel kapcsolatos adatot tárolja. Biztosan van ennél jobb megoldás, de egyetlen más app sem működik ilyen jól együtt az órával.
Ami halálra idegesít…

A Samsung saját alkalmazáskönytára szegényes. Aki óralapot keres, szerintem megtalálja, de bizonyos funkciók nekem nagyon hiányoznak, ami szoftveresen könnyedén kezelhető lenne.

Az esti rituálé például nekem úgy néz ki, hogy lefekvés előtt kikapcsolom az always on kijelzőt, átállítom az óra számlapját egy egyszerűbb adatokat tartalmazóra (hogy félálomban is le tudjam olvasni az időt), leveszem azt a funkciót, hogy ha felemelem a kezem, akkor kapcsolja fel a számlapot, és leveszem a fényerőt. Ez szerintem felesleges macera, de mivel a kezemen van éjszaka, és mozgolódom is, nem szeretem, amikor magától beindul és kisüti szemem. Reggel pedig mindent újra, csak visszafelé. Milyen jó lenne, ha erre lenne egy widget, ami automatikusan, az aktuális időpont alapján változtatna a beállításokon!

A másik negatívum az óra olvashatósága. Beltéren, vagy kint reggel és este gyönyörűen mutat. Szikrázó napfényben azért már nem ilyen jó a helyzet. Ha sportolni viszed magaddal, akkor délben már lehet, hogy le kell takarnod a kezeddel, ha látni akarod mi van rajta. Ha csak az „Always On” óralap van rajta, akkor azt tuti nem fogod látni.

Nálam egy feltöltéssel másfél/két napot megy el az óra – elég sokat babrálom, és a kijelző „always on” funkcióját is használom. Ezt veheted negatívumként is, de én úgy vagyok vele, hogy ha egy munknapot végig bír, akkor én már boldog vagyok. Mondjuk ez a Fitbit 5 napos készenlétéhez képest nagyon alacsony.
Legyünk fittek!

Szerintem az egyik legjobb érv az okosóra vásárlására, hogy egy kicsit aktívabb életmódra ösztönöz. Sajnos a szoftverek hiánya miatt a Fitbitet sokkal átgondoltabb rendszernek ismertem meg. Számomra érthetetlen, hogy a pulzust miért nem figyeli folyamatosan. Az S-Health alkalmazásban láthatod, hogy csak néha méricskél, valamikor akár egy óra is eltelhet, mire leovassa az aktuális szívverések számát – így fogalmam sincs, miből határozza meg az elégetett kalóriák mértékét.

Ha az ember fogyni akar, akkor az első dolog a mozgásszegény életmód megváltoztatásán kívül, hogy elkezdi nézni, mit eszik össze naponta. Ezt elég 2-3 héten keresztül csinálni, mert hamar belejön az ember, hogy hol érdemes meghúzni a határokat. Igen, erre is van egy app. 🙂 Az S-Health felejtős – az adatbázisa nem ismeri a magyar ételeket és csak meghatározott számú új kaját tudsz felvinni. A jó hír, hogy a MyFitnessPal ezt a problémát megoldja. Egy hónapja van már órás verziója is, de szerintem a mobilos appot érdemes használni. Ennek adatait az S-Health-szel össze is tudod hozni, így a háttérben szinkronizálnak.

A másik pozitív dolog, hogy az óráddal a folyadékbeviteledre is figyelni tudsz. Én ehhez a Hydro Coach alkalmazást használom. Az órán viszem be, mennyit vizet ittam, és ez megjelenik az S-Health alkalmazásban is, mivel az androidos alkalmazás összeköthető ezzel is. Tök jó, hogy szól, ha le vagyok maradva a tervhez képest… 🙂

Mozgás

Nem lebecsülendő, hogy az órával folyamatosan követheted a naponta megtett lépések számát. Csak figyeld meg, hogy a hétvégi tespedéskor vagy a hétközbeni ülő munkánál mennyire nem mozogsz… Mi jópofa versenyeket is vívunk egymással – az S-Health barátaidat kihívhatod egy lépésszám versenyre (akár 100.000 lépés / hét céllal is). Nincs annál szebb, amikor este 9-kor rájössz, hogy mindjárt itt a cél, és hiába esik az eső, veszed a kabátod, hogy megmutasd az ellenfelednek, hogy ki a lépések királya… 🙂

De az igazi jóság a kültéri sportok kezelésében van. Az óra beépített GPS-e és a pulzusmérő együtt egy személyi edzőt is helyettesít. Illetve csak helyettesíthetne, ha lenne megfelelő szoftver hozzá.

Az én elvárásom az, hogy felveszem a drótnélküli fülest, a telefont otthon hagyom, és az óra szépen kövesse, hogyan futok és ha megerőltetném magam, vagy lustán elhagyom magam, akkor szóljon rám. Na, ez nem működik.

Sokat vártam az Under Armour appoktól (Endomondo, Map My Run), de sajnos csalódnom kellett. Nem működik velük az intervallum tréning, ráadásul telefon nélkül el sem tudják menteni a megtett edzést. Bár működni kellene, nem működik az sem, hogy bemondja a részeredményeket.

A másik nagy üdvöske a Pear Personal Coach volt. Van órás appja, menet közben adja az instrukciókat, hogy mit csinálj. Sajnos azonban a fizetős változatban sincs több, mint 5-6 edzés, így mondjuk egy 5 vagy 10 km-es futásra nem tud felkészíteni. Ezt is kukáztam.

Vissza kell térnünk az S-Health alkalmazáshoz. A legutóbbi frissítés óta van lehetőségünk egyéni tréningek beállítására, amit aztán le is tudunk menteni az órára, így a mobil otthon maradhat. Kicsit el van rejtve a mobilos menüben – a „Futás” csempén kell kiválasztanunk a „Céltempó” opciót és a jobb felső sarokban a „Hozzáad” gombra kattintva lehet testre szabott edzést csinálni. Nem tökéletes (intervallum tréning nekem nagyon hiányzik), de legalább megbízhatóan működik.  A tréningprogramot is jól eldugták, a mobil főmenüben a három gombot kell megnyomni, aztán az „Elemek kezelése”, aztán a „Program” menüpont. Itt 5 vagy 10 km futásra felkészítő edzéstervet kaphatsz, ami a sétálástól a folyamatos futásig terjed. Meg kell adnod, hogy a hét melyik napjain akarsz edzeni, és ezen a napon, az óra menüjében megjelenik az edzésprogram futóikonja. Működik a hangparancs (angolul a fülesben, magyarul az óra kijelzőjén), tehát szól, hogy mikor fuss és mikor sétálj. Két hátránya azonban ennek is van; ha kihagyod az edzésnapot, akkor csak úgy tudod pótolni, ha viszed magaddal a telefonodat (jó kis büntetés.. 😉 ), illetve nem módosítja az edzéstervet, ha a beállítottnál gyorsabban vagy épp lassabban fejlődsz. Az igazi az lenne, hogy a pulzusszám és a tempók alapján folyamatosan módosítaná az edzéstervet.

Összegezve

Szerintem ez egy szuper kütyü. DE, ha nem vagy hajlandó elviselni, hogy egy béta szoftverű, még tesztállapotban lévő, drága mobilkiegészítőt kell használnod, akkor inkább várj még egy kicsit. A gyönyörű kijelző és a felvágós óralapok nem biztos, hogy maradéktalanul boldoggá fognak tenni. Ha egy kicsit használod a fitness részét is és hajlandó vagy az elvárásaidat kicsit visszafogni, akkor szerintem ez most a piacon lévő legjobb okosóra…
Ha kérdésed lenne, vagy más tapasztalataid vannak, jelezd a kommentek között!