Olvasási idő: 4 perc

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a magyar kormány 2022. január 1-jével egyszerűsítette a céges kerékpárflották vásárlását és elszámolását. Ez remek hír, mi kifejezetten örülünk neki, ám ügyfeleink körében azt vettük észre, sokan nem merik kihasználni ezeket a lehetőségeket. Pedig az elektromos kerékpár nem csak egy kiváló közlekedési eszköz: remek befektetés is, amellyel a vállalkozásod értékét növelheted. Amikor ennek az idegenkedésnek az okáról kérdeztük vásárlóinkat, kiderült, hogy legtöbben nem is ismerik igazán ezt a koncepciót és a benne rejlő lehetőségeket, előnyöket, ezért összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a céges kerékpárflottáról.

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy vállalkozásod havonta 1 millió Ft bevételt termel. Ha cégvezetőként ezt az összeget szeretnéd kerékpár (vagy a mi esetünkben ebike) vásárlására fordítani, ezt háromféleképpen teheted meg.

  1. A cégből munkabérként kiveszed a szükséges összeget és magánszemélyként vásárolsz az Ebikeshopban.
  2. Cégként vásárolsz az új jogszabályi kedvezmények igénybevételével.
  3. Cégként lízingelsz kerékpárt.

Vegyük sorra, melyik döntésednek milyen anyagi vonzatai lennének.

1. Magánszemélyként vásárolsz

A HR-Portál kalkulátora szerint 1 millió Ft-os céges eredményből bruttó 885.000 Ft-os munkabért lehet adni, a maradék 115.000 Ft a munkaadó által befizetett járulék. Ennek nettó bére 588.000 Ft. Vagyis az 1 millió Ft-os bevételedből egy legfeljebb bruttó 588.000 Ft-os ebringát vehetsz meg.

Pro, hogy magánszemélyként 3 év jótállást kapsz az újonnan vásárolt elektromos bringára, de kontra, hogy ilyen módon a bevételed több mint 40%-át “elveszíted”.

2. Cégként vásárolsz kerékpárt

Beszerzés, TAO kedvezmény

Amennyiben céges kerékpárflottát vásárolsz, a 1996. évi LXXXI törvény alapján a flotta árát elszámolhatod költségként, azaz a kirótt társasági adó alapját csökkentheted a teljes flotta bekerülési értékével. Ez úgy működik, hogy a céges számviteli politikában meghatározott (általában 5 éves, azaz 20%-os) leírási kulccsal veszed nyilvántartásba a flottát, azaz mondjuk egy 1 mFt-os bicaj esetében öt éven keresztül 200 eFt-tal csökkentheted az adóalapod. Ha a Kisvállalati Adó (KIVA) alá tartozik a vállalkozásod, akkor rövidebb, akár 2 éves (50%-os) leírást is választhatsz, így éves szinten 500 eFt-os adóalap csökkentést érhetsz el.

Ezen kívül a flotta üzemeltetésével kapcsolatos minden fenntartási és üzemeltetési  költségedet is elszámolhatod.

Használatra átadás

A kerékpárokat (melyek lehetnek hagyományos bicajok vagy legfeljebb 300W-os elektromos motorral segített kerékpárok) SZJA mentesen adhatod át használatra a következő munkatársaidnak:

  • munkaviszonyban álló munkatársak,
  • a cég vezető tisztségviselője,
  • a cég tevékenységében személyesen közreműködők,
  • a cég korábbi munkaviszonyban álló saját nyugdíjasa,
  • valamint a fenti személyek közeli hozzátartozói.

Na de mi van az ÁFÁ-val?

Itt jön a csapda. A flotta ÁFÁ-ja csak akkor igényelhető vissza, ha a flottát a vállalkozás alapvető céljára vásároltad meg. Ha futárcéged van, vagy mondjuk ha egy hotelt üzemeltetsz és az ehhez tartozó bérkerékpár parkról van szó, akkor az ÁFÁ-t vissza tudod igényelni. Ha „vegyes” használatú a flottád (pl. a futásnak 60%-a magáncélú használat, de 40%-ban ezzel mész a könyvelődhöz, a bankba, a cég ügyvédjéhez, stb.), akkor a felhasználás módjának megfelelő mértékben igényelheted vissza az ÁFÁ-t (a példánkban az ÁFA 40%-át kaphatod vissza). Ember legyen a talpán, aki ezt úgy ledokumentálja, hogy abba a NAV ne köthessen bele…

Jöjjön a matek!

Tegyük fel, hogy nem a szokásos tevékenységi körhöz csatolható a kerékpárbeszerzés. Ebben az esetben bruttó 1 mFt-os ebicajt vásárolhatsz, a társasági adó alapját 1 millió Ft értékben, adózási évenként 200 eFt-tal csökkentheted (ezáltal összesen 90 eFt-tal kevesebb adót kell fizetned), és ami szép, hogy az összes karbantartási költségedet cégként elszámolhatod, ami egy pedelec élettartama alatt igen jelentős összeg is lehet.

Ha a szokásos tevékenységi körhöz vásárolsz ebike-ot, akkor az ÁFÁ-t levonhatod. Tehát 1.270.000 Ft értékben vehetsz kerékpárt, amelyből 270 eFt ÁFÁ-t vissza tudsz igényelni, és évente 200 eFt-ot tudsz leírni az adóalapból, ráadásul az első öt év alatt még a fenti társasági adó 90 eFt-os kedvezményét is megkapod!

Hogyan értékesítheted a használt kerékpárod?

A kerékpár értékesítésekor a piaci ár a meghatározó. Ez elég trükkös, de bizonyítanod kell, hogy nem játszod át a kerékpárt a vevő tulajdonába. A piaci ár elég nehezen meghatározható, de az ökölszabály nálunk az, hogy a kerékpár értéke az eredeti bekerülési értékhez képest évente így változik: -25%, -15%, -10%, -10%, -5%, tehát teljesen más módon, mint a számvitelben alkalmazott lineáris 20%/év.

Ha piaci áron eladod a kerékpárt a dolgozódnak, akkor csak a kiadott számlád áfatartalmát kell a költségvetésbe befizetned.

Ha azonban alacsonyabb áron adod el, mint a piaci ár, akkor a cégnek a különbözettel meg kell emelni a társasági adó alapját (és ennek megfelelően a különbözet 9%-ának megfelelő TAO-t becsengetni a költségvetésbe), a magánszemélynek pedig be kell vallania a természetbeni juttatást és 15%-kal leadózni a különbözetet. Nem érdemes tehát azon gondolkodni, hogy megveszem a bicajflottát, fiktív számlával alacsony áron gyorsan eladom a munkatársamnak, mert ez a cégnek és a kerékpár vásárlójának is fájni fog.

Garancia

Jó, ha tudod, hogy a magánszemélyként való vásárlással ellentétben céges vásárlás esetén csak 2 év jótállást kapsz a kerékpárokra.

3. Kerékpár lízing

A kerékpár-lízing szépsége, hogy itt egy szolgáltatást vásárolsz. 0% önerővel a szolgáltató „meghitelezi” számodra a kerékpár vásárlását, köt rá egy biztosítást, így ez nehezen hasonlítható össze az előbb említett vásárlásokkal. A szolgáltatást havidíjjal fizeted ki és a futamidő végén a szolgáltató ad egy, a lízingelt kerékpárnak megfelelő hasonló kerékpárt

Előnye, hogy a lízingdíj ÁFÁ-ja teljes egészében visszaigényelhető, függetlenül attól, hogy magán- vagy céges célokra van használva a bicaj, a díj pedig költségként elszámolható.

A kalkulátorunk szerint kétéves futamidő esetén, ha összesen 1 mFt-ot szeretnél kiadni, akkor egy bruttó 810.000 Ft-os kerékpárt tudsz megengedni magadnak (a különbözet a kamatból és a biztosítási és adminisztrációs díjakból jön majd ki). A társasági adóalapodat évente 500 eFt-tal, azaz összesen 1 mFt-tal tudod csökkenteni, így a futamidő alatt itt is visszajön a 90 eFt-os adócsökkentés.

Garancia

Akárcsak a céges vásárlás esetén, a céges lízingnél is 2 év jótállást kapsz a kerékpárokra.

Összefoglalás

Ha tehát van a cégedben 1 millió Ft kerékpár vásárlásra, akkor bármilyen céges megoldás sokkal jobb, mintha magánszemélyként vásárolnál.

Figyelj azonban a céges vásárlásnál a flotta eladási szabályaira, illetve arra, hogy bármilyen céges vásárlásnál a jótállás mindössze 2 év. Ha nincs önerőd, a lízing konstrukció is jó lehet, ha elfogadod azt, hogy ez egy értéknövelt szolgáltatás (finanszírozás, biztosítás) és ennek megfelelően egy drágább konstrukció.

Reméljük, hogy most már világosabban látod a céges vásárlás pénzügyi előnyeit. Ha bármilyen kérdésed lenne, kérlek keress minket e-mailben az info@ebikeshop.hu címen vagy foglalj hozzánk időpontot egy személyes látogatásra!