Olvasási idő: 4 perc

Az utóbbi évek sokunk életébe hoztak jelentős változásokat. Egy ilyen változás többek között az otthonról történő munkavégzés is: manapság már az a ritkább, ha nincs ilyen opció egy munkahelyen. Ennek megvannak a maga hátrányai, de egyben rengeteg lehetőség is rejlik benne arra, hogy önmagunkkal harmóniába kerüljünk: a legfontosabb, hogy megteremtsük az egyensúlyt a munka és a szabadidő között.

Álom helyett valóság

Szerda dél, süt a nap, te pedig nem az íróasztalodnál ülsz, hanem egy buja, olasz, tengerparti gerincháton tekersz, hihetetlen kilátással a Földközi-tengerre. Nyaralás? Talán egy álom? Nem, ez a valóság – a home office birodalma. Vagy ahogyan a dél-tiroli innovatív szállodaigazgató, Klaus (Hotel Melodia del Bosco) mondaná: munka, de a nyaralás élményével megfűszerezve.

Minden jel arra mutat, hogy a jövő kevésbé lesz irodaközpontú; egyre több feladatot tudunk majd távolról elvégezni és egyre kevésbé támaszkodunk a díszes irodaházakban lévő fix munkahelyekre. Egy ilyen társadalmi változás nemcsak a munkánkat, hanem az életünket is megváltoztatja. Persze, sok kockázatot rejt magában, de egyben lehetőségeket is nyújt a jobb életminőség és a nagyobb munkahelyi elégedettség kialakításához. 

Hogy több idő jut bringázásra is? Ez egy szuper mellékhatás! Az elmúlt évtizedben a 41Publishingnél rugalmas munkaidőben dolgoztak a kollégák, mindig a munka és az utazás tökéletes egyensúlyára törekedtek az otthon, a mobil iroda és a központi főhadiszállás jól beállított kombinációjával. Tekintettel arra, hogy a csapat körülbelül 30 tehetséges és elhivatott egyéniségből áll, ez a rugalmas megközelítés jól kezelhető, de milyen ez, ha egy több ezer alkalmazottat foglalkoztató vállalatot vezet az ember? Egy egész csapat szabadúszóval és iparági alkalmazottal, valamint Sophia Brunolddal, a Home Office Guide szerzőjével és Stefan Althoffal, a Porsche weissachi fejlesztési központjának HR-vezetőjével beszélgettünk, ahol több mint 6500 alkalmazott dolgozik a jövőbeli járműprojekteken. A célunk az volt, hogy összeszedjük a legjobb tippeket a home office és a kerékpáros élet kapcsolatában.

Ismerd fel a nehézségeketet!

Milyen veszélyeket rejthet a home office? 

Egészen 2020-ig az otthonról történő munkavégzés gondolata kivételes lehetőségként élt az emberek fejében. Egy fix munkahelyen a napod automatikusan strukturált, és a kollégákkal közös munkaterület is jár bizonyos előnyökkel mint például a fejlődés, a tanulás, a szocializáció és a vállalati kultúrával való azonosulás. Amikor tehát ez a közös tér nem elérhető vagy egyáltalán nem is létezik, akkor elveszítjük a szociális biztonsági hálót. A kreatív iparágak, például a művészek, a tervezők vagy a médiában dolgozók számára létfontosságú, hogy legyen idő és hely a megbeszélésekre és a spontán beszélgetésekre, ahol bátran be lehet dobálni az ötleteket és megoldásokat találni a problémákra. Ha mindenki távolról dolgozik, ezt a spontaneitást nehéz fenntartani Zoom-meetingek keretében, különösen akkor, ha az internetkapcsolat is akadozik.

A mókuskerék nem az irodától függ

A munka világának átalakulása nagy dilemmát jelent: azt sem szeretjük, ha minden napunk egyforma, de ugyanilyen nyugtalanító lehet, ha megszűnik a rutin, hiszen ezáltal elveszítjük a céltudatosságot és ezzel együtt a motivációt is. Az ilyen helyzetekben új és potenciálisan kedvezőtlenebb szokások lopakodhatnak be és verhetnek sátrat életünkben anélkül, hogy ennek tudatában lennénk.

Hol van a kikapcsoló gomb?

A munkahely és az otthon fizikai elválasztása nélkül a munka és a szórakozás közötti időbeliség ugyanolyan homályossá válik. Késő estig, éjszakába nyúlóan dolgozol. Ebédidőben, amikor lecsukhatnád kicsit a laptopod és átmehetnél a szemközti étterembe, inkább beraktározod a rágcsálnivalókat az asztalodon. Szélsőséges esetben még az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem engedélyezel magadnak szünetet, mert nem érzed magad elég produktívnak. Ez a felállás fizikailag és mentálisan is káros az egészségedre, a végletekig feszíthet a munka-magánélet egyensúly hullámvasútja.

Nem is olyan rossz az a home office…

Ám a változatos napi rutinok pozitív hatással is lehetnek a mentális egészségedre – ehhez azonban igyekezz reális elvárásokat állítani magadnak. A nagy nyomás a túlzottan magas belső elvárásoktól gyakori hiba, amit tudatos tervezéssel könnyű elkerülni. A napi testmozgás, így például a kerékpározás is időnként háttérbe szorulhat, de ez nem baj. A kulcs az egyensúly. Figyelj és hallgass a testedre, különösen, ha fáradt!

A megfelelő helyen, a megfelelő időben 

Gondolkodtál már azon, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy a világ legjobb kerékpáros helyeiről dolgozhass? A válasz meglepő lesz: mindössze egy laptopra és megfelelő WIFI-kapcsolatra. Miért elégednél meg nap mint nap ugyanazzal az irodával, ha egy helyi kávézóban, a barátaid és a családod házában, vagy abban a menő kerékpárboltban is végezhetnéd a napi teendőket?!

Workcation

A találékony emberek felismerték a lehetőségeket: ha van igény a rugalmas távmunka végzésre, valamint a pihentető nyaralásra, miért ne lehetne megteremteni a tökéletes munkahelyi pihenést is?

A Hotel Melodia del Boscoban például a vendégek számára speciális munkaállomások, konferenciatermek és minden egyéb szükséges berendezés, például nyomtató is rendelkezésre áll. Hétközben olyan programlehetőségek közül választhatnak, amelyeket munka mellett is lehet élvezni, például frissítő, kora reggeli túrák és edzések, míg hétvégén egész napos vezetett túrák és kirándulások várják az érdeklődőket.

Felül üzlet, alul buli!

Munkáltatótól függően az otthoni munkavégzés nagyobb szabadságot biztosít a munkaidő megtervezésében és beosztásában. Találd ki, hogy neked mi működik, és mikor vagy a legproduktívabb. Miután kitapasztaltad a megfelelő rutint, ne felejtsd el egyeztetni a főnököddel és a kollégákkal is. Kérdezz rá, hogy az a fontosabb, hogy mindig elérhető legyél vagy az, hogy elvégezd a munkát. Ha pontosan tudod, hogy mit várnak el tőled, akkor szépen be tudod illeszteni az új munkavégzést a szervezet életébe is.

Ha nem tudsz beiktatni egy ebédszüneti tekerést az időbeosztásodba, miért ne használhatnád fel azt az időt, amit az ingázással töltöttél volna, és miért ne alakíthatnád át a korábbi rohanó reggeleket egy pedálos menetre az ösvényeken? 

Már egy rövid erdei száguldás is hangulatjavító hatású lehet. Stefan ezt túlságosan is jól tudja. „Igyekszem minden lehetséges percet a szabadban tölteni, akár futok a kutyával, akár sétálok. Ha időm engedi, felszállok az eMTB-mre, hogy bejárjam a Stuttgart környéki ösvényeket.”

Az otthoni munkavégzés egyaránt lehet áldás és átok is. A változás egyenlő az esélyekkel, feltéve, hogy észreveszed őket, megragadod őket és építesz rájuk. Megfelelő arányú proaktivitással, fegyelemmel és rugalmassággal magasabb szintre emelheted (munka)életed. A végső egyensúly a munka és az utazás között karnyújtásnyira van. Ha életed egy részét rendbe teszed, a többi is követni fogja. Szóval munkára fel: otthon, a furgonban vagy az irodában! A kollégák, a család, a főnököd, önmagad mindannyian profitálhatnak a váltásból.

Forrás: Downtown Magazine