Olvasási idő: 3 perc

Néhány napja már bejelentettük az új kijelző megjelenését, sőt, Facebook oldalunkra hoztunk egy néhány perces (angol nyelvű) videót is, most azonban kicsit részletesebben is beszámolunk az újdonságról. Az ebike-mtb.com cikkét és képeit vettük alapul a bemutatóhoz.

Újdonságok kulcsszavakban

Lássuk röviden, milyen újításokat hoz a 2021-es Nyon? A legnagyobb újdonságok közé az integrált navigáció tartozik, valamint itt említenénk az automata balesetérzékelő és riasztásküldő rendszert is. A Bosch Help Connect szolgáltatása a mobilhubot automatikusan tájékoztatja az érzékelt balesetről. A korábbi szoftverfrissítés következtében a Performance CX, a Speed és a Cargo gépek is extra 10 Nm-hez jutottak (erről már beszámoltunk), ezen kívül a Bosch további klassz szoftveres, navigációs innovációkat hozott. 

Az új Bosch Nyon kijelző

Az új Bosch Nyon kijelzőt kesztyűben is tudjuk kezelni, sőt, nedves körülmények (eső, hó, pára, izzadság) között is működik. Ahogy eddig is, bringázás alatt is meg tudod változtatni a support módokat. 

Jöjjön az új kijelző!

Ebike-osok százai várják jó ideje az új Nyont, mindenek előtt a funkciók modernizálását. Az új 3.2”-os kijelző végre lehetővé teszi a navigációt okostelefon használata nélkül. A Bosch beépítette a GPS-t és az Open Street Maps térképeit a kijelzőbe. Ha akarod, okostelefonoddal kombinálva a Komoot vagy az Outdooractive alkalmazásból is tudsz navigációt indítani egy-egy túrára. További nagyszerű lehetőség, hogy az új Nyon az akkumulátor aktuális állapotát is kijelzi, sőt, az előre beállított úticél és pillanatnyi helyzet alapján kikalkulálja és figyelmeztető jelzést ad a képernyőn, ha úgy érzékeli, hogy töltés nélkül nem fogjuk tudni elérni a célállomást. 

Nyon kijelző a kormányon középenAz új kijelzőt akár a kormányon a szokásos módon, vagy ha úgy praktikusabb számunkra, már akár középen is elhelyezhetjük.

Ár, kompatibilitás és elérhetőség

Az új Nyon 2021 hamarosan (előreláthatóan 2020 őszétől) lesz kapható az üzletekben, 400 €-hoz közeli áron. A kijelző minden MY 2014 utáni Bosch motorral kompatibilis lesz. 

Navigáció

Már korábban beszámoltunk róla, hogy az új frissítés már elérhető, így a Kiox-szal már tesztelhetjük a navigációt, mely azonban okostelefon jelenléte — a Bosch eBike Connect app — nélkül nem működik. Az új Nyon kijelzőjén azonban nem csupán a sematikus rajz, hanem a telefon által adott teljes térképnézet a kijelzőn is megjelenik. 

Kiox sematikus térképes navigáció

A Kiox sematikus térképes navigációját üdvözöljük, ugyanakkor úgy gondoljuk, kihívást jelenthet pl. offroad szakaszokon… 

Balesetérzékelő a COBI.Bike applikációban, a Bosch Help Connect által

A prémium Help Connect funkcióval a Bosch egy újabb biztonsági fejlesztést hozott ki az ebike-ozók (és aggódó családtagjaik) legnagyobb örömére. A COBI.Bike applikációjával együttműködve tud jelezni a rendszer a Bosch segítségközpontjába a “baleseti modul” használatakor. Az algoritmus felismeri az eséseket, s a szerencsétlen esemény esetén értesíti a Help Connect Service-t, ami akár autós és motorkerékpáros asszisztenciát is jelenthet. Szükség esetén a mentőegység megkap minden információt az szoftver által és azonnali segítségünkre siet. A Help Connect szolgáltatás díja az első egy évre ingyenes, ezt követően havi 5 eurónkban kerül. (Fontos: ez a szolgáltatás egyelőre csak német SIM-kártyát használó előfizetőkre vonatkozik.)

Balesetérzékelő

Help Connect felismeri a balesetet és azonnali riasztást küld, ha esést érzékel. 

Az első benyomásunk

A kijelzőkre kiadott eddigi frissítések és innovációk alapján elmondhatjuk, hogy a Bosch mindig igyekszik a felhasználók kedvében járni. A NYION kijelzőkről is elmondható, hogy maximálisan felhasználó-központú és felhasználóbarát megoldásokkal rukkoltak elő, maximális minőség és megbízható működés mellett egy igazán optimális méretű kijelzőt kaptunk. Alig várjuk az első élesben történő tesztelést! A Help Connect pedig úgy gondoljuk, sokak nevében állíthatjuk: egy igazán előrelátó és 21. századi megoldás, mellyel csökkenthető szeretteink aggodalmaskodása és stressz-szintje. Sajnos az igazán kemény eMTB-seknek ez a kijelző sem az igazi még, de talán: ami késik, …

Ha még nem láttad a videót, katt ide:

További infókért katt ide

Forrás:

New Bosch Nyon Display 2021, Kiox update and accident detection for the smartphone hub