Olvasási idő: 4 perc

A WINORA E-Flitzer modellje a megfizethető, letisztult dizájnnal rendelkező ebringák táborát erősíti, amelyben a Skandináv minimalizmus és a MAHLE X35+ motor van segítségére. Lássuk, mit tud a WINORA csodamodellje!

Valljuk be, a rengeteg elektromos kerékpár között szinte lehetetlen választani anélkül, hogy ki ne próbálnánk az összeset. Az ebringa vásárlás picit olyan, mintha egy számodra tökéletes tűt keresnél rengeteg másik tű között. A WINORA ebben szeretne segítséget nyújtani az új E-Flitzer modelljével amit a Skandináv minimalizmus és az új generációs MAHLE X35+ tesz igazán impozánssá. Ha könnyű, kényelmesen mozgatható ebike-ot keresel, az E-Flitzerre mindenképp érdemes egy pillantást vetni, ugyanis érdekes színfoltja a „pehelysúlyú” elektromos biciklik palettájának. Ebben a csoportban találjuk a Specialized Vado SL 5.0 EQ-t, a Riese & Müller UBN Five-ot, vagy az Urwahn Platzhirsch-et is.

Minimalista, könnyű, megfizethető – íme a WINORA E-Flitzer

Ez tényleg egy ebike?

Első ránézésre úgy tűnhet, mintha csak egy hagyományos biciklit látnánk. A WINORA mesterien  rejtette el a MAHLE X35+ motorját a hátsó kerékagyban, ezzel is emelve a minimalista hatást. A váz tervezésekor ügyeltek a finom, letisztult formavilágra és egyszerűségre. 

Minimalista, könnyű, megfizethető – íme a WINORA E-Flitzer

Premium összeszerelés

A WINORA gondolt ránk, és megkönnyítette a választásunk, ugyanis az E-Flitzerből csak ez az egy modell került forgalmazásba. Színeit tekintve azonban kaptunk egy kis teret: a Darkcherry Matt és a Darkslategray tökéletesen hozzák az elegáns, prémium hangulatot az E-Flitzernek. Hasonlóan minőségi érzetet nyújtanak az illesztések és a karbonvilla elhelyezése is. A vázméreteket tekintve 42, 46, 50 és 55 közül tudunk választani. Az ideális méret meghatározásában segítségünkre lesz az oldalunkon található méretkalkulátor. Ha megvan a megfelelő méret, indulhatunk is. 

Utunk során a már említett 40 nM-es MAXHLE X35+ és a 250 Wh-s akkumulátor lesz segítségünkre. A váltásról egy 11 sebességes Shimano DEORE gondoskodik majd, a maga 11-42 közötti fogaskerék tartományával. A biztonságos fékezésért  az R280-as TEKTRO tárcsafékek felelnek majd. A praktikus sárvédőknek, az ebbe integrált Busch & Müller XELTEC hátsó lámpának és az 550 lm-es Litemove fényszórónak köszönhetően a WINORA E-Flitzer jól felszerelt a nappali és éjszakai ingázáshoz is. A letisztult és rendezett kábelvezetés egy újabb faktorral erősíti az egyébként is minimalista megjelenést. 

Minimalista, könnyű, megfizethető – íme a WINORA E-Flitzer

Kompromisszumok

A letisztult premium megjelenés, kis súly és minimalizmus gyakran kompromisszumokkal járnak, így van ez sajnos az E-Flitzer esetében is.  Az alsócsőbe integrált és nem eltávolítható akkumulátornak köszönhetően sikerült megtartani a váz karcsúságát és minimalista megjelenését, azonban cserébe az akkumulátor nem tölthető a biciklin kívül. Ez, valljuk be, sok esetben kellemetlen lehet, pláne, ha nincs a garázsban, vagy a kertben konnektor, ahol leparkolhatnánk a biciklit. A lakásba cipelést megkönnyíti ugyan a 16,5 kg-os összsúly, de továbbra is macerás lehet a bringát rendszerszinten ki-be pakolászni. Összehasonlításként feltétlen meg kell így is említeni, hogy hasonló kategóriában sokszor találunk akár 25 kg feletti bringát is, így ez a kevesebb, mint 20 kg ilyen viszonylatban nagy könnyítést jelent.

Minimalista, könnyű, megfizethető – íme a WINORA E-Flitzer

Sajnos a dolgok bonyolódnak egy defekt esetén. A hátsó kerék eltávolításához le kell választani az akkumulátorról a motorhoz vezető csatlakozót.

Szerencsére a WINORA E-Flitzer a MIK csomagtartó rögzítéssel ezért. Ez lehetővé teszi az olyan kiegészítők, mint a kosár, csomagtartók vagy hasonlók egyszerű és biztonságos rögzítését. Sajnos a motor csupán addig lesz segítségünkre, míg sík terepen haladunk, ugyanis a meredekebb emelkedőknél elvész az ereje. Sebességtől függően érezhetünk egy kicsit hangosabb nyöszörgést a motor részéről, sajnos ez jóval hangosabb, mint  a magasabb kategóriájú társai. A városokban ingázó, vagy sportosabb felhasználók élvezni fogják a gyengébb motor ellenére is.

Minimalista, könnyű, megfizethető – íme a WINORA E-Flitzer

Digitalizáld az útjaidat!

Az adatbújó felhasználók nagy örömére a MAHLE My Smart Bike applikáció segítségével nyomonkövethetjük a motorod teljesítményét, korrábi utazásaink adatait, sőt még a pulzusszámunkkal összevetett statisztikákat is rendelkezésre bocsátja. A motor működtetés az alkalmazás nélkül is könnyen megoldható, csupán a kormányon lévő gombot kell megnyomni, újabb megnyomás után pedig válthatunk is a módok között.

Minimalista, könnyű, megfizethető – íme a WINORA E-Flitzer

Összegezzünk! Megéri az E-Flitzer?

A WINORA E-Flitzerrel boldogan és probléma nélkül juthatunk el bárhova. Városban, sík terepen egy kitűnő választás lehet. A magasabb emelkedők megizzasztják ugyan, de a kedvező árával, letisztult megjelenésével és könnyű  vázával nem nagyon tud versenyezni a konkurencia. Ez egy funkcionális és csodás megjelenéssel bíró bringa, ami nagyszerű lehet mindenkinek, aki hétköznapi felhasználás során szeretné megtapasztalni az ebike-élményt.

Minimalista, könnyű, megfizethető – íme a WINORA E-Flitzer

Forrás: The 2023 WINORA E-Flitzer featuring the MAHLE X35+ hub motor – An affordable commuter in review – DOWNTOWN Magazine (downtown-mag.com)