Olvasási idő: 2 perc

Az ebike univerzum nagy gyártói az elmúlt hetekben tett bejelentéseikben rántották le leplet a jövő évi újdonságokról. A Yamaha új eMTB-khez való motorja a prémium kategória csúcsát célozta meg az új PW-XM modelljével. Lássuk, mit tud!

Valóban új?

A Yamaha bemutatta a 2024-es zászlóshajó motorját. Az új PW-XM a kifejezetten sportos eMTB-okra lett tervezve. Aki figyelt, észrevehette, hogy rémisztően hasonlít az előző, PW-X3 modellre. Valóban, nem nagyon tértek el az elődtől, csupán a súlyában fedezhetünk fel némi könnyítést. A legnagyobb különbség talán, hogy az új széria 150 grammal kisebb súllyal nyújtja körülbelül ugyanazt a teljesítményt. A Yamaha mérnökei javítottak a hőelvezetésen is, ami a kisebb rendszersúly mellett lehetővé teszi, hogy a motor nagyobb terhelés mellett is jobban teljesítsen. Elődjéhez hasonlóan, az új PW-XM is 85 Nm nyomatékkal működik, ami a Yamaha állítása szerint a teljes portfóliójukban a legnagyobb nyomaték-tömeg aránnyal rendelkező motor. Az új modell ugyanazokon a rögzítési pontokon osztozik, mint a PW-S2 és a PW-X3, így a kerékpárgyártók akár három különböző kerékpárt készíthetnek azonos vázhoz. A Yamaha által kifejlesztett Zero Cadence technológiának és a prémium érzékelőknek hála itt is megkapjuk az előző szériában ismert automatikus üzemmódot, és a push assist funkció is elérhető lesz. 

A Yamaha jövőévi motorja a képen.
A kép forrása:  https://ebike-mtb.com/en/yamaha-pw-xm-2024-news/

Akkumulátor és kijelző kompatibilitás

Jó hír, hogy az új motor az összes eddigi kijelzővel és akkumulátorral jó barátságot fog ápolni, hisz a Yamahánál ügyeltek arra, hogy ne kelljen a legújabb modelleket beszerelni, ha ki akarjuk élvezni az PW-XM nyújtotta előnyöket. Minden korábbi kijelzővel és akkumulátorral kompatibilis. Ez vajon nagy újdonság? Valójában nem! Az új PW-XM modellel a Yamaha egyszerűen felfrissítette a jelenlegi PW-X3 motorját, és egy új, könnyebb magnéziumházzal küldte az új szezonba. Bár a rendszer kisebb súlya és a jobb hőelvezetés mindenképpen hoz némi javulást az elődjéhez képest, a PW-XM határozottan nem egy új motor. Sajnos a motor gyenge pontjait nem javították, és ennek eredményeképpen a japán gyártó még mindig lemarad a konkurenciától a csatlakoztathatóság és az integráció terén.


Forrás: ebike-mtb.com