Olvasási idő: 2 perc

Arianna, Daniel és kutyájuk, Zola augusztus közepén ért egy kétéves terv végére: több mint 7200 kilométert tekertek, hogy megrajzolják a térképen a világ legnagyobb kerékpárját. A klímaváltozás veszélyeire szeretnék ezzel felhívni a figyelmet, egészen pontosan arra, hogy egy kis odafigyeléssel mind tehetünk valamit a bolygónkért.

Kimutatások szerint az európai autóhasználat jóval túlmutat az ésszerűség határain: az utazások mintegy 50%-a 5 km alatti távot fed le, amelyek kerékpárral (esetenként pedig akár gyalog is) könnyedén kivitelezhetők lennének, sőt: kétkeréken olykor hamarabb célba érhetünk, mint négyen. Arianna és Daniel fontosnak tartják megjegyezni, hogy nem az autók, pusztán a felesleges autóhasználat ellen vannak – üzenetük pedig napjainkban minden korábbinál fontosabbá vált.

A pár nem a levegőbe beszél: 2019 nyarán eladták az autójukat, majd életünk eddigi leghosszabb útjára indultak. A menetrendet több dolog is megszakította, a 2020-as koronavírus-járvány pedig mintegy másfél éves szünetre kényszerítette őket, ám ha több darabban is, de 2022 augusztus közepére elkészült a mű – megrajzolták az valaha volt legnagyobb bicikli formájú útvonalat.

A GPS-festésnek is nevezett művészeti formához egyszerű GPS nyomkövetőket használtak, majd az útvonalak összeillesztésével Google Mapsen állt össze a hét ország határait átszelő végeredmény. Arianna és Daniel a túraútvonalat egyébként a fizikus végzettségű Daniel saját tervezésű cargo- és túrakerékpárjaival járták be.

De lássuk, hogy mit is jelent mindez számokban:

  • A teljes útvonal 7237 km volt.
  • A túra alatt összesen 71454 métert tekertek felfelé: ez annyi, mintha 15-ször feltekertek volna a Mont Blancra.
  • Összesen 131 nap alatt tették meg az utat (a kényszerű pihenőket nem, de a tervezetteket beleszámolva).
  • Bringákat, csomagokat és Zolát is beleértve ketten együtt összesen 110 kg tömeget mozgattak meg az egyes szakaszokon – önmagukon kívül.
  • Nem csupán a korábbi legnagyobb biciklirajzot, de a Guiness rekorder leghosszabb tervezett GPS útvonalat is megdöntötték.

Instagram csatornájukon emellett néhány vicces, de annál érdekesebb adatot is megosztottak:

  • A legmelegebb idő, amikor kétkerekűre ültek, 39°C volt.
  • A leghidegebb, amiben sátraztak: -5°C.
  • Az út során mintegy 35 kg tésztát fogyasztottak el. (Az olasz gyökerek miatt ez lehetett volna több is.)
  • Becsléseik szerint 655 csésze kávét és 3 liter whiskyt ittak meg. (Nem egyidőben.)
  • Eltörték, megsiratták majd megjavították a GPS nyomkövetőjüket.

Gratulálunk a nem mindennapi teljesítményhez – ez az akció valóban remek kezdeményezés arra, hogy felhívja a figyelmet a kerékpározás minden aspektusára: legyen szó célirányos közlekedésről, aktív sportolásról vagy akár csak kikapcsolódásról.

Te is kedvet kaptál? Nem kell feltétlenül ilyen nagyban gondolkodni. Ahogyan a cikk elején is írtuk, már azzal is sokat tehetsz a bolygónkért, hogy a kisebb távokra a biciklit választod az autó helyett. Vagy annak egy személyre szabott, a mindenkori igényeidhez tökéletesen igazodó alternatíváját: az elektromos biciklit.


Források: