Olvasási idő: 3 perc

Közeledik a húsvéti hétvége, végre a tavaszi szél sem annyira hideg már, és szerencsére a kijárási korlátozás mellett is van lehetőségünk a szabadban sportolni. Amellett, hogy üzleteink önkéntes bezárásával magunk is támogatjuk a #maradjotthon mozgalmat, amellett vagyunk, hogy aki egészséges — ahogy a görög mondás tartja: ép testben ép lélek — mozogjon és sportoljon a szabadban! Most is segítünk a megfelelő úticél kiválasztásában!

Útvonalválasztás

Hívogat a Balaton, a Velencei-tó és a Fertő-tó, de azt hagyjuk meg az üdülőfalvak állandó lakóinak és rendszeres látogatóinak! Távolodjunk el egy kicsit a népszerű célpontoktól, válasszunk olyan helyszínt, ahol valószínűleg kevesebb kirándulóval futunk össze a népszerű időszakban.

Irány a Ráckevei-Soroksári-Duna!

dunaparti bicikliút

A Duna egyik jelentős mellékága, a Csepel-szigetet öleli körül, annak északi részénél ágazik le, majd Tassnál, a sziget déli csúcsánál torkollik újra a folyamba. A ráckevei Duna-ág összesen 57 km hosszú. Kalandvágyunktól és időnktől függően választhatunk hosszabb vagy rövidebb útvonalat is. Változatos útvonalat javaslunk, mely nemcsak a „kukorica-táblán” vezet át, hanem rálátást enged a Kisdunára, az útvonal főként kis forgalmú, aszfaltos közúton, kis részben pedig murvás vagy földúton halad.

Válasszunk hozzá egy megbízható trekking elektromos kerékpárt!

 

Teljes útvonal:

Budapest, Gubacsi híd – Vizisport u. – Meddőhányó u. – Szigetdűlő középső útja — Felső Duna sor – Vadvíz u. – Forster János u.– M0-ás híd — Szigetszentmiklós, Üdülő sor – Rév út – Bíró Lajos u. — Rév sor — Ádám Jenő stny – Taksonyi híd – Dunavarsány, Nyárfás sor, Duna sor – Majosháza, Zrínyi u. – Rákóczi u. – Széchenyi sétány – Áporka, Sziget sor – Kiskunlacháza, Hattyú utca – Vadkacsa u. – Sellő u. – Pihenő sétány – Ráckeve, Peregi Dunasor – Szitakötő u. – Lacházi út – Árpád híd – József Attila u. — Ady E. u. — Vörösmarty u. – Keszeg sor – Szigetbecse, Napospart sor – Királyréti Duna sor – Makád, Gyálai sor – Ezüstpart – Tassi zsilip — Ezüstpart – Gyálai út – Táncsics u. – Kossuth L. u. – Lórév – Dundity A. u. – Zichy kápolna – Ráckeve, Bajcsy-Zsilinszky u. – Gábor Áron u. – Hunyadi u. – Búza u. – Árpád u. – Kossuth L. u. – Tókert sor – Szigetszentmárton, Dunapart-Alsó u. – Nyárfa u. – Vasút u.

Balaton helyett hódítsuk meg a Kis-Balaton!

Kis-Balaton kirándulóhely

Több útvonal, körtúra is létezik a Kis-Balaton nyugati tavának körbejárására, egy optimális hosszúságú, barátságos domborzatú tájon vezető kirándulás sok érdekességet is tartogat számunkra. A 19. század második feléig a Balaton a jelenleginél sokkal nagyobb és mélyebb volt. Az időről-időre elöntött partközeli területeken túl volt egy gyakorlatilag állandónak mondható plusz medencéje, a mai délnyugati végpont, a Fenékpusztánál található Zala-torkolaton túli terület, az ősi Kis-Balaton.

A mintegy 42 km-es (kb. 200 méter szinttel) útnak kisebb része vezet kerékpárúton, de közutakon is nyugalmas a kirándulás a teherautómentes ünnepnapokon.

Mivel egy bringás körről van szó, gyakorlatilag bárhonnan elindulhatunk, de jó kezdőpontnak ajánlkozik a tó Zalavár felőli oldalánál található műemléki, múzeumi központ, a Vársziget. Itt mosdót is találunk, látnivaló is van, és ami fontos, biztonságos körülmények között és ingyenesen itthagyhatjuk az autónkat.

 

Teljes útvonal:
Zalaszabar — Nagyrada — Garabonc — Zalakaros — Zalakarosi reptér — Kiskomárom — Balatonmagyaród — Kányavári-sziget — Madárvárta — Zalavár

 

“Csendes mátrai bringakör”

mátrai bicikliút

Ha Mátra, akkor a MTB-rajongóknak azonnal felcsillan a szeme, most azonban — első tavaszi hegyi túrajánlóként — egy aszfaltos, rövidebb kört hoztunk. A csendes mátrai bringakör hossza kb. 32 km, az útvonal szintemelkedése 450 m, nehézsége közepes. Mátrafüred felett, a Parádi főúton, a Görgő-bikki pihenőnél lévő parkolóban hagyhatjuk az autónk. Amikor felérünk a galyatetői műútra (közvetlen Mátraszentimre felett, a mátraszentlászlói bekötőúttal szemben) érdemes rövid kitérőt tennünk a település felé, és elgurulnunk a Három falu templomáig. (Az épület hétköznapokon zárva van ugyan, de kívülről is gyönyörű.) Pár száz méterrel még tovább pedig hazánk legmagasabban fekvő sípályáinak egyikét nézhetjük meg. Galyatetőn is érdemes eltérnünk egy picit a körtől: a legmagasabb pontra érve, a parkoló balján, százméternyi sétával találjuk meg a lélegzetelállító látványt nyújtó terméskövekből épített kilátót. Tiszta időben akár a Magas-Tátráig is ellátni!

 

Teljes útvonal:

Görgő-bikki pihenő – Görgői út – Mátraszentimre (– Három falu Temploma) – Galyatető – Mátra-nyereg – Mátraháza – Görgő-bikki pihenő

 

Tartalom és képek forrása:

https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/turautak/csepel-sziget-kincsei-ketkereken

https://www.balatontipp.hu/balatoni_bicikliut/kis-balatoni_bicikliut/

https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/turautak/a-csendes-matrai-bringakor