Olvasási idő: 2 perc

Beköszöntött a tél, ami egyben sokak számára azt jelenti, hogy a garázsba állítják elektromos kerékpárjukat, egyesek azonban még a hideg évszakban is nyeregbe pattannak. Akármelyik tábort is erősíted, a megváltozott időjárási körülmények indokolják, hogy odafigyelj néhány dologra. Mutatjuk, hogyan használd (és tárold) ebike-odat ebben az időszakban!

Ebike-használat télen

Amennyiben télen is használjuk ebike-unkat, a szobahőmérsékleten feltöltött és tárolt akkumulátort csak röviddel útnak indulás előtt ajánlott a kerékpárba helyezni. Használat előtt érdemes feltölteni az akkumulátort, de figyeljünk rá, hogy ezt ne közvetlenül, hideg állapotában tegyük: várjuk meg, amíg a bringa átveszi a szoba hőmérsékletét, hiszen fagyos körülmények között a töltés hatékonysága csökkenhet, és a túlmelegedés kockázata is nő!

Habár az akkumulátor használat közben hőt termel, a téli időszakban mindenképp számolni kell a hatótáv csökkenéssel. Ezt figyelembe véve a kerékpárt télen érdemes nagyobb rásegítési fokozatban használni, hiszen ez esetben még több hőt termel az akkumulátor.

A hó és a sár nem okoznak problémát az ebike-okban, a lejegesedett átfolyásokon való áttekerést azonban nem javasoljuk, mivel a motor szigetelése nem garantált, ha az lemerül a víz alá. Ha olyan helyen kerékpározunk, ahol az utakat előzőleg felsózták, akkor kerékpározás után mindenképp mossuk le a bringát, és utána jól szellőző helyen tároljuk! Ónos esőben elsősorban magunkra vigyázzunk, utána jöhet a kerékpár.:)

Az elektromos kerékpárokhoz különböző neoprén huzatok is léteznek, melyek a motort, az akkumulátort, illetve esetenként a kijelzőt és a kezelőegységet hivatottak védeni. Ezek leginkább a szállítás során vigyáznak a bringa épségére, használat közben nem szükséges külön eszközökkel óvni ezeket az egységeket (külső akkumulátor esetében azonban biciklizés közben is érdemes használni a neoprén huzatot).

Fontos! A fenti tanácsok az Ebikeshop által forgalmazott elektromos kerékpárokra vonatkoznak.

ebike használat télen

Tárolás a hideg évszakban

Ha a hideg évszakban inkább parkolópályára helyeznénk biciklinket, legfőképp az akkumulátor tárolásának kell külön figyelmet szentelnünk. A legjobb, ha a töltöttségi szintet 30-60%-on tartjuk, mivel hosszú távú tárolás esetén ez a legideálisabb. Ha hosszú ideig nem használod a bringát, néha ellenőrizd, és szükség esetén töltsd újra!

Emellett az akkumulátort lehetőleg szobahőmérsékleten, száraz, jól szellőző helyiségben (gyúlékony vagy éghető anyagoktól és tárgyaktól távol) tároljuk, így elkerülhető a korrózió és az egyéb károsodások! A túlzott hideg vagy fagy például károsíthatja az akku sejtjeit, ezáltal megrövidítheti annak élettartamát.

ebike használat télen

Készülj a hidegre az Ebikeshoppal: olvasd el korábbi cikkünket is, és tudj meg mindent a megfelelő téli bringás öltözékről!