Olvasási idő: 3 perc

A kerékpározás számos pozitív egészségügyi hatást gyakorol a szervezetre. Szerencsére napjainkban reneszánszát éli, köszönhetően kiváló rekreációs hatásának, az autózáshoz viszonyított olcsóságának, illetve a környezetünk megóvásáért, a levegő minőségéért érzett felelősségnek. Szeptember 29-én ünnepeljük a “World Heart Day”-t, vagyis a szív világnapját, ennek alkalmából pedig edukációs céllal hoztunk Neked egy cikket a kerékpározás jótékony hatásairól. Ne feledd! Az ebike-ozás is “rendes” biciklizés!

Pulzusmérés.
Forrás: webbeteg.hu

Állóképesség, teljesítőképesség, praktikum!

A biciklizés az aerob, ciklikus mozgásformák közé tartozik: segít megóvni szív- és érrendszered egészségét. Ez azt jelenti, hogy a kerékpározás során ugyanaz a mozdulatsor egymás után gyorsan ismétlődik, és a mozgás dinamikus, vagyis oxigén jelenlétében megy végbe. A legfontosabb egészségügyi vonatkozás, hogy kiválóan edzi a szív- és vérkeringési rendszert. Kerékpározás közben a légzésszám emelkedik és a szív munkája fokozódik: a pulzus nő, a vérnyomás emelkedik, ezáltal a vérkeringés élénkül, ami azt jelenti, hogy a szervezet sejtjeihez azonos idő alatt nagyobb mennyiségű oxigén jut el, mint nyugalomban (de a sejtek oxigénigénye ezzel párhuzamosan az intenzív mozgás miatt természetesen emelkedik). Ezen hatások eredőjeként a rendszeres kerékpározás nagymértékben javítja a terhelhetőséget, a szervezet fizikai teljesítőképességét, a mozgás során lezajló biokémiai változások eredőjeként pedig kedvezően befolyásolja a vér zsírsav- és lipidtartalmát. A praktikus szempontok (könnyű telepíthetőség, egyszerű alkalmazhatóság, a terhelés intenzitásának könnyű szabályozhatósága) mellett nem véletlenül lett a szobakerékpár a kardiológiai terheléses vizsgálatok referenciaeszköze.

Szívműködés
Forrás: ensport.hu

A test számos izmát megmozgatja

A kardiovaszkuláris hatások mellett a kerékpározás több más jótékony hatást is közvetít. A mozgás zsírégető hatása miatt jobban láthatóvá válnak az izmaink, a rendszeres igénybevétel okozta vérbőségtől pedig szebb lesz az izomtónusunk. Az ízületekhez kíméletes, jóval kisebb terhet ró azokra, mint a futás. Értelemszerűen csökkenti az elhízást és rendszeres gyakorlással nagyszerűen megelőzi azt. Mint munkába járó eszköz, sokak számára nagy segítséget jelent a reggeli-délutáni stressz elkerülésében illetve levezetésében. Mivel a kerékpározás a környezetre való nagyfokú odafigyelést igényel, kiváló gondolatelterelő módszer lehet, ami a stressz csökkentésének összes pozitív hatását magában foglalja.

Szívműködés biciklizés közben
Forrás: ensport.hu

Mire utal a pulzusszám?

A pulzus vizsgálata az egyik legrégebben alkalmazott orvos-diagnosztikai módszer, mely a szív “hallgatózásával” és a vérnyomás mérésével együtt végezve a mai napig nélkülözhetetlen része az általános betegvizsgálatnak. Hogy mitől függ és hogyan mérhető a pulzusszám, arra most részletesen nem térünk ki, de további cikkeket találsz a témában.

Teljesítménydiagnosztika 
Mitől függ a pulzus? 1. rész 
Mitől függ a pulzus? 2. rész 

Bringaválasztás

Ha segítségre lenne szükséged a megfelelő elektromos bringa kiválasztásában, tájékozódnál, konzultációra lenne szükséged, tesztelnél vagy bérelnél, ne habozz felkeresni minket akár online, akár hozzád legközelebbi üzletünkben: Budapesten a 13. kerületben, Törökbálinton, Győrben, Pécsett, Miskolcon vagy Szegeden!

Keress minket! 

Források:

https://www.webbeteg.hu/cikkek/sport_egeszseg/2326/kerekparozas-es-egeszseg

Főkép forrása:

A Riese & Müller Facebook oldala