Olvasási idő: 2 perc

Az ebike lelke a motor és az akkumulátor párosa. De mit tehetsz azért, hogy minél hosszabb távon tudjanak neked segíteni?

Egy-egy túra kifejezetten hosszúra nyúlhat, ilyenkor jól jön, ha a hatótáv növelésére van pár trükk a tarsolyban. Ebben a cikkben összeszedjük, hogy mit tehetsz ennek érdekében mind otthon, mind az úton!

Eelektromos mountain bike

Otthoni teendők:

  • Nem mondunk azzal újdonságot, hogy túra után az akkumulátort mindig fel kell tölteni! Ez nemcsak azért fontos, mert az akksit nem szabad lemerült állapotban hagyni, de plusz energiára is szert tehetsz.
  • A kerekek nyomását minden indulás előtt ajánlott ellenőrizni. Idézd fel, mikor lapos gumival tekertél haza! Ugye, hogy mennyivel nehezebb volt? Pontosan ennyivel több energiát kell kifejtenie a motornak is ilyenkor, ami erősebben fogyasztja az akkumulátort.
  • Az akkumulátor sok törődést igényel, de meg is hálálja. Nem szabad sem túl meleg (40 fok felett), sem túl hideg (fagypont alatti) környezetben tárolni és a teljes feltöltés után ne hagyd 24 óránál tovább bedugva a töltőt. Ne felejtsd el, hogy a téli tároláskor a lítium akkuk a a 40-60%-os töltöttséget szeretik. Ha nem használod, 3 havonta ellenőrizd a töltöttség mértékét!

Tekerés közben alkalmazható trükkök:

  • Mi is szeretjük a sebességet, de néha a kevesebb tö A légellenállás nagy erő, amit a bicajon ülve mindenkinek le kell küzdenie. Nagyobb sebesség esetén jobban merül az akku, mivel a sebesség változásának négyzetével változik a légellenállás.
  • Könnyen lehet játszani a motor rásegítésével is. Ha tisztában vagy az útvonalad nehézségeivel, akkor a könnyebb szakaszokra érdemes lejjebb venni a rásegítést és több saját erőt tenni a tekeré Ez az apró kis változtatás jól fog jönni az út nehéz részein, ahol így már hátrányok nélkül emelheted meg a motor rásegítségét.
  • Használd a megfelelő váltófokozatot a tekeréshez! Fölösleges nagy áttétellel tekerni síkabb szakaszokon, ez csak jobban fogyasztja az akkut. Válts alacsonyabb fokozatra ilyenkor, hogy az emelkedőkre spórolhass a saját, és a kerékpárod energiájával is!

Lehetséges extra intézkedések:

  • Ha munkába járáshoz használod az ebike-odat, akkor érdemes a munkahelyen is tartanod egy extra töltőt, főleg, ha nagy távolságra van az otthonodtó Ha a főnök sérelmezné a töltés költségét, akkor nyugodtan mondd meg neki, hogy nagyjából 50-70 forintos tételről van szó!
  • Ha 100 km feletti túrák megtétele a célod nehéz terepen, akkor érdemes lehet befektetned egy második akkumulátorba. Egyes Haibike modelleknél lehetséges az integrált akku mellé egy külső akksit is telepíteni a kerékpárra. Ezzel kapcsolatban nyugodtan érdeklődj a Facebook oldalunkon üzenetben, vagy hozd be hozzánk a bringádat!
  • Egy ebike éltében érzékeny pont az akkumulátor cseré Bármennyire modernek is a ma használatos akkuk, természetesen ezek is öregszenek és veszítenek teljesítményükből. Üzletünk fel tudjuk mérni a Bosch akkud állapotát, amivel pontos képet kaphatsz arról, hogy mikor lesz esedékes a csere.

Betartva ezeket a tanácsokat nemcsak az egyszerre megtehető távolságot, hanem az akkumulátorod élettartamát is megnöveled! Ha bármilyen kérdésed van, keress minket személyesen az üzleteinkben, vagy a facebook oldalunkon!

Próbáld ki a hatótáv kalkulátort!