Olvasási idő: 2 perc

Minden kész, a kiegészítők is beszerezve, a hegy pedig alig várja, hogy meghódítsd! Amennyire egyszerűnek hangzik, annyira komplikált is lehet egy ilyen túra.

Terv a lelke mindennek! Gondos előkészítés nélkül könnyen belefuthatsz olyan akadályokba, amik elrontják az élményt. Vedd figyelembe a korábbi túráidat, nehogy túlvállald magadat és tájékozódj az útvonalad földrajzi sajátosságairól is!

Térkép vs. Applikációk
Egy túra alapkelléke a térkép. Indulás előtt minimum ez alapján tájékozódj és jegyezd fel a betervezett ösvények jelzéseit! Ha van rá lehetőséged, akkor használj navigációt. Sok gyártó kínál GPS-es eszközöket túrázáshoz. Érdemes a teljes kínálatot átnézned, hogy megtaláld a saját igényeidnek megfelelőt.
Ha nincsen lehetőséged ilyen eszköz használatára, akkor támaszkodj a telefonod kínálta applikációkra. Természetesen ehhez szükséged lesz mobilinternetre, ami az alkalmazások energiaigényével együtt gyorsan lemerít(het)i a telefont. A turistautak.hu és a g:hu alkalmazás kettősét használva szinte biztos, hogy nem fogsz eltévedni. Az alkalmazáson belül le tudod tölteni a turistatérképeket is, így offline állapotban is van egy mankód a tájékozódáshoz.
Ha a kerékpárod Bosch motorral van szerelve, akkor ez a problémád gyorsan megoldódott: a bicikli usb-portján keresztül könnyűszerrel töltheted is a mobilod.

Ha még egyszerűbb megoldást keresel a navigációhoz, akkor a nálunk is kapható Cobi rendszer tökéletes lesz Neked. Az alapcsomag tartalmaz egy telefontartót, amivel könnyen rögzítheted a készülékedet a kormányra, és egy, a markolat mellé szerelhető távirányítót is. A telefonodra ingyenesen letöltheted a rendszer applikációját, mellyel számos funkcióhoz hozzáférsz: kerékpáros computer, fitness adatok, időjárás előrejelzés, navigáció, zenelejátszás, bejövő hívások kezelése és beépített riasztó. Több csomag is elérhető webshopunkban, ezek tartalmáról és az árakról tájékozódj webshopunkon vagy keress meg minket személyesen és Facebookon!

Bírni fogja az akku?
A tájékozódással már nincsen baj, de hogyan döntsd el, hogy elég edzett vagy-e a túrához és bírni fogja-e az akku?
Ökölszabály: sík uton egy 500Wh-ás középmotoros kerékpár kb. 100 km-t fog megtenni. Ha durva emelkedőkre mész és a legnagyobb rásegítéssel bicajozol, akkor kb. 1000-1200 m szintkülönbséget tudsz lenyomni. Ha érdekelnek olyan trükkök, melyekkel növelheted a megtett távot, akkor olvasd el az ezzel foglalkozó cikkünket!
Érdemes az emelkedőkkel kezdeni, mivel ezek terhelik legjobban az akksit. Ha itt jobban merül, mint számoltál vele, akkor még mindig könnyen vissza tudsz gurulni a kocsihoz újratervezni a napodat.
Ha túra közben beülsz valahova ebédelni, akkor nyugodtan kérd meg a személyzetet, hogy tölthesd a biciklidet. A kedvelt bringás útvonalakon nem fognak meglepődni egy ebike-on, és remélhetőleg megengedik az akksi feltöltését.

A turistautak.hu oldalán van egy hasznos funkciót, amit érdemes használni. Tudsz kérni az oldalon a tervezett útvonaladra egy itinert, ami a kiválasztott terep sajátosságait foglalja össze. A magassági diagram és a terepszint változásai segítenek eldönteni, hogy elég felkészült vagy-e a túrához, a szélesség és járhatóság oszlopainak tanulmányozásával pedig elkerülheted a kerékpárral járhatatlan ösvényeket.

Készülj fel a defekt lehetőségére is!
Vigyél magaddal tartalék belsőt a túrára: nem tudhatod, hogy mikor áll bele egy tüske a gumiba! Gyakorold a belső cseréjét otthon mindkét keréken, szerezd be a szükséges eszközöket! Jobb ezt otthon kitapasztalni, mint este egy erdő mélyén.
Tudunk egy olcsó trükköt, amivel ezt is meg tudod előzni: defektmegelőző folyadék. Kerekenként egy adag betöltése, és a defekt sokkal ritkább vendéged lesz a jövőben!

Reméljük, hogy tanácsainkkal segítettünk a tervezési folyamatban, és problémamentes, teljes élményt nyújtó bringatúrákon veszel majd részt!