Olvasási idő: 3 perc

Az ősz végéhez közeledve mindannyian tapasztaljuk, hogy egyre rövidebb ideig van világos, és a levegő is kezd hűvösebbé válni. A bringázás élményéről persze nem kell lemondanunk, de érdemes korábban indulnunk, rövidebb útvonalakat választanunk, hogy még sötétedés előtt befejezzük a távot, illetve jó, ha pár melegebb, technikai ruházatot húzunk. Ha esetleg kicsit megcsúsznánk az idővel, és sötétben kellene tekernünk, fontos, hogy megfelelően ki legyünk világítva. Kiválóan alkalmas erre a célra a Supernova bivalyerős első lámpája.

Szemrevaló magaslatok

Kitűnő választás egy erdei túrára a Börzsöny és környéke, ahol részben aszfaltos kerékpárúton hal-adva nyomhatjuk le a kb. 50 km-es távot. Autóval könnyedén eljutunk Kismarosra, ami egy jó kiindulópont lehet, hiszen rengeteg látványosságot ejthetünk útba. Kismaros után Szokolya következik, ahonnan egy enyhe emelkedő visz Királyrét felé. Még Királyrét előtt érdemes letérni a Deszkametsző-
völgybe, ami egy igazán izgalmas terep, kanyargós útszakaszokkal és emelkedővel, ahol jól jöhet egy kis elektromos rásegítés. Innen kövessük a sárga kerékpárjelzéssel ellátott utat Nagyirtáspuszta felé.

börzsönyi bicikliút

Az úton haladva kilátás nyílik a Magas-Börzsönyre, ami elképesztő látvány, és innen már nem messze van a következő szakasz, amely a Farkas-völgybe vezet. A völgyet követő emelkedőn elfogy a betonút, amivel legközelebb csak Nagybörzsönyben találkozunk. A településen megnézhetjük a 13. századi bányásztemplomot és a Szent István-templomot. Innen országúton kell tovább tekernünk Szob felé. A forgalom általában nem annyira jelentős, kényelmesen lehet haladni az autók mellett is. Egy idő után az Ipoly folyó közelébe érünk, ahol ismét érdemes néhány fotót készítenünk. Innen már csak pár kilométer Szob, ahonnan a Duna mentén kanyargó bicikliúton könnyűszerrel visszakerekezhetünk a kiindulópontunkig, Kismarosig.

Rövidebb, hegyvidéki kikapcsolódás

A Mátrában is van lehetőségünk kihasználni bringánk adottságait. Markazról indulva Parádfürdőig egy kb. 20 km-es szakaszt járhatunk be a közel 90 km-es mátrai kerékpárútból, így ha még marad bennünk szufla, egy másik vonalon tovább folytathatjuk a túrát. A teljes biciklis útvonalat itt elérhető. Az út kezdetben földes és kavicsos, itt oda kell figyelni, hogy nagy sebességnél nehogy kicsússzunk.

mátrai biciklitúra

A Hármashatár erdészházat elhagyva már betonúton tekerhetünk a Macskavár felé, ahonnan rövid idő alatt a Domoszlói kapuhoz érünk. Innen egy régi erdészút visz tovább, ami meglehetősen göröngyös, így extra koncentrációt igényel ez a szakasz. A teljes biztonság érdekében mindenképp viseljünk bukósisakot! Rengeteg fajta és méret közül válogathatunk, így mindenki megtalálhatja a saját igényeire szabott darabot. Továbbhaladva érdemes letérnünk az Ilona-völgyi vízeséshez, a-mely Magyarország legnagyobb természetes vízesése. Egy kis felfrissülés után folytathatjuk utunkat az enyhén lejtős aszfaltúton. Ezután hamarosan a 24-es számú főúthoz érkezünk, ahonnan már nem messze van Parádfürdő. Visszafelé mehetünk Recsk felé is, ahol az út hamarosan csatlakozik a kékkel jelölt kerékpárúthoz. A Várbükki elágazásnál már a korábban megismert útszakaszon halad-hatunk tovább, ahonnan kb. 15 kilométer tekerés után visszaérkezünk a rajtkockára, Markazra.

Vágjunk neki bátran – akár családdal is!

Ha a Velencei-tavat már unjuk, tekerjük körbe hazánk második legnagyobb tavát, a Tisza-tavat! A teljes táv 120 km hosszú, végig aszfaltozott bicikliút, amelyet sűrűn tarkítanak pihenőpontok és gyorsszervízek.

Tisza-tóHa egy lazább tekerésre vágyunk, induljunk el a Tiszafüred – Abádszalók – Kisköre – Sarud – Poroszló – Tiszabábolna – Egyek – Tiszafüred szakaszon, amely csak 60 km. A látvány végig pazar, a terep nem túlzottan megerőltető, nagyrészt sík, így kellemes kikapcsolódást biztosít a bringásoknak, akár családdal is nekivághatunk. Ha a családtagjaink közül nincs mindenkinek e-bike-ja, könnyedén bérelhetünk is. Többféle típus közül válogathatunk, így biztosan mindenki megtalálja az edzettségi szintjének és tapasztaltságának megfelelőt.

 

 

Forrás:

https://kekesteto.hu/kerekparos-kalandozasok-a-kekesteto-paradfurdo-erdei-utvonalon/
https://kekesteto.hu/turautvonalak-bicikliseknek/
http://www.turistamagazin.hu/ket-kereken-a-borzsonyben.html
https://www.origo.hu/utazas/20100418-az-orszag-10-legszebb-bringautvonala.html