Olvasási idő: 4 perc

A Bosch továbbra is az élmezőnyben: új termékekkel és frissítésekkel érkeznek  a Smart System kiegészítéseként. A német technológiai óriás nemrég jelentette be az új SmartphoneGrip rögzítést, az ebike Flow applikáció zárolási módját és több kisebb Quality-of-Life frissítést. Ez lenne a kulcs a felhasználói élmény következő szintre emeléséhez? 

A Bosch Smart System körüli elképzelés lassan ténylegesen formát ölt. Amikor a márka tavaly bemutatta az új Bosch Smart Systemet, még nem volt egyértelmű, hogy az új rendszer felhasználói élmény szempontjából hogyan fejlődik elődjéhez képest. 

A Bosch Smart System motorja nagyrészt a Performance Line CX motorra épül, amelyet még 2019-ben mutattak be. Felhasználói szemmel az újítások elsősorban olyan perifériás elemeket érintettek, mint a nagyobb, 750 Wh-s akkumulátor, a Kiox 300 kijelző, az új LED-es távirányító és az ebike Flow alkalmazás. Ez utóbbi kettő azonban nagyon kevés figyelmet kapott mind a gyártók, mind a média részéről… mostanáig. 

Az új Bosch SmartphoneGrip – intelligens, univerzális okostelefon-tartó, távirányítóval

A túrázók számára a Bosch Smart System inkább keserédes kompromisszumnak tűnhetett, mint fejlesztésnek a korábbi Bosch rendszerhez képest. Bár a 750 Wh-s akkumulátor még hosszabb túrákat tesz lehetővé, az új Kiox 300 kijelzője nem rendelkezik azokkal a praktikus, térképes navigációs funkciókkal, amelyek a Bosch Nyon vagy a Bosch Smartphonehub esetében elérhetőek. Ezt most a németek a SmartphoneGrip nevű univerzális okostelefon-tartóval pótolják, amely a Kiox 300 kijelző szabvány méretű tartójára csíptethető. A SmartphoneGrip nemcsak ugyanazt a tartót, de ugyanazt az interface-t is használja a Bosch Smart Systemhez. Ez egyrészt azt jelenti, hogy megspórolhatsz magadnak egy utat  a Bosch-kereskedőhöz a frissítés miatt, hiszen a SmartphoneGrip felszerelése ugyanolyan egyszerű, mint a Bosch Intuvia kijelzőről a COBI.Bike Sport tartóra való váltás. Másrészt a SmartphoneGrip lehetővé teszi, hogy az okostelefonodat közvetlenül a főakkumulátorról táplálja és töltse menet közben – akár kábelen keresztül, akár vezeték nélkül, indukcióval. Menet közben a Bosch ebike Flow alkalmazás új „Ride Screen” képernyője a kormányról távolról vezérelhető a LED-es távirányítóval.

Az ebike Flow alkalmazás emellett új navigációs funkciót is kapott speciális útvonalprofilokkal. A profiltól függően a navigációs rendszer különböző útvonalakat javasol az ingázók, a szabadidős tevékenységet végzők és a túrázók számára. 

A térkép megjelenítése is változtatható az előre beállított kerékpáros profiltól függően; például az ingázóknak egy 3D-s épületnézetű várostérkép jelenik meg, míg a szabadidős kerékpárosok minden fontos információhoz hozzájuthatnak az útvonal állapotáról vagy a közelgő emelkedőkről. Igény szerint a Strava és a komoot oldalra is feltölthetőek a túrák, ezáltal megoszthatóak az online közönséggel. A rendszer egyéb adatokat is megjelenít, például a lépéstempót és az egyéni teljesítményt.

Tolvajok kíméljenek – így működik az ebike Lock funkció

Eddig egyszeri, 10 eurós díj ellenében lehetett aktiválni a prémium Lock funkciót a Bosch Kiox kijelzőhöz és a jelenlegi Bosch Nyon kijelzőhöz. A kijelző tekinthető a Bosch-motor kulcsának. A Lock funkciónak köszönhetően a fedélzeti számítógép eltávolításával kikapcsolható volt a motortámogatás, így az ebike használhatatlanná vált a potenciális tolvajok számára. Még egy azonos kijelzővel sem lehetett elindítani a motorfunkciókat. 

Az új Smart System esetében a Bosch csapata hasonló funkcióval állt elő, némi csavarral. Először is, a kulcs nem maga a kijelző, hanem az elektromos kerékpárhoz kapcsolt okostelefon és a hozzá tartozó ebike Flow alkalmazás. Az okostelefon Bluetooth-on keresztül csatlakozik a biciklihez, és feloldja annak zárját. Beállíthatod az alkalmazást úgy is, hogy a zsebedben vagy hátizsákodban lévő telefonon keresztül automatikusan feloldja a kerékpárt – ami rendkívül praktikus funkció a mindennapi életben. Ha imádod, ahogy kattan a zár az autódon, mostantól a kerékpárodon is aktiválhatod a hasonló, akusztikus visszajelzést. A második alapvető különbség az ebike Lock és a Kiox és a Nyon kijelzők meglévő zárfunkciója között az, hogy az előbbi teljesen ingyenes!

Quality-of-Life frissítések a Kiox 300 kijelzőhöz és más Bosch rendszerekhez

A Kiox 300 kijelző is kapott egy mini rendszerfrissítést: mostantól az állapotsor szabadon személyre szabható és programozható, hogy olyan alapvető menetadatokat jelenítsen meg, mint az akkumulátor állapota, a sebesség vagy akár az idő. 

A Bosch a régebbi rendszereket is frissítette: a Nyon kijelzővel rendelkező Bosch ebike-osok már 2022 márciusa óta hozzáférhetnek új funkciókhoz, hosszútávú fitneszcélt határozhatnak meg, és a Nyon kijelzőn követhetik a fejlődésüket. 

Az ebike Connect alkalmazás lehetővé teszi a fitneszadatok szinkronizálását az Apple Health vagy Google Fit fiókkal is. A Nyon kijelző navigációs funkciója is átdolgozásra került. Most már egyszerűen a térképre koppintva indítható el a POI-k (érdekességek, például látnivalók, éttermek stb.) navigációja. A sebességtől függő automatikus zoomolás segíti a menet közbeni áttekintést.

Amikor a Tesla egyik napról a másikra közel 5%-kal nagyobb teljesítményt szabadított fel 2019-es ügyfelei számára egy szoftverfrissítéssel, a reakció mindent elsöprő és rendkívül pozitív volt. Bár a SmartphoneGrip és az olyan szoftverfrissítések, mint az ebike Lock talán nem lesznek ilyen nagy hatással, de a Bosch-felhasználók mindennapjait biztosan megkönnyítik majd. Izgatottan várjuk, hogy mit tartogat még a Bosch a jövőre nézve, és milyen terveik vannak a digitálisan hálózatba kapcsolt ebike-rendszerről!

Forrás: