Olvasási idő: 4 perc

A FAZUA az elmúlt időszakban azért került a címlapokra, mert a Porsche részvényeket vásárolt a vállalatban. Nemrégiben azonban újabb izgalmas hírekkel jelentkeztek: egy új, külön motorból és akkumulátorból álló rendszert dobtak piacra. Az előző modellekhez képest az új FAZUA Ride 60 kompaktabb és kisebb helyet foglal, így sok korábbi problémára nyújthat megoldást. 

FAZUA Ride 60

Kivehető akkumulátor és beépített motor – FAZUA Ride 60 2022

A FAZUA Ride 50-hez képest szembetűnő az új modellben, hogy a motort és az akkumulátort szétválasztották, így a motor a vázban került rögzítésre, az akkumulátor pedig kivehetővé vált. Korábban a FAZUA motorok, más néven Drivepackek az akkumulátorral együtt eltávolíthatóak voltak, ezért az ebike-ot hagyományos kerékpárként, rásegítés nélkül is lehetett hajtani. Az új rendszerrel azonban a motor a kerékpárban marad. 

Az elődjénél a két alkatrész mechanikusan volt összekötve, míg most csak egy elektronikus kapcsolat van a kivehető akkumulátor és a beépített motor között. Ez nagyobb szabadságot ad a kerékpárgyártóknak, hiszen a váz kialakítása lehetővé teszi számukra, hogy az alsó csőbe hajlítást helyezzenek, amit korábban nem tudtak kivitelezni. Ezen kívül a Ride 60 5 Nm-rel nagyobb teljesítményt kínál, mint a korábbi Ride 50.

Az új FAZUA Ride 60 motor

A beépített motor és a sebességváltó 60 Nm maximális teljesítményt biztosít, ami a FAZUA állítása szerint természetes érzést biztosít a kerékpározáshoz. A teljesítmény megegyezik a lefelé szabályozott Shimano EP8 RS teljesítményével, amelyet az új Reise & Müller modelleken találsz. A FAZUA motor súlya 1,96 kg, ami körülbelül 700 grammal könnyebb, mint a Shimano EP8. A teljes rendszer súlyát tekintve a FAZUA alig egy kilogrammal múlta alul a Shimano EP8 és a 504 Wh-s akkumulátor súlyát. 

A FAZUA rendszer push-assist funkcióval és három támogatási móddal rendelkezik: Breeze, River és Rocket. Míg a Breeze és a Rocket állandó, a legkevesebb, illetve a legtöbb támogatást nyújtja, addig a River mód adaptív, a pedálozási bemenethez kapcsolódik, és ennek megfelelően igazítja a teljesítményt.

FAZUA Ride 60

Akkumulátor – ide vagy oda?

A FAZUA Energy akkumulátor kapacitása 430 Wh, a kivehető változat súlya 2,3 kg. Beépített fogantyúval rendelkezik, és a kialakítása miatt csak lefelé lehet eltávolítani. A Ride 50-hez képest a FAZUA a kötelezően rögzített fedél használatának elhagyása mellett döntött és a kerékpárgyártók saját belátására bízta az alkalmazását, ennek eredményeképpen a gyártók szabadabban tervezhetnek. A nyílást a lehető legkisebbre alakítva akár 100 grammot is spórolhatnak, ha a beépített akkumulátor mellett döntenek.

Elődjéhez hasonlóan a Ride 60 rendszer indítása automatikusan aktiválódik, amint a kerékpár megmozdul, tehát nem állítható manuálisan a ki- és bekapcsolás. Ez felhasználói szemmel egy kényelmes funkció, de a kerékpár szállításakor feleslegesen merítheti az akkumulátort.

FAZUA LED Hub, vagyis a kijelző

A LED Hub egyfajta monitor, amely a kormányrúdon helyezkedik el. Öt LED segítségével különböző színekkel jelzi az akkumulátor töltöttségi szintjét és a támogatási módot. Ha további információra és a támogatási módok finomhangolására van szükséged, a rendszert Bluetooth vagy ANT+ kapcsolaton keresztül összekapcsolhatod az okostelefonodon lévő FAZUA alkalmazással. Ráadásul a LED Hub felhajtható, és alatta egy USB-C portot is találsz, amit telefonod vagy kerékpáros számítógéped töltésére használhatsz – kell ennél több?

FAZUA Ride 60

A FAZUA Ride 60 kormánytávvezérlő

A kormánytávirányítót Ring Controlnak hívják, és egy csavart markolatú váltóra hasonlít. Segítségével válthatsz a támogatási módok között, bekapcsolhatod a fényszórót vagy aktiválhatod a push-assist funkciót. 

A távirányítót úgy tervezték, hogy a markolat közelében legyen, így ergonomikus és könnyen elérhető. Alternatívaként a gyártók a Control Hubot is specifikálhatják, amely a Ring Control funkcióit ötvözi 5 LED kijelzővel és a LED Hub összes csatlakozási funkciójával.

FAZUA Ride 60

A Control Hub a kormányrúdon lévő LED Hubot helyettesíti. Mindkét távirányító rendelkezik boost funkcióval, amely a támogatási módtól függetlenül aktiválja a teljes 450 W-ot, így szükség esetén gyors teljesítménynövelést biztosít.

FAZUA Ride 60

Összegzésként

Semmi forradalmit nem fedeztünk fel az új fejlesztésben, de a FAZUA Ride 60 átdolgozott elrendezése lényegesen nagyobb szabadságot ad a kerékpárgyártóknak a tervezésben. Nem teljesen világos, hogy az 5 Nm-es teljesítménynövekedés a szoftver, az átdolgozott motor vagy csupán a kerekítés eredménye, de alig várjuk, hogy kiderüljön!

És ne feledd! Ha máris beleszerettél az új FAZUA Ride 60-nal felszerelt Riese & Müller UBN modellek valamelyikébe, már most adhatsz le rá előrendelést az Ebikeshop weboldalán. Legyél az elsők között, akik büszke tulajává válhatnak az RM városi trendteremtő ebringáinak!


 

Forrás: