Olvasási idő: 3 perc

Napjainkban a kerékpárpiac szinte minden területe villamosított, a legjobb elektromos kerékpárok a kerékpártípusok teljes skáláját felölelik. Az elektromotor kifejezetten hasznos kiegészítője egy elektromos biciklinek, hiszen ezek bringák általában nehezek, és nagyobb súly szállítására tervezték őket. Mi pontosan az elektromos teherkerékpár? Hogyan működik, mire használható, emellett milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik? Cikkünkből mindent megtudhatsz a cargo ebike-okról – tarts velünk!

Mi a cargo ebike?

Az ecargo olyan kerékpár, amelyet teherszállításra terveztek. A legtöbb modell a stabilitás növelése érdekében a hagyományos kerékpároknál hosszabb tengelytávval rendelkezik, valamint egy állványt vagy tárolót is tartalmaz, amelyre vagy amelybe a szállítandó tárgyakat elhelyezhetjük. A teherbicikli általában egy erős teherhordó területtel vagy állványokkal egészül ki a szokásos csomagtartó helyett, ami a vázba van beépítve, és nem levehető.

A cargo ebike elektromotorral és akkumulátorral egészíti ki a hagyományos teherbringát. A többi elektromos kerékpárhoz hasonlóan ez is extra teljesítményt és segítséget nyújt a tekerésben a törvényben meghatározott sebességhatárig: ez a világ nagy részén, így hazánkban is 25 km/h. 

Teherszállításban első: mit kell tudnod a cargo ebike-okról?
Kép forrása: Bikeradar.com

Mire használhatsz egy elektromos teherkerékpárt?

Segítség a teherszállításban

Az elektromos teherbringák igazán sokoldalú segítséget kínálnak a különféle teherhordási feladatokhoz, például olyan rakomány szállításához, ami túl nehéz vagy terjedelmes lenne egy hagyományos kerékpárhoz.

A rövid, városon belüli távokra az elektromos teherbiciklik kiváló alternatívát jelentenek a belső égésű motorral rendelkező járművekkel szemben: ugyanolyan gyorsak, mint a kisebb teherautók, de nem szennyezik a környezetet; olcsóbbak, és a parkolás is kevesebb gondot jelent. 

Mindennapi feladatok ecargón

A mindennapokban is könnyedén kiválthatják az autókat, ha például a gyerekeket kell szállítani az iskolába, hiszen léteznek már olyan modellek is, amelyek beépített biztonsági övvel vagy épp esővédővel vannak felszerelve. Az elektromos teherbringák bevásárláshoz is jó választásnak bizonyulnak, mivel könnyű velük parkolni, ráadásul a zsúfolt utcákon való navigálásban szinte verhetetlenek. Összességében azt mondhatjuk, hogy egy cargo ebike sok bringás számára, változatos területeken helyettesítheti az autóval való közlekedést.

Teherszállításban első: mit kell tudnod a cargo ebike-okról?
Kép forrása: Bikeradar.com

Teherbringa motorral: mire számíts, ha ezt választod?

Nagyobb terhek mozgatásához az elektromos rásegítésű teherbringa jelentősen megkönnyíti a közlekedést és a hosszabb távolságok legküzdését – legyen szó akár sík vagy épp emelkedős területről. Fontos azonban tudni, hogy az ecargók motorja és akkumulátora még súlyosabbá teszi a kerékpárt, ami miatt nehezebb mozgásra bírni a bringát gyakori elindulás és megállás esetén. Minden teherkerékpár nehéz: a váz gyakran acélból készül, a megnövelt tengelytáv, a plusz rakodófelület, valamint a vaskos kerekek és gumiabroncsok pedig igencsak megdobhatják a súlyát. 

Amellett sem szabad elmennünk, hogy a cargo ebike-ok általában drágák. A hagyományos kerékpárokhoz képest jóval magasabb karbantartási költségekkel kell számolnod, amelyekre a hajtáslánc extra kopása, az elektronikában felmerülő problémák, és a plusz súly gumiabroncsokra, kerekekre és fékekre gyakorolt erodáló hatása csak rátesz. 

Teherszállításban első: mit kell tudnod a cargo ebike-okról?
Kép forrása: Bikeradar.com

Mit vegyél még figyelembe vásárlás előtt?

Az elektromos teherbringával kapcsolatos fő kérdés az, hogy hol tudod tárolni. A legtöbbjük lényegesen nagyobb, mint egy hagyományos kerékpár, így extra helyre van szükségük. Érdemes átgondolni, hogy hogyan oldod meg a tárolást, ha például egy emeleti lakásban laksz, hiszen egy 30 kg-os cargo ebike fel-le cipelése bárkinek feladhatja a leckét.

Szükséged lesz egy olyan kimeneti csatlakozóra is, amivel fel tudod tölteni a bringádat. Sok elektromos kerékpárnak van kivehető akkumulátora, így be lehet vinni a házba töltésre, de létezik olyan modell is, amelyiknek nincs, így ügyelned kell rá, hogy a töltés ne okozzon gondot. A töltési idő több óra is lehet, ezért ha a kerékpárodat intenzíven használod, szükség lehet tartalék akkumulátorokra is, hogy fennakadás nélkül működjön. 

Kedvet kaptál egy cargo ebike beszerzéséhez? Nézd meg kínálatunkat webáruházunkban!

Forrás: Bikeradar.com