Olvasási idő: 2 perc

A Shimano igen átfogó, 11 európai országra kiterjedő kutatást készített az elektromos kerékpárok és azok népszerűsége, kínálata, a piacon bekövetkezett változások körében, valamint arról is beszámolnak, hogy hogyan alakul a megítélése ennek a viszonylag új, alternatív közlekedési formának.

A tanulmányról

A Shimano alapos munkát végzett, eredményeiket megközelítőleg ötven oldalon keresztül olvashatjuk, amelyeket a tanulmány végén kiegészítettek részletes, táblázatokba szedett adatokkal. Az adatokat szemléletes, kreatív infografikákon és diagramokon megjelenítve, a szövegekbe is beillesztették, így az olvasott információkat rögtön számszerűsíthetjük is.

11 különböző országból (Hollandia, Olaszország, Dánia, Franciaország, Svédország, Németország, Egyesült Királyság, Svájc, Norvégia, Spanyolország és Lengyelország) több, mint 13.000 ember vett részt a kutatásban. A kérdésekkel többek között arra keresték a választ, hogy a résztvevők milyen arányban szeretnének ebike-ot használni vagy vásárolni, és mik a motivációik. A vizsgált kérdésköröket öt részre osztották: a pedelecekhez való hozzáállás, gazdaság, utazás és ingázás, szabadidő és fitnesz, valamint az egészség.

Az 5 fő szempont

Attitudes – Hozzáállás

Az eredmények alapján elmondható, hogy a fiatalabbak inkább praktikus okok miatt választják az elektromos bringát, az idősebbek pedig szabadidejükben pattannak nyeregbe. A megkérdezettek egyöntetűen a távolságok könnyebb leküzdése miatt tették le az ebike mellett a voksukat, ellenérvként pedig az eszköz árát hozták fel a legtöbben.

Economics – Gazdaság

Az anyagi okokon kívül egyéb tényezők is közrejátszanak abban, hogy valaki miért nem választ pedelecet. Ilyen például a biciklis közlekedés közben érzett biztonság hiánya, vagy pusztán az, hogy néhányan nem szeretnek tekerni. Sokan azonban úgy gondolják, hogy amellett, hogy időt spórolnak, egy kis pénz is maradhat a zsebükben, ha az egyéb közlekedési formákat elhagyják, és ebike-ra váltanak.

Travel & Commuting – Utazás és ingázás

Az 55 év alattiak esetében a legfőbb oka az elektromos bringa használatának az utazás, a távolságok leküzdése. A fiatalabbak gond nélkül szállítanak nagyobb csomagokat vagy akár a gyermekeiket is ebike-on, és munkába is szívesen gurulnak a kétkerekűjükön. Ami esetleg visszatartja őket ettől, az az, hogy nem tudják biztonságos helyen tárolni a járművüket.

Fitness – Szabadidő és fitnesz

A résztvevő országok között nyolcban a szabadidős tevékenységet jelölték meg fő indokként az ebikehasználat mellett. Meglepő módon nagyon kevesen válaszolták azt, h a többiekhez való felzárkózás miatt tekernek pedelecet, inkább a hosszabb távra történő eljutás a motivációjuk.

Health – Egészség

A megkérdezettek 30%-a gondolja úgy, hogy az elektromos bicajozás segít megőrizni a fizikai egészségét, sokan pedig a mentális egészségük javítása érdekében is nyeregbe pattannak. Kiderült az is, hogy vannak olyanok, akik azt gondolják, hogy ebike-kal nem tudnák a fittségüket növelni, tehát még mindig vannak téves elképzelések ezzel kapcsolatban.

Olvasd el a tanulmányt!

Ha kíváncsi vagy, olvasd át a tanulmányt! Az eredeti, Shimano oldalán található verzióban izgalmas infografikákat találsz. Ne aggódj, minimális angol tudás is elegendő lesz azok értelmezéséhez!

Felkeltették a figyelmedet az elektromos bicajok?

Tudj meg többet működésükről és kínálatunkról az egyedülálló ebookunkból vagy gyere el üzleteink egyikébe és beszélgess eladóinkkal, próbálj ki bátran egy Neked tetsző ebike-ot!