Olvasási idő: 2 perc

Az ún. cargo bicajok, vagyis a nagy teherbírású kerékpárok egyre népszerűbbek a hazai piacon is. Körbejártuk a témát, hogy kinek és miért, milyen szituációkban hasznosak ezek a bringák. 

Mit is jelent a teherbírás? 

Az elektromos kerékpárok terhelhetőségét a gyári adatlap tartalmazza, mely a vázcsövön vagy az akkumulátor alatt található. Fontos tudni, hogy ez a kerékpár teljes, együttes terhelhetőségét (kerékpáros, kerékpár és csomagok/utasok) tartalmazza. Ez montiknál általában 110 kg, városi kerékpároknál 125 kg környékén van. Ha ebből levonjuk a kerékpár súlyát, akkor 90-100 kg feletti kerékpáros már nem használhatja biztonsággal a kerékpárt.

Ha a testsúly meghaladja a 100 kg-ot, akkor vásárlás előtt érdeklődj a kerékpár teherbírásáról! Ellenőrizd a pedelec adatlapját (használati utasításban vagy a vázon lévő matricán), és ha az ezen olvasható súlyhatár meghaladja a kerékpár, kerékpáros és a vinni kívánt csomagok összesített súlyát, akkor inkább nézz körül az emelt teherbírású kerékpárok között! Ne kockáztass egy esetleges balesetet!

Mekkora súlyt lehet szállítani a cargo bringával?

A “normál” nagy teherbírású bringákra csomagtartóra szerelhető táská(ka)t tehetünk, esetleg gyerekülésben szállítható rajta egy gyermek. Mit tegyünk, ha a csomagtartó azonban kevésnek vagy kicsinek bizonyul a szállítandó súlyhoz képest, esetleg már nem egy, hanem akár két gyerkőcöt is magunkkal szeretnénk vinni? Ilyenkor jönnek számításba a bringa-utánfutók és a cargo bicajok. 

Lássuk a kínálatot!

A Riese & Müller Load és Packster szériái megbízható, prémium kategóriájú teherszállításra is alkalmas elektromos bicajokat kínálnak. Míg a Load bringák kb. 38 kilogrammos súlya elég tekintélyes, addig a Packster gépek “csak” 30 kg-ot nyomnak! Ezekkel a bringákkal kb. 100 km-t tudunk megtenni egy töltéssel, ami több is, mint elegendő, hiszen súlyok vagy gyerkőcök szállítása mellett ennél többet egyhuzamban gurulni egyébként sem lenne racionális döntés.

Kíváncsi vagy tapasztalatainkra, tesztjeinkre? 

Ha érdekelnek a cargo bringák, jó szívvel ajánljuk eddigi írásainkat…  Készült már néhány cikk a témában, amelyeket elértek itt, itt és itt. Kellemes olvasgatást kívánunk!