Olvasási idő: 4 perc

Kétségtelen, hogy az ideális intézkedés az ebike tolvajok ellen maga a megelőzés. Ha azonban már megtörtént a baj, akkor sincs minden veszve! A GPS-nyomkövetők ígéretes megoldást kínálnak arra, hogy a bringa ne kerülhessen tolvajok kezére. A cikkben áttekintést adunk a különböző technikai lehetőségekről, valamint az ebike-nyomkövetők funkcióiról, amelyek segíthetnek a kerékpárok helyének meghatározásában lopás után.

GPS nyomkövetés: Apple AirTag

Itt a piros, hol a piros? 

Németországban évente több mint 260 000 kerékpár tűnik el. Valószínűleg mindenki ismer valakit, aki ismer valakit, akinek ellopták a kerékpárját. A vastag kerékpárzárak ugyan segíthetnek megnehezíteni a rablók dolgát, de nem jelentenek garanciát. Mi a teendő, ha lopás áldozatává válunk?

A kerékpáron elrejtett GPS-nyomkövetők képesek továbbítani a helymeghatározáshoz szükséges adatokat, és segíthetnek újra megtalálni az eltulajdonított kerékpárt. Szeretnénk bemutatni három okos GPS-nyomkövetőt – többek között – ebike-okhoz, beleértve a lehetőségeket és az árakat.

PowUnity BikeTrax

A PowUnity BikeTrax egy olyan GPS-nyomkövető, amelyet kifejezetten e-kerékpárokhoz terveztek. Működés közben egy GPS-modul fogadja a pozícióadatokat, és egy SIM-kártyával ellátott GSM-modul néhány másodpercenként elküldi ezeket egy szerverre, így az alkalmazáson keresztül szinte élőben követhető, hogy hol tartózkodik éppen a kerékpár. A kis készüléket kifejezetten a motorhoz/gyártóhoz kínálják, az ebike elektromos rendszerébe csatlakoztatva, a járműben elrejtve. A nyomkövető aktuális ismert pozíciója és mozgástörténete bármikor könnyen leolvasható a Powunity alkalmazáson keresztül. Egy tartalék akkumulátor biztosítja, hogy a funkció rövid ideig akkor is működjön, ha az e-kerékpár akkumulátora lemerül vagy kiveszik.

Jellemzők:

 • Egyszerű összeszerelés és csatlakoztatás az e-kerékpár elektromos hálózatához.
 • Technológia: GPS, GSM
 • Telepítésre kész súly: 48 gramm
 • Különlegességek: a GSM-kártya és a Biketrax rendszerhez való hozzáférés üzemeltetési költség merül fel.
 • Ár: 85.000 Ft körül – beleértve a készüléket és 1 év használatot 
 • GPS nyomkövetés: PowUnity BikeTrax

Apple AirTag 

Az Apple AirTag első ránézésre is valódi Apple termék: csinos, diszkrét, fehér, karcérzékeny. Pontosan úgy is működik, mint egy Apple termék: rendkívül megbízható, szexi, és könnyű kezelni – feltéve, hogy Apple hardverrel párosítod. Máskülönben nem működik – egyáltalán nem! 

Az AirTag egy meglehetősen okos trükkel teszi lehetővé a helymeghatározást dedikált GPS nélkül is. A működési elv hasonló a Corona figyelmeztető alkalmazáséhoz: az eszköz Bluetooth-on keresztül jelent a közelben lévő mobileszközöknek, és egyszerűen „kölcsönveszi” azok GPS-helymeghatározási adatait, ami természetesen drasztikusan csökkenti a külön áramkörök szükségességét és a kapcsolódó energiaigényt. Szakmai körökben ezt a trükköt „Crowd-GPS „-nek nevezik: a bemérendő eszköz helyzetének meghatározásához a GPS és Bluetooth funkcióval rendelkező kompatibilis készülékek nagy sűrűségére támaszkodik. Az alacsony energiaigény miatt a beépített, cserélhető gombos akkumulátor körülbelül egy évig bírja, jóval tovább, mint a GPS-nyomkövetők.

Jellemzők:

 • Kicsi, fehér, stílusos.
 • Csipog, ha hiányzik neki a gazdája.
 • Technológia: Tömeges GPS, Bluetooth
 • Súly: 11 gramm
 • Különlegességek: lopott tárgyak esetén kevésbé működik, mivel figyelmezteti a tolvajt.
 • Ár: 12.990 Ft
 • GPS nyomkövetés: AppleAirTag

Galaxy SmartTag – tömeges GPS a Samsung univerzumában

A Samsung Galaxy Smart Tag a Samsung okostelefonok felhasználóinak Bluetooth-jelzője. Figyelem! Nem kompatibilis más gyártók androidos telefonjaival és nem kompatibilis az iPhone-okkal sem!

Jellemzők:

 • Kialakítás: lekerekített, négyzet alakú, lyukkal a felakasztáshoz.
 • Technológia: Tömeg GPS, Bluetooth
 • Súly: 13 gramm
 • Különlegességek: úgy működik, mint az Apple AirTag, csak esztétikailag más.
 • Á: 13.990 Ft

GPS nyomkövetés: Samsung Galaxy SmartTag

Elveszett vagy ellopták: van különbség

Míg a GPS-nyomkövetőket kifejezetten a lopás megelőzésére tervezték, a Bluetooth-nyomkövetők csak arra szolgálnak, hogy megkönnyítsék az elveszett tárgyak (táskák, kulcsok, háziállatok, gyerekek…) megtalálását. 

A Bluetooth-nyomkövetők előnye (és egyben hátránya), hogy olyan kicsik, hogy könnyen becsempészhetők olyan emberek ruházatába vagy poggyászába, akik mit sem sejtenek az egészről.  

Az Apple óvintézkedéseket tett ez ellen: ha egy AirTag eltávolodik a tulajdonosa készülékeitől, akkor mások Apple készülékei rövid idő után figyelmeztető üzenetet kapnak, abban az esetben, ha az idegen AirTag velük utazik. Lopás esetén ez behatárolja az időablakot, mielőtt az AirTag figyelmezteti a tolvajt. 

Dave 2D egy videóban részletesebben és jól érthetően elmagyarázza, hogy ez pontosan hogyan is működik a gyakorlatban.

A Samsung SmartTagek az alkalmazáson keresztül is bármikor megtalálhatóak és azonosíthatóak. Ez hasznos a zaklatás ellen, de inkább kontraproduktív a lopott tárgyak esetén.

Egy utolsó jó szándékú tanács: a bűnözők felelősségre vonásáért kizárólag a rendőrség felelős. Ha ellopták a kerékpárodat, semmi esetre se üldözd egyedül az elkövetőket, bízd a szakemberekre!

GPS nyomkövetés: Apple AirTag

Pillants a horizontól túlra!

Manapság mindenki a digitalizációról beszél – de mi történik az ebike-piacon? Ha őszinték akarunk lenni, csodálkozunk, hogy a gyártók nem minden esetben kínálnak a saját rendszerükbe átfogóan és elválaszthatatlanul integrált nyomkövető rendszereket, ahogyan azt a holland VanMoof a városi ebike-ok számára nyújtott „Peace of Mind ” szolgáltatásával teszi. 

A Haibike eConnect platformja például egy integrált rendszer az e-kerékpárok felügyeletére, és indításgátlóként alig 4 éve, 2018-ban jelent meg, ám úgy tűnik, hogy ma már nincs rivaldafényben. Kár! A Bosch kínálatában egy szoftverfrissítéssel elérhető a Smart System, avagy az elektronikus motorzár.

Összegzésként

Az, hogy egy nyomkövető eszköz képes lesz-e megmenteni a helyzetet egy sikeres e-kerékpárlopás után, csak a csillagok állásától és a jó szerencsétől függ. A bizonytalan kimenetel megnehezíti a döntést, hogy vajon megéri-e több pénzt költeni és több energiát belefektetni a nyomkövető-berendezésekbe, vagy célszerű más, olcsóbb megoldásokkal beérni?

A Biketrax mellett szól a kényelem: a készülék telepítés után óramű pontosságú adatokat szolgáltat és nagyon precízen rögzíti a tartózkodási helyét. A Biketrax gyártójának, a Powunity-nek az alkalmazása tökéletesen működik, a riasztási funkció (mozgás vagy zónából való kilépés esetén) pedig praktikus és megbízható. 

A Bluetooth-tagek kicsit lassabban továbbítják a helyzetüket, de mivel önellátóak, univerzálisabban használhatók és a kerékpárokon is sokféleképpen elrejthetők. Hogy a becserkészés elleni funkció milyen gyorsan figyelmezteti a tolvajt az Apple AirTagre, és hogy sikerül-e előzetesen lokalizálni az AirTaget, azt nem lehet előre megjósolni.

Mivel minket nagyon érdekel a téma, alaposan leteszteljük az opciókat, és hamarosan részletes tesztet adunk a két eszközről!


Forrás: emtb-news.de