Olvasási idő: 2 perc

Hallottad már a hírt, hogy 2020 őszén pályázatot hirdetnek elektromos kerékpárok állami támogatással történő beszerzésére? Ha nem tudod, hogy neked való-e az ebike, illetve jól jönne egy kis infó, hogy kinek is érdemes pályáznia, olvasd el cikkünket!

Kinek való az ebike? Mindenkinek?! 

A válasz röviden: alapvetően igen!

Átlagosan hat éves korára minden gyerkőc megtanul kétkerekű biciklivel — szülői felügyelet mellett — biztonságosan haladni, 14 éves korra pedig önállóan is részt tud venni a forgalomban, megtanulja és önállóan alkalmazni képes a kerékpárosokra is vonatkozó KRESZ ismereteket. A kerékpározás tehát gyermekkortól egészen idős korig, bármilyen életszakaszban művelhető sport és egyúttal közlekedési forma. Ez alól persze azért van néhány kivétel, akik nem — vagy csak kivételes feltételek teljesülése mellett — tudnak átlagember módjára bringázni: a kismamák, akiknek pocakjuk növekedésével a súlypont megváltozása miatt a kerékpározás az utolsó hónapokban nem ajánlott, valamint a szellemi vagy testi fogyatékkal élők, akik csak felügyelettel, különleges eszköz használatával tudnak tekerni. “Öreg vagyok én már ehhez…” — hallhatjuk néha a nagyszülőktől, azonban ez egyáltalán nincs így, egy megfelelő (például elektromos) kétkerekűre pattanva ők is vidáman gyűjthetik a kilométereket.

Mit támogat az állam és mit nem?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért nem a hagyományos kerékpárok vásárlását támogatja az állam, s miért az elektromost? Erre röviden a válasz annyi, hogy nem a már elkötelezett kerékpáros közösséget szeretnék ezúton támogatni, hanem új, további rétegeket bevonni a kerékpározásba, ezáltal a bringás tömegbázist bővíteni. Az elektromos rásegítésű kerékpárok viszont (azon kívül, hogy a már eddig kerékpározók számára is képesek újfajta élményt okozni) alkalmasak teljesen új célcsoportokat is megszólítani: az idősekét, a hegyvidéken élőkét és a leizzadástól/elfáradástól félőkét, vagyis összefoglalva, az eddig nem elkötelezett kerékpározókét. Ezen belül pedig kifejezetten az alsó-közép kategóriás kerékpárokra lehet majd pályázni, melyek teljes ára nem haladhatja meg a 900.000 forintot, a támogatás mértéke pedig maximum 150.000 forint lesz.

Milyen bringát válasszak? 

A pályázat elsősorban a munkába járáshoz vásárolt kerékpárokat fogja támogatni. Erre a célra, tehát városi közlekedésre két fő típust ajánlunk: a klasszikus városi pedelec bringákat (merev villa, alacsonyabb építésű váz, maximális kényelmi felszereltséggel) illetve az ún. trekking vagy túra elektromos kerékpárokat. Az ebikeshop.hu is kiemelt értékesítője lesz a pályázatnak, a kínálatot érdemes mielőbb megtekintened és kiválasztanod a vágyott bringát. Ha bármilyen segítségre van szükséged, ha elakadsz vagy kikérnéd a véleményünk, keress minket országszerte már 6 városban vagy akár online is!