Olvasási idő: 2 perc

Ezzel a cikkel azoknak az olvasóknak szeretnénk segíteni a választásban, akiknek a szíve inkább a terepkerékpárokhoz húz, de valójában szükségük lenne a trekking és városi kerékpárok előnyeire.

 

Bevezető

Ahogy fiatalként egy roadster, vagy egy coupé sportkocsi is kiszolgálta minden igényünket és vágyunkat, úgy egy MTB kerékpár is hasonló okokból jó választásnak tűnhetett. Idővel ezek az igények viszont átalakulnak, de a „vagányságot” és a sportosságot nincs szívünk feláldozni a praktikum oltárán. Erre nincs is semmi szükség, mert nem csak sportos családi autókat, de sportos és széles körben felhasználható trekking/városi kerékpárokat is gyártanak.

MTB vagy trekking?
https://www.corratec.com/

„SUV életérzés” két keréken

A legtöbb gyártó a trekking és városi elektromos kerékpárjain lecserélte a vékonyka 28-as kerekeit, hiszen egy ebike esetében már nincs különösebb előnye ennek a méretnek. Az elektromos motor simán kompenzálja a ballonos gumiköpenyek minimálisan nagyobb gördülési ellenállását, így nem kell azon aggódnunk, hogy nehéz lesz tekerni a kerékpárunkat. A ballonos külsők egyetlen hátrányát feloldva már csak az előnyöket kell élveznünk.
Rossz minőségű utakon nagyobb komfortérzetet kapunk, kanyarban sokkal stabilabb a kerékpárunk, és könnyebb terepre is lekanyarodhatunk az aszfaltról, amikor csak kedvünk tartja.

Sportos trekking modellek a Haibike-tól

A Haibike elsősorban fiatalos és sportos dizájnnal ellátott pedelec kerékpárokat gyárt terepre, de ugyanezt a filozófiát követi a trekking modellek esetében is. A Haibike túrakerékpárok vonalvezetése az MTB vázakhoz hasonló, széles kormányokat is használnak, így az érzés teljesen olyan, mintha egy monti nyergébe pattanva bringáznánk. Egynémely trekking modell alacsony profilú terepgumival is van szerelve, ennek köszönhetően pedig még élvezetesebb a használat terepen.

MTB vagy trekking?
https://www.haibike.com/

Összteleszkópos túrakerékpárok

MTB vagy trekking?
https://www.r-m.de/en-us/

Korábban még csak néhányan, de napjainkban már egyre több gyártó készít olyan összteleszkópos elektromos biciklit, ami fel van szerelve minden földi jóval (sárvédő, csomagtartó, világítás, kitámasztó, stb.).
Kínálatunkban ennek a kategóriának az éllovasa egyértelműen a Riese&Müller, akik már hosszú évek óta fejlesztik tökélyre a Delite és Homage elektromos kerékpárjaikat. Ezek vérbeli túrabringák, amiknek a használatuk közben az embernek olyan érzése támad, hogy legszívesebben megkerülné a földet árkon-bokron keresztül. A Riese&Müller a megszokott módon egyedi konfigurációt is felkínál a vásárlóknak, így teljes mértékben magunk dönthetjük el, hogy milyen felszereltségre van szükségünk.
A Haibike ebben a kategóriában nem szeretett volna kompromisszumot kötni, ezért lényegében fogta a fully ebike-jukat, és felszerelte olyan kiegészítőkkel, melyekkel már túrázni is elmehetünk. Ez esetben már nem csak árkon-bokron keresztül közlekedhetünk, hanem bátran nekiereszkedhetünk a sziklakertes-göröngyös erdei lejtőknek is, hiszen a kerékpár geometriája és felfüggesztése teljes mértékben alkalmas ilyen célra is.
A fent felsorolt gyártókon kívül a német Corratec-nél, és a Victoria-nál is találunk ilyen modelleket akár alacsony átlépős vázzal is, melyeket szintén érdemes megtekinteni.