Olvasási idő: 2 perc

Tavaly ősszel elkezdődött az elektromos kerékpárként használt villanyrobogók ellenőrzése: akkor még nem bírságoltak a zsaruk, csak figyelmeztettek, de ami eddig késett, most elérkezett…

Robogó vagy bicaj? 

Először is: tisztázzuk, miért kapnak csekket azok, akik bukósisak és kötelező felelősség-biztosítás nélkül használják az elektromos robogókat! Ehhez fontos deffiniálni, hogy mi az ebike és mi nem az.

  • A gázkar nélküli, de villanymotorral felszerelt, lábhajtással elindítható kerékpárok. 300 W-nál gyengébb motorjuk csak tekerés hatására kapcsol be, és 25 km/órás sebesség felett automatikusan leáll. Ezek hivatalosan is kerékpárok.
  • Gázkarral felszerelt, gázadásra elinduló, villanymotoros járművek 25 km/óránál nagyobb tervezési sebességgel. Ezek segédmotoros kerékpárok (pont, mint egy Simson vagy bármilyen robogó), tehát sisak, vezetői engedély és kötelező biztosítás kell rá.

90 ezer forint büntetés!

„Úgy közlekedjen mindenki elektromos kerékpárral, hogy jogosítvány bukósisak és biztosítás köteles. Ha nem, így jár és ez az alja.” – írja Bolha Tamás, akit 90 ezer forintra büntettek, mert sisak és KGFB nélkül használta villanyrobogóját. A Facebook-bejegyzés szerzője, Bolha Tamás is megerősítette, hogy egy 300 W-os Polymobillal állították meg a rendőrök.

Vajon miért kapott büntetést, ha ő jóhiszeműen elektromos kerékpárként vásárolta a járművet? Nos, sajnos a kereskedők jó része a 300 wattnál gyengébb villanyrobogót ebike-ként próbálja rásózni a vevőkre, holott ezek már 30 éve segédmotornak számítanak, és nem használhatóak biztosítás, illetve sisak nélkül.

Mint említettük, ami gázadásra elindul, az nem lehet kerékpár. Vagyis, ha ilyen eszközt akarnak eladni valakinek, legyen tisztában vele, hogy ez csak sisakban és kötelező biztosítással használható közúton.

Mit tehetsz, ha ilyen járműved van?

Végül pedig: mit tehet, akit már „bepaliztak”, és olyan villanyrobogóval jár, amit eddig sisak nélkül, kerékpárként használt?

  • Felteszi a bukót, befizeti a „borsos”, havi 2-300 forintos biztosítási díjat, és nyugodtan kerekezik, hiszen senki nem köthet bele a segédmotorként használt járgányba.
  • Esetleg szidhatja a rendőrséget, hogy a büntetésekre fókuszálnak – így viszonylag gyorsan el lehet érni, hogy hat számjegyre rúgjon a csekken szereplő összeg.

Ebikeshop.hu — szakszerű tanácsadás és prémium kínálat!

Kérünk, hogy még vásárlás előtt ellenőrizd, hogy tényleg kerékpár-e a kinézett járgány! Ha hozzánk jössz, egészen biztos lehetsz benne, hogy nálunk — a KRESZ szerint is elfogadott — elektromos kerékpárt fogsz megvásárolni. Egyébként pedig: a szabályos e-kerékpárokra is feltétlen ajánljuk a sisakot és a biztosítást, hiszen így biztonságosabb használni és egy koccanásnál sem kell azon aggódnod, hogy ki és miként téríti a kárt.

Várunk szeretettel üzleteinkben, addig pedig kövess minket Facebook és Instagram LINK csatornáinkon, csatlakozz a Facebook-csoportunkhoz és iratkozz fel YouTube csatornánkra is!

 


Források: hegylakok.hu, 2021-012019-07