Olvasási idő: 2 perc

Mint azt már megszokhattuk a Bosch-tól minden évben van egy pár ebike-okat érintő fejlesztése ami egy kicsit még izgalmasabbá, még szebbé, még finomabbá és nem utolsósorban még komfortosabbé tudja tenni kerékpárunkat és így magát az élményt is amit a kerékpározás nyújt számunkra.

Amikor megjelent a Smart System és először találkoztam a LED remote egységgel, be kell valljam nem nyűgözött le. Láttam az előnyeit, ugyanakkor kicsit hiányosnak éreztem vele a kerékpárokat, ha nem volt mellette egy Kiox 300 vagy egy Smartphone grip-be rakott telefon, hogy lássam mennyi a sebesség illetve, hogy adatokat tudjak kiolvasni. Természetesen az nem rontja el az ember számára a kerékpározást ha nem a kormányra erősített kütyüt figyeli egyfolytában, hanem az úton van a szeme, de mégis hiányérzetem volt ha nem volt egy rendes kijelző még rákötve a fenti rendszerre. Ezt a problémát hivatott megoldani az új Bosch Purion 200-as.

https://www.bosch-ebike.com/en/products/purion

Ránézésre nem túl izgalmas, amikor kikapcsolt állapotában vizsgáljuk ezt a kompakt kis kijelzőt, ami nem csak formára, de méretre is emlékeztet a LED remote-ra, ráadásul a kezelőszervei ugyanazok. Nézzük meg kicsit jobban, kapcsoljuk be!

Ahogy bekapcsoljuk és elindul a kijelző egyből láthatjuk is, hogy ez egy teljes értékű 1,6 colos színes kijelző ami szinte minden funkciót magában hordoz amit korábban a monokróm társai, ráadásul hála a méretének, nehezebben törik le ha esetleg baleseteznénk a kerékpárral együtt.

Na, de mi a nagy előrelépés a LED remote-hoz képest? A LED remote csak LED-ekkel kommunikál a felhasználóval. Nem osztja meg, hogy mennyi a sebességünk, sőt még az éppen aktuális rásegítés is csak színkódolva látható. Ezzel szemben az új Purion teljesen más. Olyan kis helyes és okos. Mindent tud amit napjainkban elvárunk egy ilyen eszköztől. Méri a sebességet, adatokat tudunk belőle kinyerni, hogy mennyit tudunk még megtenni az adott feltöltéssel, vagyis mindent tud amit korábbi társai, csak kicsiben, ami nem okoz gondot, mert a korábban már bemutatott Smart Systemmel kompatibilis kijelzőkkel is működik, beleértve a Smartphone Gripet is.

https://www.bosch-ebike.com/en/products/purion

Vagyis ebben az esetben már tényleg csak kezelőszervként használjuk, ahogy korábban a LED remote esetében is meg tudtuk tenni.

Összefoglalva tehát, sok a hasonlóság a két egység között (LED Remote-Purion200), de azt mindenképp kijelenthetjük, hogy okosabb és finomabb kinézetű dologról van szó mint korábban. A Purion 200 egy igazi kompakt kijelző ami tökéletes ha az ember lejtőzésre vágyik, de a túrákon se fog cserben hagyni, ráadásul kezeli a főkijelzőt is, ha éppen van. Összefoglalva mindent tud amit a nagy méretű kijelzők, csak sokkal kompaktabb, ezáltal védve van az esések okozta károsodástól ami nem egy utolsó szempont. Bármilyen kerékpáron remekül használható, amellett, hogy mindent tud amit nagyok. 🙂