Olvasási idő: 3 perc

Mi az: nemcsak hű társad lehet, de védelmet is biztosít ebike-ozás közben? Így van, a bukósisakról beszélünk! Ez a kiegészítő ténylegesen megkoronázza a biciklizést, ezért úgy éreztük, külön cikket érdemel: utánajártunk, miért jó; megmutatjuk, hogyan tisztítsd; és azt is megmondjuk, mikor érdemes lecserélned. Olvass tovább, és tudj meg mindent!

Több mint védelem: ezért fontos a bukósisak viselése

Természetesen nem mehetünk el amellett, hogy a bukósisak elsődleges funkciója a védelem, hiszen viselése nemcsak a fejsérülések súlyosságát csökkentheti, de egy esetleges baleset esetén akár életmentő is lehet (hidd el, te sem akarsz bukósisak nélkül fejreesni!). A közlekedési szerencsétlenségek okozta zúzódásokat leszámítva olyan időjárási viszontagságok ellen is védelmet nyújt, mint az eső, hó és napfény, így mindegy, az évnek melyik szakában járunk, érdemes felvenned indulás előtt.

És azt tudtad, hogy Magyarországon törvény írja elő a bukósisak használatát? A jogszabályi előírás szerint az országban viselése kizárólag lakott területen kívül, 40 km/h óra sebességet meghaladva kötelező kerékpárosan, ez azonban nem jelenti azt, hogy más esetben ne lenne ajánlott a kiegészítő használata. Sportolás és kirándulások alkalmával például felnőtt korban sem érdemes otthon hagyni, gyerekek számára pedig minden esetben javasolt a sisakviselés.

Azt sem hozhatod fel kifogásként, hogy kényelmetlen lenne, hiszen a bukósisak nem okoz kellemetlenségeket. A mai verziók rendkívül könnyűek és szellőzőek, sőt, sok sisak rendelkezik fényvisszaverő csíkokkal vagy világító elemekkel, melyek abban is segítenek, hogy más közlekedők észrevegyenek az úton. Plusz egy tehát a biztonságnak!

Bukósisak kisokos kezdő és haladó bringásoknak

Hogy sokáig veled maradjon: tippek a helyes tisztításhoz és tároláshoz

Fontos az erős vegyszerek vagy oldószerek kerülése, mivel azok károsíthatják a sisak anyagát, így a bukósisak tisztítására általában a vizes-szappanos oldat a legjobb módszer. A belső vagy külső felületek tisztításához használjunk puha szivacsot vagy rongyot, hogy semmiképp se karcoljuk meg a felületet! A nehezen hozzáférhető helyek (mint például a szellőzőnyílások) takarításához levegőt is alkalmazhatunk – egy kompresszorral könnyedén eltávolíthatjuk a port és szennyeződéseket.

Lépjük tovább a tárolásra! A sisakot tartsuk száraz, hűvös helyen, távol a közvetlen napfénytől és hőtől, hiszen ezek ronthatják az anyagok minőségét és csökkenthetik a sisak élettartamát. Figyeljünk rá, hogy ne tegyünk nehéz tárgyakat a kiegészítőre, mert ez deformálhatja azt, ezáltal befolyásolhatja a bukó védelmi képességét!

Bukósisak kisokos kezdő és haladó bringásoknak

Ha nem szabad tovább húzni: ekkor érdemes megválnod sisakodtól

A gyártók általában 3-5 éves cserére vonatkozó ajánlást adnak, ez azonban nagyban függ attól, milyen gyakran használod a sisakot (és persze hogyan tárolod). A rendszeres viselés következtében természetes, hogy gyorsabban elhasználódik, mint a polcon várakozva, ezért érdemes időnként ellenőrizned az állapotát. Ha nagyon viseltesnek látod, akkor jobb, ha elköszönsz tőle és lecseréled. Az sem hátrány, ha alkalomadtán felpróbálod sisakodat, hiszen előfordulhat, hogy előbb-utóbb már nem illeszkedik olyan jól, mint korábban, ezáltal pedig kevésbé biztonságossá válik.

Mindenképpen cserélned kell a bukódat, ha baleset ért, aminek következtében a sisakot is ütés érte. Ilyen esetekben a belső habanyag meggyengülhet, ezáltal csökken a kiegészítő védelmi képessége. Abban az esetben sem ajánlott tovább használnod, ha külsőleg teljesen épnek látod, hiszen a belső struktúrában ettől függetlenül is történhetnek olyan változások, amik rontják a sisak biztonságosságát. Ha sérüléseket, repedéseket vagy töréseket is észlelsz rajta, azonnal cseréld le!

Bukósisak kisokos kezdő és haladó bringásoknak

Úgy döntöttél, beszereznél egy bukósisakot, esetleg lecserélnéd régi kiegészítődet? Nézz körül az Ebikeshop webáruházában, ahol számos különböző szín és fazon közül válogathatsz!