Olvasási idő: 2 perc

Az őszt gyakran a legesősebb évszakként emlegetjük, ezért ebben az időszakban jellemzően ritkábban mozdulunk ki. Tény, hogy ilyenkor fokozottan számolnunk kell a csapadék valószínűségével, annál pedig nincs rosszabb, mint kilométereken keresztül átázott ruhákban tekerni, ezért a megelőzés érdekében érdemes előre gondolkodnunk. Mutatunk 5 tippet, hogy ne mossa el az eső a kirándulást, hiszen a mozgás szerelmeseiként az időjárás sem gátolhat minket az ebringázásban!

A vízállóság különböző fokai

Víztaszító, vízlepergető, vízálló – ezek a kifejezések nem ugyanazt jelentik, ezért nagyon fontos még a kirándulás előtt megtudni, hogy adott ruhadarab milyen fokú védelmet biztosít. A víztaszító ruhadarabok kevés védelmet nyújtanak az eső ellen, szoros szövésüknek köszönhetően lassan engedik át a csapadékot, azonban nem gátolják meg az átnedvesedést. A vízlepergető tulajdonság már előrelépést jelent, mert ezeknél a daraboknál a víz nem képes bejutni az anyagba, hanem annak felszínén, vízgyöngyökként gyűlik össze. A hirtelen lezúduló csapadék ellen így hát egy vízálló réteg a legjobb választás, amely teljes mértékben képes távol tartani a csapadékot, miközben a szövet sem nedvesedik át. 

Elsődleges védőréteg

Könnyed városi tekerés vagy megterhelő teljesítménytúra vidéken? A megfelelő külső réteget az aktivitás jellegének megfelelően kell kiválasztani, hiszen különböző tevékenységekhez eltérő kialakítás ajánlott. Az úgynevezett hardshell, vagyis kemény héjkabátok kifejezetten hasznosak például hegyi túrák esetén, mert kialakításuknak köszönhetően bármilyen időjárási körülménnyel megbirkóznak. A puha héjkabátok ezzel szemben akár a hétköznapokban is kiváló viseletként szolgálnak, nagy mozgásszabadságot és kényelmet biztosítanak, jól kombinálhatók más külső rétegekkel, miközben megfelelő védelmet biztosítanak az időjárás ellen.

5 tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást

Védekezés tetőtől-talpig

Az elázás megelőzésében nem csupán a kabátoknak van szerepe: a sapkától a zokniig érdemes olyan kiegészítőket választani, amelyek zivatarban is szárazon tartanak. Az arc védelme különösen fontos, hiszen a kapucniról arcba zúduló eső jelentősen rontja a látási viszonyokat. Egy széles karimájú sapka megoldhatja a problémát, elvezeti a vizet, valamint hűvösebb időben még melegen is tart. Hasonlóan fontos több pár tartalékzoknival útnak indulni, szükség esetén pedig lecserélni az átnedvesedett párat egy száraz darabra, ezzel megelőzve a megfázást és a kényelmetlenségeket.

Üzen a természet

Az időjárásjelentés ellenőrzése elengedhetetlen a túrázás előtt, azonban sokszor nem elég pontosak az előrejelzések. A meglepetések elkerüléséhez kerékpározás közben is folyamatosan figyelni kell a természet jeleit, az illatokat, állatok hangjait, a felhők és a nap állásának váltakozását, amelyek megbízhatóan adják hírül a csapadék érkezését. 

Az élmény az első

A túrázás nem verseny, főleg, ha közben az eső is esik. Fontos a célok kitűzése, ám az élményszerzés öröme, valamint a biztonság mindenek felett áll. Nem szégyen visszafordulni, lassabbra venni a tempót, vagy akár elhalasztani a tekerést, ha a körülmények nem megfelelőek. Ha pedig esőben folytatódik a kirándulás, érdemes minél inkább átélni az élményt, mert csapadékos időben olyan állatok bújhatnak elő, amelyeket máskor nem lehet látni, valamint a növényvilág is egészen új arcát mutatja.

5 tipp, hogy ne mossa el az eső a kirándulást

Vásárolj elektromos bringát az Ebikeshop üzleteiből vagy webáruházából, éld át az ebike-élményt a hétköznapokban, és élvezd a kényelmes biciklis kirándulásokat!

Forrás: mozgásvilág.hu