Olvasási idő: 3 perc

Ha azt olvasod, Keszthely, valószínűleg neked is hazánk egyik legszebb és legismertebb 18. századi kastélya, a Festetics-kastély jut eszedbe. De mi lenne, ha mondanánk, hogy a Balaton ezen térsége jelentősen több természeti kincset és látnivalót rejt? Tarts velünk egy kerékpáros túrára a Balaton északnyugati csücskébe!

Festetics örökség kerékpártúra ebike-kal

A Festetics örökség kerékpártúra hossza 36 km 400 méter szintemelkedéssel, ami könnyű túrának minősül. Ám ha valóban megerőltetés nélkül szeretnéd élvezni, ahogyan elsuhan melletted a festői balatoni táj, azt javasoljuk, hogy pattanj elektromos kerékpárra.

A Keszthelyi Turisztikai Iroda által összesen négy Festetics örökség témájú túra került kialakításra, melyeket a térképeken és a táblákon A, B, C és D jelzéssel jelölnek. Az útvonalak egyaránt haladnak jelzett kerékpárúton és alacsony forgalmú közúton is. Ez a 41 kilométeres túra érinti mind a négy jelölt útvonalat, így egy túra keretei között ellátogathatsz az összes Festetics témájú műemlékhez, érdekességhez.

Kép forrása: Takács Viktor – Mozgásvilág

Városból ki, természetbe be

A legkézenfekvőbb, ha a túrát Keszthelyről, a Festetics-kastélyból indítod, ahol ha időd engedi, akár 6 állandó kiállítást is megtekinthetsz. A következő állomáshoz, a Festetics Imre Állatparkhoz csupán 5 km-t kell tekerned az ABC jelzésű úton, és máris megcsodálhatod Magyarország őshonos vagy nagyon régóta tenyésztett állatfajait. Az állatparkon belül üzemel egy kifejezetten kerékpárosok számára kiépített jurtatábor, melyet több napos túrák alkalmával előszeretettel használnak a kirándulók.

Az állatkert után a Nagymező erdei pihenő következik, ami gyönyörű panorámával jutalmazza meg mindazokat, akik megmásszák a néhány száz méterre, a dombon lévő Festetics kilátót. A biciklitúra innen kavicsbányán keresztül visz tovább Gyenesdiás házai felé. Ha egy kis szomjoltóra van szükséged, érdemes megállni egy jó fröccsre vagy szőlőszörpre a Darnay bormúzeumban, ahol borkorcsoláykban sem lesz hiány. A komolyabb étkekre vágyóknak a Vonyarcvashegyi Helikon Tavernát ajánljuk, amely étterem épülete egykor a Festeticsek egyik kedvenc pihenőhelye volt. Külön kérésre megkóstolhatod, hogy mit ettek az uraságok az 1800-as évek végén, a Festetics menüt több történész kutatásai alapján állították össze és a „modernizált” formáját fogyaszthatod el.

A kerékpártúra következő állomása már ismét a Balaton partja felé visz, ahol a Szent Mihály domb és az annak tetején elhelyezkedő kápolna kiváló lehetőséget biztosítanak az ebéd “letekerésére”. A kápolna után tovább gurulhatsz Balatongyörök panorámás utcáin, végig szemed előtt a Badacsonnyal és a Szigligeti várral, miközben ebike-on ülve észre sem veszed, hogy az út folyamatosan emelkedik.

Kép forrása: Takács Viktor – Mozgásvilág

Attól függően, mennyi időt tudsz szánni a túrára, érdemes megállni és megnézni a hegygerincen elhelyezkedő kilátókat (Bél Mátyás, Batsány). A Becehegyről lehajtva egy kockaköves szakasz következik, amin végig lejtmenetben ismét eléred a Balaton partját. Itt található az Afrika múzeum, amelyben tevékkel és zsiráfokkal is találkozhatsz. Itt tudsz visszakanyarodni a Balaton-parti bringaútra, ami egyenesen visz vissza egészen Keszthelyig. Ha bírod még szusszal, a visszaúton egy kis kitérő erejéig Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között még érdemes beugrani a Talabér vízimalomba, amely Festetics Malom néven is ismert és a füvészkertjében számos gyógynövény terem. A hosszú túra levezetéseként a gyenesdiási Bringatanya fagyizót vagy a keszthelyi büfésort ajánljuk.

Forrás: Mozgásvilág