Olvasási idő: 3 perc

Már javában benne járunk a kerékpáros szezonban, ezért ha még üres az idei naptárad, készítettünk egy biciklis bakancslistát, amivel feldobhatod a tavaszi-nyári hónapokat. Tarts velünk!

1. Tekerj be a munkába!

Már sokszor kacérkodtál a gondolattal, hogy egyszer autó és tömegközlekedés helyett két keréken mész be az irodába? Pattanj ebike-ra, és hagyd magad mögött a dugókat, zsúfolt buszokat és villamosokat. Az elektromos kerékpár előnye, hogy az elektromos rásegítésnek hála tényleg nem erőlteted meg magad, így nem kell attól félned, hogy kimelegedve érkezel a munkába. Az ebike-nak nem számít, milyen messze van az irodád vagy milyen terepen vezet oda az utad – gond nélkül veszi a városi “akadályokat”.

Tekerj be a munkába!
Kép forrása: Riese & Müller

2. Biciklizz éjjel!

Különleges varázsa van azoknak a biciklis kirándulásoknak, amelyekben a bringád fénye az egyetlen fényforrás a közeledben. Ilyenkor a legismertebb terep is új köntösbe öltözik: más illatok, szagok, árnyak, hangok gyűlnek köréd, melyeknek hatására kiélesednek az érzékeid. Azt javasoljuk, hogy az első éjszakai túrádnak ne vágj neki egyedül, és válassz egy olyan ösvényt/terepet, amelyet nappal már többször bejártál. Amennyiben szükséged van néhány tippre a biztonságos éjszakai közlekedéshez, olvasd el cikkünket itt!

3. Próbáld ki magad extrém terepen!

A hegyvidéki tájak eddig elriasztottak a kerékpáros kirándulásoktól? Hagyd, hogy az ebringa dolgozzon helyetted, és legyen az idei szezon egyik legnagyobb kalandja, hogy kimaxolod a saját ebike-kal megtámogatott teljesítőképességet. A Bükk, Mátra vagy épp a Balaton-felvidék vonz inkább? Nézz szét túraajánlóink között, és találd meg a szívednek legkedvesebb tájat! 

Biciklis bakancslista 2023-ra
Kép forrása: Haibike

4. Kempingezz a bringáddal!

Az az igazi kaland, ha az átbiciklizett napot egy saját magad rakott tábortűzzel és egy jó kis sátrazással zárod. Egy ehhez hasonló kiránduláshoz igazán nem kell messzire menned, hiszen kis hazánk hegységei kiválóan alkalmasak a táborozásra. Ha elektromos teherkerékpár nem is áll a rendelkezésedre, a hagyományos ebike-okhoz is számtalan táskát és csomagtartót szerezhetsz be, ahol gond nélkül elfér a kempingfelszerelésed. Arra figyelj, hogy még a nyári hajnalok is csípősek lehetnek, így a hálózsák semmiképp se maradjon otthon!

5. Tekerd körbe a Balatont!

A 2023-as bakancslistáról semmiképp se maradhat ki az egyik legnépszerűbb kerékpárútvonal, a Balatoni Bringakörút. Az útvonal teljes hossza 210 kilométer, ami kezdőként ijesztőként hathat, de ha kisebb, kb. 50-70 kilométeres szakaszokra bontod fel, máris nem tűnik akkora kihívásnak. Ezzel a felosztással számolva 3-4 nap alatt körbeérhetsz a tavon, amelynek minden szeglete változatos programokkal, éttermekkel, bárokkal, na meg csodás partszakaszokkal vár. A balatoni bicikliútvonal előnye, hogy igazán jól kiépített, ezért a terep minősége miatt egyáltalán nem kell aggódnod.

Biciklis bakancslista 2023-ra
Kép forrása: Haibike

6. Irány a tenger!

Ha a magyar tenger még nem lenne elég, kellő lelkesedéssel és elszántsággal akár a horvát tengerpartig is letekerhetsz. Nem árulunk zsákbamacskát, a balatoni sík terephez és lankás dombokhoz-hegyekhez képest a horvát túraútvonalak sokszor árnyéktól mentes, éles sziklákkal teli területek. Ha már ott vagy, mindenképp kösd össze egy csobbanással, így érdemes több napra tervezni az ott tartózkodás idejére is.