Olvasási idő: 3 perc

Bármilyen kerékpárral, bármilyen sebességgel tekersz is szívesen, egy biztos: a kerekezés jót tesz a testnek és a léleknek egyaránt. Ausztria-szerte jellemző a gyönyörű kulturális örökség, valamint a Közép-Európában egyedülálló táji sokféleség, melyet ráadásul sűrű kerékpárút-hálózat fon körbe. Íme, 9 szuper kerékpártúra, melyek garantáltan felejthetetlen élményt nyújtanak!

Szempontok a tervezéskor…

Akár normál bringával, akár ebike-kal indulsz útnak, a lokáció és a táv (plusz szintemelkedés) meghatározása után fontos, hogy az útvonal legyen: 

 • jól kitáblázott, 
 • megfelelő parkolóval ellátott (vagy ha nem körtúráról van szó, akkor vasúttal is kényelmesen elérhető), 
 • vendéglők, kávézók, pihenők környezetében, valamint
 • szervizállomásokat is érintsen. 

Bérlés vagy saját kerékpár?

Az osztrák szállodák zöme fel van rá készülve, hogy vendégeik gyakran hozzák magukkal saját elektromos kerékpárjaikat, sok helyen külön tárolót illetve töltőegységet biztosítanak, egyes helyeken akár kisebb szerviz is üzemel. Ha még nincs elektromos kerékpárod, de az alsó-ausztriai vidéket egy klassz pedeleckel hódítanád meg, az ebikeshop.hu üzleteiből országszerte 5 helyen is bérelhetsz a célnak megfelelő kétkerekűt! 

Kivételes, szezonközi akció!

Ha bérlés helyett inkább egy új, saját bicajjal kirándulnál a gyönyörű vidékeken, a Haibike Sduro Trekking 1.0 és 3.0 túrabicajok magas vagy trapéz vázzal (számos vázméretben) azonnal, raktárról, az ország 5 pontján elérhetőek! Jól hangzik? Irány a webshop, csekkold a Haibike Sduro Trekking 1.0 és a 3.0 modelleket is! 

Jöjjön hát a 9 alsó-ausztriai kerékpártúra útvonala!

 • Dunai-kerékpárút (EuroVelo 6)

Tekerj végig az UNESCO világörökség részét képző Wachau térségén, látogass el a történelmi Aggstein, Melk és Dürnstein városaiba, tájékozódj a helyi kulturális látványosságok felől és kóstold meg a helyi finomságokat!

Táv: 272 km, szintemelkedés: 735 m. Kiindulópont: Enns – Érkezés: Hainburg.

Tudj meg többet a Dunai-kerékpárútról >> IDE << kattintva! 

 • Ybbstal-kerékpárút

Kövessük az Ybbs folyót a Dunától egészen az alpesi tóig. Az összesen 107 km hosszú útvonal 55 km-es központi szakasza Waidhofen an der Ybbs és Lunz am See között az egykori Ybbstal-vasút vonalát követi. Igazi felfrissülés ígérkezik itt az Ybbs mentén, ahol több helyen is megmártózhatunk a folyóban és végül csobbanhatunk egyet az álomszép Lunzi-tóban is.

Táv: 55 km, szintemelkedés: 623 m. Kiindulópont: Waidhofen an der Ybbs – Érkezés: Lunz am See.

Tudj meg többet az Ybbstal-kerékpárútról >> ITT! <<

 • Triestingau-kerékpárút

Bécstől délre, változatos tájakban gazdag kirándulási célpontokat találunk. A Triesting folyó mellett bringázva távolba nyúló lankás szántóföldek és idilli árterek mellett haladunk el.

Táv: 32 km, szintemelkedés 171 m. Kiindulópont: Lanzendorf – Érkezés: Schönau an der Triesting.

Tudj meg többet a Triestingau-kerékpárútról >> IDE << kattintva!

 • Thayarunde-kerékpárút

Ahol egykoron gőzmozdonyok szelték át a tájat, ott most a bringások élvezhetik a friss levegőt a Waidhofen–Slavonice és Göpfritz–Raabs közötti régi vasútvonalakon. A Thaya folyama mentén haladva nemcsak ritka természeti kincsek, hanem egyéb érdekességek is várnak ránk, mint pl. a waldkircheni vasútállomás régi vasúti kocsikkal és fűtőházzal, valamint Raabs impozáns vára. Sőt, a nyári hónapokban a Thaya folyóban fürdeni is lehet!

Táv: 96 km, szintemelkedés: 623 m. Kiindulópont/Érkezés: Göpfritz an der Wild.

Tudj meg többet a Thayarunde-kerékpárútról >> IDE << kattintva!

 • Kamp-Thaya-March- kerékpárút

A túraútvonal három folyó, a Kamp, Thaya és a March mentén halad és számos történelmi várral, kastéllyal, várrommal, kolostorral és múzeummal időutazásra invitálja a kerekezőket. A 427 km hosszú kerékpárút átszeli a Thayatal Nemzeti Parkot és egy festői szépségű bortermelő régiót. Rövidebb, könnyen teljesíthető szakaszokra osztva is jól bejárható.

Táv: 427 km, szintemelkedés: 3587 m. Kiindulópont: Krems – Érkezés: Stopfenreuth.

Tudj meg többet a Kamp-Thaya-March- kerékpárútról >> IDE << kattintva!

 • EuroVelo 9 kerékpárút

Az EuroVelo 9 a kerékpározás határtalan örömével kecsegtet a Balti-tengertől egészen az Adriáig – az Alsó-Ausztriában található 212 km-es szakasza áthalad a gyönyörű Waldviertelen, a Bécsi Erdő termálrégióján és végül a Bécsi Alpok vidékén. Bécsújhely után, sík terepen haladva a Bécsi Alpok vonulatára láthatunk rá.

Táv: 212 km, szintemelkedés: 1223 m. Kiindulópont: Reintal – Érkezés: Mönichkirchen.

Tudj meg többet az EuroVelo 9 kerékpárútról >> IDE << kattintva!

 • Triesting-Gölsental túra

Aki a 62 km hosszú útvonal mentén pedáloz Bécs és Mariazell között, az a Via Sacrán jár, vagyis egy régi zarándokút útvonalán. Út közben kellemes pihenőhelyeken állhatunk meg a Triesting és a Gölsen folyók partszakasza mentén, míg egy erdős magaslatra érve elénk tárul Araburg várának látványa.

Táv: 62 km, szintemelkedés: 810 m. Kiindulópont: Schönau an der Triesting – Érkezés: Traisen.

Tudj meg többet a Triesting-Gölsental-kerékpárútról >> IDE << kattintva!

 • Piestingtal kör

A kerékpárút a csorgadozó Piesting mentén, vadromantikus tájakon, fahidak és építészeti látványosságok mellett halad el. A sík kerékpárútvonal a „Látványok paradicsoma“ névvel illetett vidéken vezet végig, ahol érdemes kitérőt tenni a Myrafälle vízesésekhez vagy a Régi Mesterségek Múzeumához (Waldbauernmuseum).

Táv: 38 km, szintemelkedés: 434 m. Kiindulópont: Sollenau – Érkezés: Gutenstein.

Tudj meg többet a Piestingtal-kerékpárútról >> IDE << kattintva! 

 • Iron Curtain Trail (EuroVelo 13) kerékpárút

Újra és újra átléphetjük a határt, ha az egykori vasfüggöny mentén kerékpározunk, ahol manapság szabadon mozoghatunk egy olyan vidéken, ahol az állat- és növényvilág sokszínűsége nem ismer határokat. A Finnországtól a Fekete-tengerig haladó útvonal itt található 400 km-es szakaszának minden egyes kilométere felejthetetlen és történelmi.

Táv: 406 km, szintemelkedés: 2387 m. Kiindulópont: Gmünd – Érkezés: Pozsony.

Tudj meg többet a Traisental-kerékpárútról >> IDE << kattintva!

Forrás:

https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/hirek/ugorj-ra-az-ingyenes-kerekparterkepre