Olvasási idő: 3 perc

Ahogy egyre többen választják a biciklit közlekedési eszközként itthon, úgy válik egyre fontosabbá az is, hogy ismerjük és betartsuk a biciklis KRESZ szabályait. Ez nemcsak a biztonságunkat szolgálja, hanem hozzájárul a harmonikusabb és zöldebb közlekedési kultúrához is. Ebben a blogcikkben áttekintjük a legfontosabb szabályokat, és adunk néhány hasznos tippet a biciklizéshez.

Így kerüld el a baleseteket

Amikor bringára pattansz, fontos, hogy tartsd be az alapvető szabályokat. Mindig figyelj a közlekedési lámpák jelzéseire, és csak akkor indulj el, ha zöldre váltott. Emellett mindig viselj biciklis sisakot, hogy megvédd magad a balesetek esetén. Fontos, hogy mindig a biciklisávban közlekedj, ha van; ha pedig nincs, akkor az út jobb oldalán a helyed. Ez segít a többi közlekedőnek megérteni szándékaidat, és csökkenti a balesetek kockázatát. Mindig jelezd előre mit szeretnél, például irányváltás vagy megállás esetén. Ügyelj a megfelelő világításra és fényvisszaverő elemekre is, különösen sötétben vagy rossz látási viszonyok között. Gondolj bele, milyen lenne, ha nem látnál egy autót a vaksötétben.

kresz

A biztonságos közlekedés érdekében fontos, hogy megfelelően, másokat tisztelve közlekedj a forgalomban. Tartsd a megfelelő távolságot a többi közlekedőtől! Az autókkal való találkozásnál pedig extrán figyel a környezetedre! Egyértelműnek tűnhet, de mindig nézz körül! A legtöbb baleset figyelmetlenségből adódik, amit könnyedén elkerülhetsz, ha körültekintő vagy cangázás közben. Hasonlóan egyértelmű lehet, de sokszor elmarad, a kézjelzések használata is, mert akármilyen hihetetlen, a közlekedés többi résztvevője bizony nem gondolatolvasó, nem tudja, hova szeretnél menni. Ez segít az autósoknak pontosan értelmezni szándékaidat, és máris csökkentheted annak esélyét, hogy egy vadidegen vöröslő fejjel emlegesse artikulálatlan üvöltések közepette a rokonságodat.

Tippek, trükkök, praktikák – na meg persze kötelességek

A biciklizéshez néhány hasznos tipp is társul. Ahhoz, hogy igazán jó élmény legyen a biciklis közlekedés, kiemelten fontos, hogy megfelelő méretű és felszereltségű biciklit válassz, a saját igényeidre szabva. Méretkalkulátorunkkal és a Bringaválasztónk segítségével ezt maximálisan megteheted. Indulás előtt mindig ellenőrizd a bicikli fékjeit és a gumiabroncsokat, hogy útközben semmilyen meglepetés ne érjen. Habár szépen lassan egyre jobban ügyelnek az utak minőségére, továbbra is érdemes mindig lassabban, körültekintőbben tekerni, ügyelve a repedésekre, kátyúkra.

kresz

Talán mondani sem kéne, de a KRESZ alapvető ismerete elengedhetetlen, ha két keréken indulunk útnak; ezzel rengeteg konfliktust és veszélyes helyzetet spórolhatunk meg magunnak és a többieknek. Hoztunk is pár alapszabályt: 

Hogyan indulj el?

Kötelező elem a biciklin

 • a borostyánsárga küllőprizma, legalább az első keréken (minimum 2 darab), vagy fényvisszaverőcsík a gumik mindkét oldalán;
 • a fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó első lámpa, ami villogó is lehet;
 • lakott területen kívül fényvisszaverő ruházat éjszaka vagy rossz látási körülmények között;
 • 2 egymástól független fék;
 • a piros fényű hátsólámpa, ami villogó is lehet;
 • a piros hátsó fényvisszaverő;
 • és a csengő.
kresz
A kép forrása: Magyar Kerékpárosklub

Hol tilos tekerni?

 • Járdán, két kivétellel: 12 éves kor alatt gyermek nem közlekedhet főúton, így a járdával párhuzamosan haladhatnak maximum 10 km/h sebességgel, illetve lakott területen belül, ha az úttest biciklis közlekedésre nem alkalmas, szintén legfeljebb 10km/h sebességgel, a gyalogos közlekedést nem zavarva.
 • Gyalogos zónában.
 • Autópályán és „autóút” táblával jelölt úton.
 • Kerékpárral behajtani tilos jelzéssel ellátott útszakaszon.
 • Mindkét irányból behajtani tilos jelzéssel ellátott útszakaszon, kivéve, ha kivételt jelző táblával találkozol. Kevesen tudják, de ahová a taxi és tömegközlekedés behajthat, oda biciklivel is bemehetünk.
 • Behajtani tilos jelzéssel ellátott útszakaszon, kivéve, ha kivételt jelző tábla van.
 • Buszsávban, kivéve, ha külön engedélyezve van bicikliseknek is.

Adjuk meg az elsőbbséget! De kinek? Hogyan?

A kereszteződések esetén egyfajta hierarchia van az elsőbbségadást tekintve. Így követik egymást sorrendben:

 • Gyalogosok, a kanyarodó járművekkel szemben, illetve a zebrán.
 • Rendőr.
 • Lámpa.
 • Elsőbbségadást szabályozó táblák és útburkolati felfestések.
 • Jobbkéz-szabály.

A biciklizés csodálatos és környezetbarát módja a közlekedésnek. Azonban fontos, hogy mindig tartsd be a biciklis KRESZ szabályokat, hogy biztonságosan és harmonikusan tudj közlekedni. Reméljük, hogy ez a blogcikk segített jobban megérteni ezeket a szabályokat és adott néhány hasznos tippet a biciklizéshez. Kellemes és biztonságos utakat kívánunk mindenkinek!

Forrás: https://kerekparosklub.hu/kisokos