Olvasási idő: 2 perc

Felfedezésre váró helyek, kipróbálásra érdemes ízek, bringátpróbáló kihívások. Ez az Ebike expedíciók Sturcz Antival, Géczi Kingával és vendégeikkel.

Kerékpározni jó. Ebiciklizni pedig még nagyobb kaland – különösen akkor, ha jó a társaság. Az Ebike expedíciók főszereplői, az autós vlogger Sturcz Anti és a többek között a Cadillac-szenvedélyéről is ismert Géczi Kinga úgy döntöttek, kettőre cserélik a négy kereket, és bringás kalandokkal dobják fel a nyarat.

ebike expediciok

Urbexelő ebike-erek

Anti és Kinga első útja a kilencvenes évek eleje óta üresen álló, egykori luxuslaktanyához vezetett. A hatalmas terület gyalogosan alig-alig járható be, így a helyszíni közlekedéshez különösen jól jött az elektromos kerékpár, de a legnagyobb élményt – bármennyire fáj is ezt bevallanunk – nem az ebike-ok jelentették számukra. Az elhagyatott épületek, az omladozó falak és a magának a betonon keresztül utat törő természet valóságos urbex paradicsom.

De mi is az az urbex?

Az urbex ( vagyis urban exploring) egy egyre népszerűbb turisztikai forma: az elhagyott épületekhez, létesítményekhez való ellátogatást értjük alatta. Legtöbbször persze nem maga a hely, hanem a hozzá kapcsolódó történet vagy a történelmi jelentősség az, ami olyan hívogatóvá teszi ezeket a helyszíneket. Magyarországon az egyik legnépszerűbb ilyen helyszín a ma már csak engedéllyel látogatható szentkirályszabadjai szellemváros.* Az Ebike expedíciók első részében ide tekert el Anti és Kinga vendégükkel, a közösségi média szakértő Forgács Mariannal.

ebike expediciok

Történelem vagy nosztalgia?

A Balaton közeli egykori szovjet luxuslaktanya valaha a nyugat kapuja volt, mára azonban már csak egy romos betonhalom. És mégis: a mai napig mágnesként vonzza a kalandor lelkeket. Vajon mi bújik meg az omladozó falak között? Gyermekkori panelemlékeink lenyomata van ennyire hipnotikus hatással ránk? Vagy a természet mindenható ereje az, ami ezeket az évtizedek óta elhagyatott épületeket olyan misztikussá teszi?

Nézd meg az Ebike expedíciók első epizódját, ahol Anti, Kinga és Mariann ezekkel a kérdésekkel felvértezve ered a múlt nyomába, hogy fényt derítsen a végletekig nyomasztó, mégis pokolian vonzó szellemváros a titkaira.

A kalandtúrához a videóban szereplő elektromos kerékpárokat az Ebikeshop biztosította: Anti egy Winora Sinus R8f-en, Kinga és Mariann pedig egy-egy Rideonic Trekking 1.0-án tekert.

*Ne feledd! A terület magánterület és belépni csak engedéllyel lehet. A területen tartózkodni veszélyes!