Olvasási idő: 3 perc

Miért is ne fedezhetnéd fel a varázslatos természetet két keréken? Ha hívogatnak a dimbes-dombos vidékek, ahol csillogó vizű folyók és széltől hullámzó tavak partján tekerhetsz, akkor ezt a túraajánlót érdemes közelebbről is szemügyre venned, mielőtt megtervezed a következő nyaralást!

Fotó: Aktív Magyarország

Miért éppen vízpart?

Szúnyogok ide vagy oda, a vízparti túrákhoz bizony évek múltán is visszahúz az ember szíve, ha már egyszer beleszeretett az aktív pihenés ezen formájába. Nem véletlen: a látvány gyönyörű, az autós forgalom meglehetősen kevés, így csendben és nyugalomban, biztonságos terepen élvezhetjük a kilométereket, akár a gyerekekkel közösen.

Könnyebb terepek

Magyarország második legnagyobb tava, a Tisza-tó körül évről évre fejlődik a kerékpáros infrastruktúra, így egyre nagyobb élmény körbetekerni. A nemrégiben átadott kerékpárút szakasz és kerékpáros híd megépítése óta ez a kör hazánk talán legjobb és legbiztonságosabb kerékpárútja, ahol a sík terepnek köszönhetően a kezdő bringások is jól érezhetik magukat.

A térség több útvonalon is részben vagy egészben körbebiciklizhető. A nagy kör 95 km, míg a kis kör 70 km hosszan halad. Ezen felül van még 18, 21, 25, 33 és 46 km hosszú pálya is. Egyik útvonalnál sem jelentős a szintkülönbség, így egy rutinos biciklisnek a leghosszabb, 95 km-es kör sem jelent kihívást.

Ki a leggyorsabb?

Ha kevésbé a pihenésért, inkább az izgalmakért pattannál nyeregbe, a Velencei-tókör a neked való terep. Az útvonal nagyrészt a hivatalos bringaúton halad, illetve a track útvonalát követve teljesíthető. A verseny sikerességéhez a teljes útvonalat be kell járnod a meghatározott feltételek alapján, és az ellenőrző pontokat a megadott sorrendben kell érintened.

Mivel az út során csak néhány emelkedővel találkozhatsz, a túra különösebb fizikai felkészültség nélkül teljesíthető, bátran nekivághatsz akár egyedül, akár barátokkal. A kerékpárút mentén több helyen találhatók különböző vendéglátó egységek, így ha nem időre teljesíted a távot, olykor-olykor belefér egy lángos-szünet.

Tekerj a tó körül! Fotó: Győrffy Árpád

Balaton-kerülő

A Balatoni Bringakörút 203 km hosszú, így kevésbé gyakorlott kerékpárosoknak többnapos élményt nyújt, gyerekekkel pedig akár egy egyhetes nyaralássá is kinőheti magát. Ennél az útvonalnál fontos szempont, hogy milyen érdekes látnivalókat találhatsz útközben, hol van egy jó strand, milyen alternatív útvonalakkal lehet kalkulálni.

A kört Balatonalmádiban érdemes kezdeni, nyugat felé haladva, mivel itt található a Bringakörút 0-ás kilométerköve, de bármelyik irányban, bármely kezdőponttól számítva teljesíthető, úgyis maga az út lesz a lényeg.

Fotó: Aktív Magyarország

Egy kis kultúra sosem árt

A tókerülő túrák egyik különlegességéről eddig nem esett szó, pedig remek alternatíva, ha jól jönne egy kis szusszanás, és a kilátás sem mindennapi – a Fertő tavi nagy kör például tökéletesen alkalmas arra, hogy elegánsan lerövidítsd egy romantikus hajókirándulással.

Ha a sportolás élménye mellett szívesen kirándulsz kastélykertekben, meditatív sétaösvényeken, és van kedved megismerni a helyi jellegzetességeket és az UNESCO világörökség részét képező Fertő part kis falvainak mindennapjait, ezt a túrát nem érdemes kihagynod!

Fotó: Aktív Magyarország

Nincs más hátra, mint bekészíteni a kerékpárokat, kiválasztani az útvonalat, és már indulhatsz is! Ne feledd, egy ebike-ban minden túrához hű társra lelsz!


Borítókép: trekhunt

Források: