Olvasási idő: 2 perc

Lehet, hogy lélekben már készen állsz az új szezonra, azonban a kerékpárodnak is szüksége van egy kis felkészítésre! Irány valamelyik szervizünk, de előtte olvasd át cikkünket, hogy tudd, mi mindenre érdemes figyelned — s ha időd és lehetőségeid engedik, akár magad is kivitelezheted a teendők nagy részét!

Élet két keréken

Talán nem meglepő, ha azt ajánljuk, hogy a biciklid karbantartását a kerekek állapotának a felmérésével kezdd.  Nagyon fontos, hogy a gumik a célnak megfelelő állapotban legyenek. Ha a futófelület kopott, vagy az oldalai repedezettek, akkor mindenképp cserélni kell. A megfelelő keréknyomást megtalálod a gumi oldalán, gondoskodj róla, hogy mindig ilyen keménységű legyen! Az alacsony nyomás extra terhelést ad a motornak, több energiát igényel (és sérülékenyebb is). Ne felejtsd el ellenőrizni a szelepeket sem!

Ha nagy a hajtás

Ha a kerekek már készen állnak, térj át a hajtásra! Ha szíjhajtásos bringád van, nincs sok teendőd, mint annak általános tisztaságáról gondoskodni. A lánchajtású (e)bringák esetén a megfelelő hajtásához győződj meg a pedálok, hajtókarok, lánckerekek, fogaskerekek, a lánc és a váltó állapotáról. A több hónapos szünet után gondoskodj róla, hogy ezek megfelelő módon legyenek kenve. Bár nagy lehet a kísértés, hogy alaposan átmosd a rendszert, a víz rozsdásodást okozhat. Fordítsd a bringádat fejjel lefelé, és dörzsöld át a láncot egy ruhával, majd egy régi fogkefével tisztítsd meg a szennyeződésektől. A legjobb eredményhez használj speciálisan ebike-hoz tervezett kenőanyagot!

Fékezd magad!

Gyengült a fékerő, hosszabbnak érzed a féktávot? Ellenőrizd a fékek erejét is, húzd be néhányszor a karokat, és figyeld meg hogyan fognak, hogyan érintkeznek. Előfordulhat, hogy egy kicsit állítani kell rajtuk, sőt, fékbetét- vagy féktárcsacserére is szükség lehet. Az elektromos kerékpárodon lehet mechanikus tárcsafék, hidraulikus tárcsafék vagy felnifék. Az optimális karbantartás érdekében ellenőrizd le a bicajod fékének típusát, és olvass utána a felhasználói kézikönyvben. Ha bizonytalan vagy, akkor gyere be hozzánk, és segítünk neked — ez persze minden karbantartási lépésre, minden alkatrészre igaz!

Amit még érdemes átnéz(et)ned…

Ahhoz, hogy teljeskörűvé váljon a karbantartás, ellenőrizd még a nyeregcsövet, a kormányt és a küllőket is. A teleszkópokat — szinte — minden esetben érdemes szakértőre bízni!

Bízd a szakértőkre!

Világos, hogy a kerékpározás legjobb része a végeláthatatlan suhanás, ezért teljes mértékben megértünk, ha nincs kedved hosszú időt szánni a karbantartás apró részleteire. A biztonságos közlekedéshez azonban elengedhetetlen a rendszeres ápolás: akár az autóknál. Az ebike-ok a komplexebb alkatrészeik miatt több figyelmet igényelnek, mint egy normál kerékpár. Ha már türelmetlenül várod az új kalandokat, látogasd meg az ebikeshop legközelebbi üzletét, ahol segítünk felkészíteni társadat az útra, hogy semmi ne gátolja az élményeket! Szükséged lenne pár új kiegészítőre? Egyebek mellett táskák, lámpák, lakatok és sisakok széles választékát megtalálod nálunk! Sőt, segítünk a megfelelő bukó kiválasztásában is!