Olvasási idő: 3 perc

Itthon februárban még bármikor beköszönthet egy-egy zimankósabb időszak, amikor hófúvásokkal és jégpáncéllal fedett utakkal kell megküzdenünk. Ilyenkor általában kétkerekű barátunkat fájó szívvel, de parkoló pályára tesszük. Vannak azonban olyan szerencsés tájak — nem is olyan távol tőlünk —, ahol éppen ilyenkor van tökéletes bringaidő: hó és eső egy szál se, a hőmérséklet pedig elérheti akár a 15-20 C°-ot is. Nézzük meg, melyek ezek!

Elő a napszemüveggel és naptejjel, irány Málta!

Málta területe kb. feleakkora, mint Budapesté, mégis rengeteg izgalmas tájat és történelmi emléket tartogat a felfedezőinek. A biciklis kirándulóknak sem fog csalódást okozni, mindenki megtalálhatja a saját igényeinek megfelelő terepet. Azoknak, akik montival hódítanák meg a szigetországot, és a sziklás dombokat, keményebb emelkedőket keresik, a Xemxijától induló és a Ghajn Tuffieha öbölig tartó útvonalat ajánljuk. Ez egy viszonylag hosszabb szakasz, szinte végig terepen, ahol időként meglepnek a nagy erőbedobást igénylő, meredek részek. Ilyenkor jól tud jönni az ebike-unk motorjának segítsége. Ha pedig inkább egy kellemes, partmenti tekerésre vágyunk, induljunk el a Coast Roadon. Ez Málta egyik főútja, ahol egy külön kerékpársávot alakítottak ki, így biztonsággal vághatunk neki a túrának akár nagyobb társasággal vagy családdal is. A téli időszak ideális erre, hiszen jóval kevesebb autó jár itt ilyenkor, mint a nyári főszezonban, így a kipufogógáz sem fogja zavarni az utunkat, és a napernyőket sem kell kerülgetnünk, ha megállnánk a tengerparton egy kis pihenőre. Arra készüljünk fel, hogy Máltán szinte az év minden napján garantált a szikrázó napsütés, így jó, ha bedobunk a táskánkba egy napszemüveget, például a Casco SX-61-es modelljét, és nem hagyjuk otthon a naptejet sem!

Kanári-szigetek: az igazi túraparadicsom

A Kanári-szigetek nem csak a tengerparton napozni és pihenni vágyók körében népszerű célpont, a bringásoknak, kirándulóknak is igazi paradicsom. La Palma még nem annyira zsúfolt turistáktól, ezért ez lehet a tökéletes állomás a sportolni vágyóknak. A fővárosból, Santa Cruz de La Palmáról indulva egy 45 km hosszú kaptatón juthatunk fel a sziget legmagasabb pontjára, a Roque de los Muchachosra. Az emelkedőn tekerve kezdetben a mediterrán élővilágot csodálhatjuk meg, a magasabb részeken pedig lenyűgöző panoráma tárul elénk, és néha előbukkan a felhők közül a Teide csúcsa is. A szintemelkedés egyes szakaszokon elég gyilkos, ráadásul a kiindulóponttól az érkezésig összesen 90 km-t kell tekerni, így még a tapasztalt hegyi bringásoknak is jól jöhet az elektromos rásegítés. Úgy tervezzük meg a túránkat, hogy még naplemente előtt visszaérjünk, vagy készítsünk be polár holmikat, mert sötétedés után hűvös lehet a levegő, valamint a látási viszonyok is romlanak, ezért gondoskodjunk a megfelelő világításról is!

Olasz életérzés kétkeréken

Ha szeretnénk télen is részesei lenni a hamisítatlan, olasz dolce vitának, akkor látogassunk el az ország egyik legdélibb csücskébe, Szicíliába! Trapaniból indulva eljuthatunk egészen Szirakúzáig, a part menti, tekerésre kiválóan alkalmas szakaszon. A bringázás élményét itt nem a terep kihívásai adják, hanem a tájegység káprázatos látnivalói, a gyönyörű lagúnák és az ókori városok. Ennek a túrának bátran nekivághatunk a családunkkal is, még ha nem is azonos az edzettségi szintünk, hiszen az ebike-unkra mindig számíthatunk. Ha nem bírjuk ki egy kis kihívás nélkül, akkor vegyük az irányt az Etna felé, amely Európa legnagyobb aktív vulkánja, és az UNESCO Világörökség része. 3340 méteres magasságával csak arra vár, hogy meghódítsák a bátor vállalkozók – amit hat különböző biciklis útvonalon tehetnek meg.

Hátszél magazin: Bringázz télen is!

Mielőtt nekivágnánk egy külföldi bringatúrának, mérjük fel, hogy milyen edzettségi szintet igényel a kiválasztott terep, valamint bizonyosodjunk meg arról is, hogy a bicajunk a megfelelő állapotban van mindehhez, és ne feledkezzünk meg a szükséges kiegészítőkről, védőfelszerelésekről sem!

Források:

https://www.mozgasvilag.hu/kerekpar/hirek/13-lelegzetelallito-bringautvonal-maltan

http://utikritika.hu/malta

https://www.holkerekparozzak.hu/magazin-kerekparos-hirek/tura-leirasok/1731-kerekparral-tenerifen-es-la-palman-a-vilag-legmeredekebb-szigeten

http://www.visitsicily.info/en/sicily-by-bike/

https://www.sicilycycling.com/cycling-map-of-sicily/