Olvasási idő: < 1 perc

Másfél méter? Kettő? Öt?! Mennyi a biztonságos távolság, ha egymás mögött bringázunk? A COVID-19 járvány idején kimondottan nem javasolt szorosan egymás mögött kerékpározni! Mekkora távolságot kell tartanunk egymástól? Egy belga-holland tanulmány választ ad a kérdésre.

A sebességtől függően megnő a “védőtávolság” 

Bár az új koronavírus-járvány miatt életbe lépett, jelenleg hatályos jogszabályok engedélyezik az egyéni sporttevékenységet, a sétát, túrázást és a kerékpározást, arra nem térnek ki, hogy ezekben az esetekben is megfelelő-e az előírt 1,5-2 méteres távolságtartás, amit egymástól tartunk közben. A belga KU Leuven és a holland TU Eindhoven kutatói bemutatták, hogyan tudunk biztonságosan sportolni a COVID-19 járvány idején, hiszen

a gyaloglás, a kerékpározás, a kocogás és bármilyen szabadban eltöltött tevékenység szerepe komolyan felértékelődött.

Ami nagyon fontos, hogy ebben az esetben, a sebességtől függően megnő a védőtávolság is – hangsúlyozták a pécsi virológusok. A szabad szemmel nem is látható vírustestek nemcsak köhögéssel és tüsszentéssel jutnak a levegőbe, de a sportolás során jelentkező fokozott, erőteljes kilégzéssel is.

A belga és holland tudósok felhívták a figyelmet, hogy ha kerékpározni megyünk, akkor  legyünk fokozottan óvatosak. Amikor ugyanis valaki bringázás közben tüsszent vagy köhög, az esetleges vírusrészecskék a levegőben maradnak és, aki mögöttünk jön, pont belélegzi azt! 

Így a javasolt védőtávolság bringázás esetén 10-20 métert jelent, sebességtől függően 

– mutattak rá a szakemberek. 

Az ebikeshop.hu — a rendeletek és a fenti javaslatok betartása mellett — az edzett, erős immunrendszerrel rendelkező bringások számára továbbra is támogatja a bringázást! Ha érdekelnek az elektromos kerékpárok, de még nem volt időd elmerülni a világukban, legyen esti olvasmányod a 2020-as kézikönyvünk, és ha kedvet kaptál, foglalj időpontot kerékpárbérlésre, és halkan megsúgjuk, hogy most minden 2018-2019-es ebike-unk akciósan kapható! 

Forrás: https://medium.com/@jurgenthoelen/belgian-dutch-study-why-in-times-of-covid-19-you-can-not-walk-run-bike-close-to-each-other-a5df19c77d08