Olvasási idő: 3 perc

Sokak fejében élnek tévhitek és bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy vajon télen szabad-e bringázni. Mi azt mondjuk: nemcsak szabad, hanem ajánlott is, hiszen a kerékpározás télen is számos előnnyel rendelkezik. Tarts velünk a Győr-Pannonhalma bringatúrára, és megmutatjuk!

Miért jó télen elektromos kerékpárra pattanni?

Ahogyan a bicajos főszezonban, úgy télen is érvényes, hogy 

  • nyeregbe pattanva elkerülheted a dugókat,
  • olyan helyekre is behajthatsz, ahova autóval nem lenne lehetőséged, 
  • nem kell parkolót keresned, 
  • elkerülheted a tömegközlekedés kényelmetlenségeit, 
  • a rendszeres mozgással pedig az immunrendszeredet, izmaidat is erősítheted.

A téli kerékpározás igényel némi plusz előkészületet, de semmivel sem jelent nagyobb megerőltetést a szervezetnek, mintha a tavasztól őszig tartó periódusban vágnál neki az országútnak. Fontos, hogy rétegesen öltözz fel, és lehetőleg nedvességet elvezető ruházatot (aláöltözetet) vegyél fel. Húzz sapkát a sisak alá, és fordíts kifejezetten nagy figyelmet az ízületeid védelmére! Nemcsak a hideg szél, hanem a hóról esetlegesen visszatükröződő vakító fény miatt is jó, ha egy napszemüveget is magaddal viszel.

Győr-Pannonhalma kerékpárút

A Győr-Pannonhalma kerékpárutat 2021 őszén adták át a nagyközönségnek, és végig kiváló minőségű, új aszfalton vezet. A kialakított pihenőállomások mellett útközben számos vendéglátóegységben is van lehetőséged kifújni és felfrissíteni magad. Az útvonal a győri városnézés nélkül tulajdonképpen a Győrt a Balatonnal összekötő 24-es számú, mintegy 126 km hosszú kerékpárút első szakaszának tekinthető: a szakasz teljes hossza 44,5 km, a szintemelkedése 300 m, a szintideje pedig 4 óra. 

A belváros látnivalói

Győrből indulva a túrát az Attila utcánál érdemes indítani. Innen a belváros látnivalói pár perces gurulással elérhetőek, melyeket akár rögtön a túra elején, akár a végén meg lehet tekinteni. A város sétálóutcájában, a Baross úton számos étterem és szuvenírbolt várja az érdeklődőket. Győrben tekerve olyan látnivalók színesítik a kirándulást, mint a buszpályaudavar melletti Baross híd, a neobarokk stílusban épült, több mint 120 éves ikonikus épület, a győri Városháza vagy a Szent László hermáját őrző Székesegyház. 

Győr-Pannonhalma kerékpárút

A kép forrása: Takács Viktor, Mozgásvilág

A Győr táblán túl

A Győr táblát elhagyva csak néhány száz méter választja el a bringázókat az első kiépített pihenőtől, amely az 1809-es kimegyeri csata emlékére emelt emlékmű mellett helyezkedik el. Továbbhaladva a Turul-madár megcsodálása után a Győrújbarát határában kialakított pihenőállomás következik, melynek különlegessége, hogy a fából készült asztalokat, padokat és információs táblát helyi nép- és iparművészek készítették és látták el különböző kézi faragású domborművekkel és népi motívumokkal. Nyúl település előtt egy kisebb emelkedő rettentheti el a kezdő bringásokat, ám ez elektromos kerékpárral könnyedén leküzdhető. A városban fagyizókban, cukrászdákban és éttermekben is van lehetőséged felfrissülni, a falut elhagyva pedig már a túra célállomása, a Pannonhalmi Főapátság sziluettje is jól kivehető.

Győr-Pannonhalma kerékpárút Győr-Pannonhalma kerékpárút

 

 

 

 

 

 

 

A képek forrása: Takács Viktor, Mozgásvilág

Már közel a cél

Nyúl után Écsen haladhatsz át, ahol ha nem is szeretnél megállni, a következő pihenőhelyek valamelyikén mindenképpen érdemes némi kalóriát magadhoz venni, ugyanis kezdődik az emelkedő. Pannonhalmáig nem túl meredek, mégis izzasztó taposás következik, a falu központjától pedig mintegy 1 kilométernyi, néhol 10%-os emelkedő vezet felfelé, de a Lombkorona Tanösvény és a Főapátság látványa kétségkívül megéri a fáradságot. Ha elektromos kerékpárral kirándulsz és nem szeretnél alaposan kimelegedni, ajánlott magasabb intenzitást és rásegítést választani, így sem a külterületi, sem a városokon belüli emelkedők nem jelenthetnek kihívást.

Győr-Pannonhalma kerékpárút

A kép forrása: Takács Viktor, Mozgásvilág

Forrás: Mozgásvilág