Olvasási idő: 2 perc

A tengerszem Zemplén egyik rejtett csodája, amely 324 méter magasságban található a Megyer-hegyen. A havas kalandok kedvelőinek jó szívvel ajánljuk!

Bringázni télen?

Egy felmérés szerint a kerékpárosok (hagyományos és elektromos) 28%-a az év minden szakaszában, tehát télen, akár hóban is kerékpározik! Ha hosszú túrákat most nem is ajánlunk, de egy kis kikapcsolódás mindenkinek jót tesz, pláne, ha gyönyörű, fehér panoráma társul hozzá!

Irány a Zemplén!

Két irányból is megközelíthető a Megyer-hegy. Károlyfalva felől az erdőn át egy meredek kaptatón juthatunk el a kilátó lábához. A másik út: Sárospatak és Sátoraljaújhely közötti kerékpárútról ágazik el, táblák jelzik a helyes irányt. (A 37-es főút melletti Botkő Parkerdőn át vezet a kerékpárút a pihenőig, amit ősszel építettek meg.)

A Tokaji borvidék vagy Tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke, 1737 óta. Területe 88 124 hektár. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára “Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj” néven.

Havas bringatúra: irány a Megyer-hegyi tengerszem
Fotó: szallaskereses.hu

A tengerszem

A tó a legmélyebb pontja 6,5 méter mély, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A tó vízmennyiség nagyjából 4000 m3. Fentről megpillantottunk egy keskeny kis kanyont, amely egykor a malomkövek elszállításának útjául szolgált.

Havas bringatúra: irány a Megyer-hegyi tengerszem
Fotó: Utazómajom, Sóstói András

Láss is, ne csak nézz!

A bányászok a hegybe vájt barlanglakásokban laktak. Kialakítottak egy interaktív foglalkoztató (kézi gabonaőrlő és kiállítótér) épületet, hogy bemutassák a bányászok munkáját.

A Megyer-hegyi Tengerszem és a fák, fölé emelkedő kilátóból lenyűgöző, havas körpanoráma várja a kirándulókat. A lombkorona fölé nyúló, 18 méter magasból csodás körpanoráma nyílik többek között a Zempléni-hegység erdeire, a Keleti-Kárpátokra, valamint a Bodrogközre. A környéket 1977-től természetvédelmi területté nyilvánították. A kilátó egész évben ingyenesen látogatható. Mivel a hegy tetején áll, ezért a a környék legszebb domborulatai látszanak, mint például:

  • Zempléni-hegység
  • Bodrogköz
  • Hegyalja
  • Sátoros-hegyek
  • Tokaji-hegy
  • Nagy-Milic
  • Füzéri vár
  • Keleti-Kárpátok

Az EuroVelo 11 útvonala mellett bringáztunk, amely hazánkban hozzávetőlegesen 450 kilométert jelent. A Zemplén északi részén lép be az országba, majd Tokajtól a Tisza közelében, vagy a töltésen halad egészen Szegedig, illetve a határig.

Figyelem!

A túrát középhaladó és haladó montisoknak ajánljuk! Ha kedvet kaptál a téli, havas bringázáshoz, ha teheted, ne indulj neki egyedül, valamint legyen nálad minden olyan kiegészítő és extra felszerelés, amire a havas kalandhoz szükséged lehet.

Csak saját felelősségedre tekerj fel a Tengerszemhez, terepen és hóban körültekintőbb közlekedést igényel.

Ha kihagytad az őszi nagyszervizt, a havas túra előtt ugroj bele valamelyik ebikeshop.hu szervizbe és nézesd át a bicajod, ha pedig kölcsönöznél egyet, azt is megteheted, például a legközelebbi, miskolci üzletünkben.

 


Források: bringazas.hu/