Olvasási idő: 2 perc

Megtetszett a Bükk a miskolci üzletünkben való virtuális körsétát követően? A közelgő gyermeknap, egyúttal a családi túrák és bringázások alkalmából négy izgalmas, rövidebb túraútvonallal kedveskedünk.

Diósgyőrből a Nagy-Sánc kelta “földvárig”

A tatárjárás korában épült diósgyőri vár önmagában a kulturális csoda, évről-évre rengetegen keresik fel. Bizony, van mit nézni: lovagterme például a legnagyobb volt Európában, és egészen a 17. századig várként üzemelt. Bringatúránk kiinduló pontjaként kiváló! A szolidabbnak mondható 12 km-es táv nem tűnik soknak, az 530 méteres szintemelkedéshez viszont jól jön az ebike segítsége! A gyönyörű erdőkön át vezető út során a Nagy-Sánc kelta földvárat is érintjük Bükkszentlászló fölött. A közepes nehézségű túrára egy minimális MTB-tapasztalat szükséges — ez mind a négy túrára igaz —, de a kirándulás végén garantáltan büszkén és fáradtan támasztjuk majd le a bringákat.

Az útvonalat térképünkre kattintva felnagyíthatod, s akár le is töltheted — hosszabb leírást itt találsz.

Majláth — Andókút

Mivel a Lillafüredi kisvasút Majláth – Andókút keskeny nyomtávú kisvasútja csak ünnepi alkalmakkor (és előre rendelt csoportos időpontokban) jár, így egy kicsit hosszabb távú túrát is hozunk — ráadásul jó sok látnivaló is akad közben. A közel 20 km-es távolsághoz 525 m szintemelkedés tartozik, itt is nagy segítség lesz az eMTB! 

A túra útvonalát térképünkre kattintva megnézheted, akár le is töltheted — teljes leírást itt találsz.

Létrás-tetőről a Sebes-vízhez

Ha sebes, akkor magasról kell folynia, ha létrás, akkor pedig létrára kell mászni? Bizony, a Létrás-tetőre előbb fel kell tekernünk, hogy eljuthassunk a Sebes-patak partjára, amely az ország leggyorsabb folyású patakja. Létezik az alábbi térképen jelölt túránál rövidebb út is a Garadna-völgyből, de ha a családi bringázás közben kirándulnál, meg-megállnál, akkor ezen az útvonalon számos más csoda is vár. Például a létrási vizes barlang, amely a Bükk negyedik leghosszabb barlangja. Készülhetsz egész napos programra is, lesz mit felfedezni! A túra kb. 13 km, 460 m a pozitív szint, amit meg kell tenned. 

A látnivalók listáját megtalálod a Mozgásvilág hosszabb túraleírásában.

Örvény-kőről a Csókás-nyereghez

Az Örvénykő (más néven Pogányoltár) a Kis-Fennsík peremén áll, 773 méter magasan, és odafentről káprázatos kilátás nyílik Mályinka és Tardona irányába. 

„a Bükk kellős közepén egy messze kimagasló bércorom, ami még Gömörbe is ellátszik. Azt úgy hívják, hogy „Örvénykő, Pogányoltár!” Aki annak a sziklacsúcsnak a tetejére fölmászik, az mint egy földabroszt, úgy látja maga alatt elterülni az egész Borsod vármegyét valamennyi hegyeivel, völgyeivel, folyóival és helységeivel együtt.” — írta róla Jókai Mór, aki két művében is említést tesz erről a varázslatos helyről, emlékére egy oszlopot is emeltek itt. 

Útba ejthetjük a Vakvölgyi Barátságkert kulcsosházat, a Három-kúti barlangokat, a Magos-követ, a Vidróczky-barlangot, valamint a Csókás-nyergi barlangot és forrást, egy igen kerek, kb. 12 km hosszú, 570 m-es szintes bicajtúrát tudunk összehozni.

Többet szeretnél tudni a látnivalókról? Itt mindent megtalálsz.

Gondoskodj a megfelelő bicajról!

Szerezz be egy megfelelő elektromos bringát a túrához! Nézz körül miskolci üzletünkben, csekkold a készletet vagy ellenőrizd a bérelhető bringák listáját!

Források:

https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/diosgyorbol-a-nagy-sanc-kelta-foldvarig

https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/tura-a-letrastetorol-a-sebesvizhez

https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/az-orveny-ko-es-a-csokas-nyereg