Olvasási idő: 3 perc

Beköszöntött a jó idő és egyre többen váltanak biciklire, ha kirándulásról, testmozgásról, vagy csak szimplán közlekedésről van szó. Fontos azonban, hogy van pár olyan apró, de annál fontosabb dolog, amire figyelnünk kell, ha biciklin szeretnénk kiélvezni a nyarat. Ebben a cikkben bemutatjuk a tökéletes nyári bringaélmény hozzávalóit. Indulás!

IÓ, CIÓ, ÁCIÓ, HIDRATÁCIÓ, avagy gondoskodj a vízről!

Kezdjük a talán legalapvetőbb, de az egyik elengedhetetlen dologgal, amire figyelnünk kell, ez a hidratálás. Az egyre nagyobb hőségek miatt fokozottan ügyelnünk  kell a megfelelő folyadékbevitelre. A nyári napsütésben a biciklizés nemcsak önfeledt felüdülés, hanem fizikai megterhelés is. Ahhoz, hogy a szervezeted jól vegye az akadályokat, rendkívül fontos, hogy folyamatosan hidratált maradj az egész túra során. Vigyél magaddal egy kulacsot vagy egy egyszerű üveget, amit a táskádból bármikor elő tudsz kapni. Érdemes óránként megállni inni egy keveset, és amikor lehetőségünk van rá, a legközelebbi kútnál vagy mosdóban újratölteni a kulacsunkat.

Ha nincs még meg a tökéletes kulacsod nálunk válogathatsz

Kereken szép az élet, ezért mindig ellenőrizd a kerekeidet indulás előtt!

Mielőtt nekivágnál életed legszebb túrájának, feltétlenül vedd szemügyre kerekeid állapotát. Érdemes ellenőrizni a keréknyomást, a gumik állapotát és persze a láncszerkezetet is.

A keréknyomás hatással van a gumik teljesítményére: befolyásolja egyrészt a tapadást, másrészt a gördülési ellenállást, így egy rosszul felmért keréknyomás nagyban ronthat a betervezett élményen. A megfelelő nyomás sok mindentől függ, köztük a bringád típusától, a súlyodtól, az útviszonyoktól, de még a hőmérséklettől is. A tökéletes keréknyomást megtalálhatjuk a gyártók termékleírásában, ezt az értéket kell az aktuális körülményekhez igazítani.

Bringázás nyáron

Pumpáld fel az élményt és a biciklit is: legyen nálad pumpa!

Nincs is annál kellemetlenebb és kiszolgáltatottabb érzés, mint amikor a Balaton partján belehajtunk egy tegnap estéről ott maradt sörösüveg-szilánkba, és pár méter után úgy érezzük, mintha,  mocsárban tekernénk. Fontos, hogy mindig legyen nálunk pumpa, valamint valamilyen gumifoltozó vagy javító spray a nagy defektek esetére. Valljuk be, elég rossz érzés kilométereket tolni magunk mellett a bringát ahelyett, hogy kiélvezve a napsütést eltekernénk a legközelebbi lángosozóba betermelni egy sajtos-tejfölöst.

Ha felpumpálnád a nyári élményeid, ránk számíthatsz!

Hacsak nem egy lakatlan szigetre mész, legyen nálad lakat!

Akármennyire is akarjuk, nem lehet egész nap tekerni, néha meg kell állni pihenni. Ha beülünk egy partszéli bisztróba megkóstolni az ország legjobb hekkjét, fontos, hogy biztosítsuk biciklinket. Gondoljunk bele: szeretjük kiválasztott járgányt, nem akarjuk, hogy bármi történjen vele.

Földindulás, cunami, futótűz, vagy maga az apokalipszis, nálunk biztosan találsz olyan lakatot, ami ott tartja a bringád, ahol hagytad.

Bringázás nyáron

Ne csak a bringád, magadat is védd!

Tudjuk, hogy nagyon fontos a szerelemjárgányunk biztonsága, de legalább ennyire az a magunké is. Gondoljunk bele: ha elesünk, balesetet szenvedünk és megsérülünk, hiába akarjuk megtenni életünk túráját, nem lesz az igazi – és nem is ajánljuk. Mindenek előtt biztosítsuk a magunk és mások testi épségét. A bukósisak, izületvédő használata nem ciki, ellenben egy baleset annál fájdalmasabb! Fontos, hogy a rajtunk kívül közlekedőkre is ugyan úgy kell figyelni: jelezzük számukra jelenlétünket és ne felejtsük el az esti órákra a lámpáinkat. Sajnos sokszor kimegy a fejünkből a hosszú nappalok miatt, de belecsúszhatunk éjszakába nyúló tekerésbe is, ekkor elengedhetetlen, hogy legyen nálunk a KRESZ szabályainak megfelelő lámpa és láthatósági mellény.

Mi segítünk megvédeni a legszebb nyári élményeidet, és ha ki akarsz tűnni a tömegből, akkor is tudunk segíteni.