Olvasási idő: 3 perc

Egyszer volt, hol nem volt… Volt egyszer egy korszak, amikor a férfi és a női kerékpárok még jelentősen különböztek egymástól. Míg a férfi kerékpárok sportosabb formát kaptak és keményebb terepre készültek, addig a női társaik kisebbek, könnyebbek és „szebbek” voltak, és inkább csak könnyed tekerésre használták őket. Tarts velünk, és ismerd meg az elektromos kerékpárok elődjeinek, a női és férfi bicajoknak legfontosabb megkülönböztető jegyeit!

A kerékpárok napjainkban

A bevezetőben említett korszak szerencsére már a múlté. Napjainkban a férfi és női kerékpárok közötti különbségek kevésbé jelentősek, és általában csak a méretre vonatkoznak. Azt sem szabad elfelejtened, hogy a nemek szerinti címkék csak iránymutatóak: az a kerékpár a legjobb számodra, amelyik a céljaidat szolgálja, és a legkényelmesebb – függetlenül attól, hogy melyik kategóriába tartozik.

Ennek ellenére a tipikus férfi és női kerékpárok közötti különbségek megértése hasznos lehet a tökéletes modell megtalálásához. Nézd meg, milyen szempontokra figyelj!

Vázméret

A legnagyobb különbség a kerékpár vázmérete. Mivel a nők többnyire alacsonyabbak és rövidebb törzzsel rendelkeznek, a női kerékpároknak általában kisebb a magassága és rövidebb a nyereg-kormány távolsága. Bár ezek számítanak az alapvető méretbeli különbségeknek, számos olyan elem van, amit méretre lehet igazítani. Az egyik ilyen maga a kormány: a nők keskenyebb válla miatt a keskenyebb kormány kényelmesebb lehet számukra. Hasonló szempont, hogy ha kisebb a kezünk, érdemes ehhez igazítani a fékkarok távolságát is.

Vázgeometria

A férfi és női kerékpárok közti másik alapvető különbség a kerékpár vázgeometriája. A tipikus női kerékpárok gyakran alacsony felsőcsöves (más néven trapéz vázas) vázzal rendelkeznek, míg a férfi kerékpárok általában magas felsőcsövet (más néven magas vázat) kaptak. Az alacsony átlépős (monotube vázas) kerékpárok korábban kifejezetten hölgyek részére voltak tervezve, de a  komfortos és praktikus kialakításuknak köszönhetően napjainkban már kaphatóak olyan méretben is, amelyeket férfiak is kényelmesen használhatnak.

nőnapi kerékpár-történelem nőnapi kerékpár-történelem

 

 

 

 

 

A női és férfi kerékpárok közti legfontosabb különbség a vázméret és a vázgeometria

Képek forrása: Riese & Müller

A vázszerkezetbeli különbségek még abból az időből származnak, amikor a nők mindennapi viselete szoknya és egyberuha volt, és így a felsőcső hiánya jelentősen megkönnyítette számukra a kerékpárra való fel- és leszállást. Míg hajdanán igen megbotránkoztatónak számított a fedetlen női láb és a fellibbenő szoknya látványa, addig manapság inkább az okostelefonok mindenhová is látó “szemével” kell megküzdenie annak, aki hölgyként kerékpározásra adja a fejét.

Fontos viszont megjegyezni, hogy ahogyan a férfiak is élvezhetik az alacsony átlépős váz kényelmét és könnyedségét, úgy a nők is profitálhatnak a magas vázas kerékpárok erejéből és sokoldalúságából. A nap végén minden azon múlik, hogy melyik passzol tökéletesen hozzád.

Nyereg

Bár nem minden modell esetében, de a női nyergek sokszor eltérnek férfi társaiktól: mivel a nők medencecsontjai jellemzően szélesebbek, mint a férfiaké, egyes női kerékpárok nyerge rövidebb és szélesebb, míg a férfiaké általában keskenyebb. Ezen kívül a nyergek bélései is eltérhetnek, mivel az anatómiai eltérések miatt más-más pontokon van szükség lágyabb vagy keményebb anyagokra.

nőnapi kerékpár-történelem

Kép forrása: Riese & Müller

Ahogyan a hagyományos kerékpároknál, úgy az elektromos kerékpároknál is jellemző, hogy a gyártók női és férfi kategóriákba sorolják a modelljeiket. Tekintsd ezt iránymutatásnak azon az úton, míg a meg nem találod a tökéletes társat a kalandjaidhoz. Ha segítségre van szükséged, töltsd ki a bringaválasztónkat, vagy gyere el 6 ebike szaküzletünk valamelyikébe, ahol szakképzett eladóink minden kérdésedre választ adnak!

Források: Raleigh és Today I Found Out.