Olvasási idő: 2 perc

A hétvégi túra útvonala kiválasztva, időjárásnak megfelelő ruházat kikészítve, de valami még hiányzik? Igen, a kiegészítők! Minden túra előtt érdemes átgondolni, hogy mire lehet szükség a biztonságos és kényelmes tekeréshez.

Nyereg, a kényelem első bástyája

A gyártók palettáján megtalálhatóak női és férfi nyergek is. Ez nem véletlen, itt az emberi anatómia figyelembevétele a lényeg. A férfiak ülőcsontja átlagosan 118 mm, a nőké pedig 130 mm-re van egymástól, ami miatt a nyereg szélességének is különbözőnek kell lennie. További választási lehetőséggel szolgálnak a különböző nyeregtípusok. Ezek más és más testtartáshoz vannak tervezve, amit meghatároz a kerékpár típusa. Érdemes ezt is figyelembe venni, mivel egy, a kerékpárhoz nem passzoló nyereg az ízületek fokozott terhelését eredményezheti — a kényelemről nem is beszélve, így a nyeregválasztás hosszabb túra esetén kiemelt szerepet játszik.

A sisak fontossága

Nem mondunk senkinek újat azzal, hogy a kerékpáros sisakok hasznosak és akár életet is menthetnek. Pontosan ezért javasoljuk, hogy szerezzünk be egyet már a bicikli megvételekor, és viseljük minden alkalommal, mikor bringázni megyünk!

Szemüvegesként jól jöhetnek a Casco sisakok, melyek előnye, hogy a cserélhető lapoknak köszönhetően a dioptriás szemüveg hordása mellett a fényviszonyoknak leginkább megfelelő színre cserélhetjük a “lencsét”, valamint nagy sebességnél remek szélvédő funkciót is betölt ez a típusú sisak.

A sisak méretének kiválasztásához érdemes lemérni a fejkörméretünket, ami alapján már egyszerűen megtalálhatjuk a számunkra megfelelőt. Ha fejformánk eltérne az átlagostól, akkor mindenképp próbáljuk fel a kiválasztott bringás sisakot vásárlás előtt az üzletben, ahol szakszerű segítséget kapunk, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

A biztonság kedvéért: elengedhetetlen a zár és a lámpa

Ekkora értékű tárgynál természetes, hogy a lehető legjobban vigyázni akarunk rá. Egy komoly zár alapfelszerelés, ebből az általunk is forgalmazott ABUS Bordo termékeket ajánljuk. Találunk köztük például riasztóval ellátott lakatokat, amelyek rögtön hangos jelzést adnak, ha valaki babrál az biciklink környékén, így extra védelmet nyújtanak.

Sok ebike-nak nincs beépített világítása, így tökéletes választás lehet a Supernova rendszere. A legerősebb modell akár 1600 lumen fényerőre is képes, de kisebb modelljeik is bőven bevilágítják a terepet.

Terepen bármikor belegurulhatunk éles, hegyes tárgyakba, tüskés növényzetbe, ezért indulás előtt használjunk defektmegelőző folyadékot, amely a keréken keletkező kisebb lyukakat, szúrásokat azonnal kezeli és tömítve tartja a már lezárt, felületi sérüléseket.

Kesztyű és széldzseki a meghűlés ellen

Ki akarná, hogy a keze lecsússzon a kormányról egy durvább kanyarban? Na ugye! Ezt akadályozza meg a kerékpáros kesztyű, megvédve minket egy hatalmas eséstől. Hűvösebb időben a kesztyűnek ennél is fontosabb szerepe van: a hideg és a csapadék elleni védelem. Mindenképp ujjas, különböző vastagságú panelekkel ellátott, vízálló modellek közül érdemes válogatni.

Ősszel és télen elengedhetetlen a szélkabát vagy szélmellény viselése is. Ezek a speciális, technikai anyagból készült ruhák a háton és hónaljban kiválóan szellőznek, azonban a mellkast, valamint a váll és a könyök ízületeit extrán védi, így nagyobb sebességnél sem fogunk meghűlni.