Olvasási idő: 2 perc

Novembert írunk, korán sötétedik, már nem hűvös, hanem határozottan hideg az idő, és már csak a karácsonyi szabadságra tudsz gondolni? Kimozdítunk a komfortzónádból! “Nincs túl hideg, csak nem megfelelő öltözet!” — tartja a bringás mondás, amivel abszolút egyet is értünk. Aki szeret bringázni és utazni, annak jó szívvel ajánljuk következő rövid, de rendkívül látványos túránkat: akár mostanában, akár az év bármely (hidegebb vagy épp melegebb) napján!

Velo Dunajec 

A Mozgásvilágnál olvastunk róla, majd jobban utánanéztünk, s úgy döntöttünk, magunk is kipróbáljuk, sőt, a vélemények és a képek alapján ajánljuk is. A Velo Dunajec kerékpáros útvonal összesen 240 km hosszan követi a Dunajec-folyó vonalát, Zakopane vasútállomásánál indul és egészen Wietrzychowice településig tart. Itt csatlakozik a Visztula Trail kerékpáros útvonalhoz. További útvonalakra is csatlakozhatunk róla: az Eurovelo 4 és az Eurovelo 11 pályák, valamint a VeloRaba, illetve a Tátra körüli kerékpárút is “útba esik”. Nem teljesen kiépített, önálló kerékpárutak és alacsony forgalmú közutakon vezetett szakaszok váltják egymást a rendkívül látványos túra alatt.

 A kép forrása: tatravelo.com

Szurdoktúra

Téli, hideg időszakban inkább több, rövidebb szakaszt javaslunk egyszerre teljesíteni, s nem a teljes Velo Dunajec útvonalat. A szurdoktúra pont ilyen: összesen 10 km hosszú — akár oda-vissza is teljesíthető! A Velo Dunajec bringaút egyik legizgalmasabb szakasza ez: Lengyelország és Szlovákia között fut. Mivel az országhatár konkrétan a Dunajec-folyó mentén rajzolták meg, így gyakorlatilag az út ezen szakasza zömmel Szlovákia területén halad. A lengyelországi Sromocze Nizne településről kerékpáros- és gyalogos híd vezet Szlovákiába, melyen átkelve rövidesen eléred a szurdok bejáratát, ahol aprókavicsos, döngölt úton gurulhatsz tovább. Balról a Dunajec-folyó hömpölyög, jobbról pedig igazán spektakuláris, függőleges sziklafalak és vad, fás-erdős környezet váltakozik. Légy figyelmes: az útvonalon túrázók és kerékpárosok vegyesen közlekednek. A szurdok tehát kb. 10 kilométeren keresztül tart, majd anélkül, hogy visszatérnél a folyó túloldalára, megérkezel újra Lengyelországba, Szczawnica településre.

Bringaválasztás

Nem igényel különleges felszereltséget a túra, ezért jó szívvel ajánljuk hozzá az ebikeshop.hu kínálatából bármelyik trekking kerékpárunkat, de ha bátrabb vagy és letérnél a bringaútról a vadonba, akkor érdemes lehet egy eMTB-t választanod. Akár vásárolnál, akár bérelnél, vedd figyelembe, hogy november és március között üzleteink téli nyitvatartással várnak! 

További információk a túrához

Mindenképp nézz utána mind a szlovák, mind pedig a lengyel határ átlépéséhez szükséges feltételeket, s bringázáshoz is vidd magaddal a szükséges iratokat! A lengyelek kiváló tájékoztató oldalán angolul és németül is számos útvonalat, letölthető GPX-tracket, térképet találsz.

A teljes, 240 km-es útvonal térképe

Pro tipp!

Ha síelni is szeretsz, de a téli bringázás sem áll tőled távol, akkor érdemes Zakopanéban szállást foglalnod, ahonnan kiindulva mindkét hobbidnak könnyedén eleget tehetsz, és a család vagy baráti kör is biztosan talál számára megfelelő kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget.

A fő kép forrása: freewheelholidays.co.uk