Olvasási idő: < 1 perc

Mint a vonóhorgos kerékpárszállítókat forgalmazó cégek általában, az elmúlt időben az Uebler is rengeteg kérdést kapott a rendszám áthelyezésével, illetve a harmadik rendszám használatával kapcsolatban.

A legtöbbször megjelenő probléma, hogy mivel a hazánkban jelenleg érvényben lévő jogszabályok tiltják a harmadik rendszámtábla használatát, a kerékpárszállítók szabályos használatához át kell tenni az autón lévő hátsó rendszámot a szállítóra. Miután külföldön számos országban megengedett ilyen esetben a harmadik rendszám felhelyezése, továbbá sokkal praktikusabb és kényelmesebb megoldás, a jogszabály harmonizáció és vásárlói kerékpárszállításának kényelme érdekében az Uebler javaslatot nyújtott be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz immáron másodjára, ezzel is bizonyítva elszántságát és elhivatottságát a témában. Ez alkalommal az indítvány címzettje Révész Máriusz kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos volt.

Az Uebler csapata szerint érdemes lenne megfontolni az egyes nyugati országokban rendszeresített, ún. harmadik rendszámtábla hazai bevezetését. A harmadik rendszámtábla bevezetésének és kialakításának legfőbb előnyei az alábbiak:

  • kényelmesebb, egyszerűbb használat,
  • kevesebb kényelmetlenség a tulajdonos részéről lopás vagy elvesztés esetén – fontos, hogy a javaslat megfogalmazása általános, az Uebler kerékpárszállítói lezárt állapotban nem lehet leemelni a vonóhorogról,
  • külföldi tartózkodás esetén (pl. nyaralás során egy közúti ellenőrzés alkalmával) könnyen problémát okozhat, ha például a magyar jog megengedi az eredeti rendszámtábla áthelyezését a kerékpártartónak erre kialakított helyére, azonban az adott külföldi állam joga ezt nem engedélyezi. Tekintve, hogy több nyugati országban is a harmadik rendszámtábla bevezetését választották megoldásnak, a jogharmonizáció szempontjából is előnyös lehet, ha Magyarországon is alkalmaznánk a külföldön már jól bevált megoldást.

Révész Máriusz kormánybiztos válasza értelmében szeptember közepén várható egyeztetés az ügyben a Belügyminisztériummal. A későbbiekben, a tárgyalásokat megelőzően az Uebler Magyarország társaságát is felkeresik majd szakértőként.