Olvasási idő: 2 perc

Jogszabály-módosítás a harmadik rendszámtábla ügyében

Az elmúlt hetekben nagy port kavart a sajtóban a kormány által bevezetett szürke rendszámtábla ügye. Mivel a leírások nem minden esetben egyértelműek, az Uebler az alábbi közleményben foglalja össze az autósok számára a jelenlegi és hamarosan életbe lépő jogszabályt és annak módosításait.

2017. április 1-én lépett életbe az a határozat, melynek értelmében a kerékpárszállító tulajdonosoknak lehetősége nyílt a vonóhorogra szerelhető kerékpárszállítóra harmadik rendszámtáblát igényelni a kormányablakokban. Az új rendeletről azonban hamar kiderült, hogy nem olyan praktikus, mint azt először gondolták, ugyanis a rendszám igénylését meg kell előznie egy műszaki szemlének, amely hasonló a gépjármű műszaki vizsgájához, vagyis költséges és időigényes.

Az Uebler vonóhorogra szerelhető kerékpárszállító hazai forgalmazója már több ízben kért minisztériumi állásfoglalást a rendszámtáblák láthatósága ügyében. A legutóbbi válaszlevélben a minisztérium megerősítette, hogy az új jogszabályban, amit a tervek szerint hamarosan elfogadnak, eltörlik a kerékpárszállítók műszaki szemléjét és csupán az autó papírjaival, illetve a személyazonosításra szolgáló okmányokkal igényelhető lesz a harmadik rendszám.

A szabályozás kiegészítéseként arról is döntenek, hogy ezentúl a gépkocsi hátsó rendszáma áthelyezhető legyen a rendszámtáblát eltakaró kerékpárszállító eszközre. Ezzel a kiegészítéssel a kormány a szürke rendszám kiváltásának kötelező jellegét is eltörölheti. Így tehát a forgalmi engedélyben a harmadik rendszám kiadása lesz feltűntetve, és azt az autójára szerelt bármilyen szállítóra felteheti majd a gépkocsi tulajdonosa. Így gyakorlatilag, akik csak bérelni szeretnének ilyen eszközt, ők is könnyedén használhatják (jelenleg van már ilyen szolgáltatás is Magyarországon).

A módosított törvény hatályba lépése előtt sem fenyegeti büntetés a kerékpárszállítóval közlekedő gépkocsi tulajdonosokat, ugyanis Révész Máriusz kerékpározásért felelős kormánybiztos a Belügyminisztériummal megállapodott arról, hogy a rendőrség a fehér rendszámot átszerelő autóvezetőket nem bírságolja meg.

Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a rendőrség továbbra is ellenőrizheti a kerékpárszállítók műszaki állapotát (pl. van-e világítása, féklámpája, megfelel-e az EU szabványoknak, stb.), ezért érdemes azt az előírásoknak megfelelően használni. 

A műszaki előírásokkal kapcsolatos szabályokat az Uebler összes terméke maximálisan teljesíti.