Olvasási idő: 4 perc

Manapság már távoli túrázás és nyaralás alkalmával sem kell nélkülöznünk kedvenc járgányunkat, feltéve, ha erre alkalmas szállítóeszköz áll rendelkezésünkre. Napjainkban a vonóhorogra csatlakoztatható kerékpárszállító eszközök minden igényt kielégítenek. (FÉBÉSZ)

Személygépkocsival történő kerékpárszállításra háromféle megoldás kínálkozik: vásárolhatunk tetőre rögzíthető, hátsó ajtóra függeszthető, valamint vonóhorogra kapcsolható kerékpártartót.

Az első két kategória jellemzően olcsóbb ugyan, de számos hátránnyal rendelkezik: kisebb a terhelhetőségük, adott esetben kevésbé biztonságosak. Tetőtartónál a menetszél erős zajhatással jár, a légellenállás megnöveli az üzemanyag-fogyasztást, csökkenti a jármű menetstabilitását. A hátsó ajtóhoz rögzíthetők esetében könnyen megsérülhet a karosszéria, a szállítás ideje alatt nem tudunk hozzáféri a csomagtérhez, és a terhelhetőség itt is behatároltabb. Emellett a szállítmánnyal együtt részben vagy teljesen eltakarhatja a rendszámtáblát és a lámpákat, amik láthatóságát a közlekedési jogszabály előírja. Több, de különösen elektromos kerékpár szállítására ezek a megoldások nem, illetve csak erős kompromisszumokkal ajánlottak.

A vonóhoroghoz rögzíthető tartók ezzel szemben számos előnnyel rendelkeznek, s bár az árfekvésük is magasabb, a vásárlást megelőzően mégis érdemes minden szempontot mérlegre tenni, főleg akkor, ha egyszerre több kerékpárt (családi túra), netán elektromos biciklit is szeretnénk magunkkal vinni.

A vonóhorgos kerékpárszállítók kínálata még márkán belül is igen széles, az újabb modellek szinte már mindent tudnak, amire a felhasználónak szüksége van. A csúcskategóriások a gépjárműhöz könnyedén, gyorsan, pár mozdulattal hozzáilleszthetők. A művelet erőkifejtést sem igényel, még hölgyek számára is nehézség nélkül, kényelmesen csatlakoztathatók, majd levehetők és tárolhatók. Az önsúlyuk rendkívül csekély, strapabírók, időtállók, akár rámpával is elláthatók, nem beszélve az egyéb kényelmi funkcióról és kiegészítőről.

A leglényegesebb szempontok vásárláskor

A hazai kereskedelmi forgalomban jellemzően 6-7 gyártó termékei kaphatók: alapvetően szállítókapacitásban, felszereltségben, kiegészítők terén tapasztalunk eltéréseket. Jól át kell gondolni tehát a választást.

Vegyük figyelembe az anyagminőséget, a biztonsági- és kényelmi fokozatot, a kezelhetőséget, de a jótállási időt is. A plusz szolgáltatásokat meg kell fizetni, és a jelentős árkülönbségek miatt érdemes az ár-érték arányt is szem előtt tartani. Amennyiben az anyagi lehetőségeink megengedik és ragaszkodunk bizonyos elvárt nívóhoz – azaz például a kényelmi szempontok sem mellékesek -, minden igényt kielégítő termékek közül válogathatunk.

Anyagminőség, kezelhetőség, tárolás

A kerékpártartók alapanyaga acél, alumínium és műanyag (jobb minőségnél ez utóbbi már UV-álló). Felhasználói szempontból nagy előnyt jelent az alacsony önsúly és az eszköz minél nagyobb terhelhetősége. Ezért e két szempontot kiemelten súlyoztuk az értékelés során is. Elsőként azt szükséges számbavenni, hány darab biciklit, milyen össztömeggel fogunk szállítani. A termékek leírása minden esetben tartalmazza a felhelyezhető kerékpárok számát, valamint a terhelhetőséget. Két-, három, illetve négyes tartók közül választhatunk, egyes gyártók adott szériái utólag is bővíthetők.

A biztonságos rögzítés műanyag racsnikkal történik, a szállítóeszköz vázához pedig külön távtartók fixálják a járgányt.

Ha régebbi típusú vonóhoroggal rendelkezünk, a kompatibilitást vásárlás előtt feltétlen ellenőrizzük. A nívósabb termékek e tekintetben univerzálisabbak. A gépjárműhöz történő csatlakoztatáshoz a magasabb kategóriás modelleknél szerszám sem kell, a rendkívül csekély önsúlyú tartók néhány másodperc alatt ráilleszthetők a vonóhorogra. Használat után a leszerelés hasonlóan egyszerű, egyes típusok összehajtva tárolhatók. Az Uebler termékeinél például egy szabadalmaztatott, háromszorosan összecsukható rendszer garantálja a helytakarékosságot.

Elektromos csatlakozás, lámpák, rendszámtábla

A közúti közlekedés szabályaihoz igazodva a kerékpárszállítók kötelező tartozékai a helyzet- és irányjelzőlámpák, a rendszámtábla-világítás, amelyek szabványcsatlakozón keresztül kapcsolódnak a gépjármű elektronikai rendszeréhez. Prémium modelleknél féklámpa, tolatólámpa, ködlámpa is része az alapfelszerelésnek.

Fogyasztói szempontból praktikus megoldást választott az Uebler: lámpái nincsenek egybeépítve a tartószerkezettel, ezáltal mechanikai behatás esetén bizonyos mértékig megvédik azt. Ez a kialakítás azért is előnyös, mert egyes gyártók modelljeinél bizonyos elemek, az egybeépített tartozékok utólagos pótlására nincs mód, tehát a rendeltetésszerű használatot korlátozó vagy kizáró sérülés esetén nincs mese, új terméket kell vásárolni. Érdemes tehát arról is tájékozódni, hogy a kiszemelt gyártónál/forgalmazónál van-e lehetőség az egyes elemek utólagos beszerzésére, illetve cseréjére.

A kerékpárszállítók kötelezően rendszámtábla-tartóval vannak felszerelve, ebbe kell áthelyezni a gépjármű hátsó rendszámtábláját. Akik nem szeretnének ezzel bíbelődni, lehetőségük van kormányhivatalban szürke rendszámtáblát igényelni, térítés ellenében.

Hasznos kiegészítők

Információink szerint az Uebler már tolatóradarral felszerelt kerékpárszállítókat is gyárt.

És ha már az extráknál tartunk: a kerékpártartók az autó vonóhorgához akár gyári zárral rögzíthetők, emellett minden egyes, felhelyezett kerékpár távtartóját külön is lezárhatjuk, ha az adott modell felszereltsége ezt lehetővé teszi.

Miután a szállítandó kerékpárok helyükre és rögzítésre kerültek, opcionálisan a kerékpártartót egy pedál segítségével lehajthatjuk.

Jótállási és biztosítás

Akik rendszeresen, sport-jelleggel bringáznak, gyakrabban veszik elő a szállítóeszközt is. A többség azonban általában idényjelleggel használja. Akár így, akár úgy, ne feledkezzünk meg tájékozódni a jótállási időről sem. Az Uebler és a Menabo magabiztosabbak termékeik minőségét illetően: 3 éves garanciát adnak, mely időszak alatt rendeltetésszerű használat esetén minden meghibásodásért teljes körű felelősséget vállalnak.

Kíváncsiak voltunk, van-e lehetőség kiegészítő biztosítást kötni kerékpárszállítóra, de az általunk megkérdezett biztosítóknál ilyen kiegészítő modul egyelőre nem szerepel a kínálatban.

Tesztszempontok, értékelés

A magyar piacon jelen lévő kerékpárszállító-gyártók kínálatában nem mindenütt szerepel vonóhorgos kivitel. Tesztünk során az összehasonlíthatóság érdekében az azonos kategóriába sorolható modelleket értékeltük, egytől tízig terjedő skálán.

A fogyasztó nincs könnyű helyzetben a döntés során, mert az egyre éleződő piaci versenyben a kerékpárszállító eszközök közel azonos paraméterekkel rendelkeznek. Egyes elemek nem minden gyártónál alaptartozékok (például a lámpatestek): ezt illetve a pótolhatóságot, a kényelmi funkciókat, a kiterjesztett jótállási időt mind-mind mérlegelni és figyelembe kell venni a választáskor.

Értékelési szempontjainkat táblázatba foglaltuk. 10-es alappontszámból kiindulva figyelembe vettük a kerékpártartó önsúlyát (16 kg-ot elérő vagy meghaladó 1 pont levonás, 18 kg-ot elérő vagy meghaladó 2 pont levonás), a maximális terhelhetőségét (60 kg alatt 1 pont levonás, 45 kg alatt 2 pont levonás), a felszerelés nehézségi fokát, az eszköz összecsukhatóságát, ledönthetőségét, az elemek utólagos pótlási lehetőségét, az egyéb kiegészítő és kényelmi funkciókat (hiány esetén fél-fél pont levonás), valamint a jótállási időt (3 év alatt fél pont levonás).

Mindezek alapján tesztgyőztesünk az Uebler i-szériája lett, mely extra könnyű, nagy teherbírással és a világon egyedülálló, szabadalmaztatott rögzítéssel (IQ-zár) valamint összecsukhatósággal rendelkezik, ugyanakkor valamennyi kényelmi és kiegészítő funkciót egyben kínálja. Az eszköz a jármű menetstabilitását nem befolyásolja, az alkatrészek, elemek pótolhatók, a kerékpárszállító igény szerint további extrákkal is kiegészíthető.

Fontos kiemelni, hogy a kerékpártartók (is) egy olyan termékkategória, ahol a magasabb minőség általában hosszabb használatot követően domborodik ki markánsan.

 


Forrás: http://febesz.eu/