Olvasási idő: 3 perc

Idén többet fogok sportolni. Bringázok majd, azt tavaly olyan szépen elkezdtem. Igen-igen: 2020-ban letekerek 100… nem, az tavaly ősszel is majdnem meglett… 2020-ban letekerek 1000 km-t! – Idén szerintem meglehet az 1000 km. Nem nagy dolog. – Lehet, hogy az 1000 km kicsit sok lesz? Mondjuk havi 40-50 km?

Valószínűleg sokaknak ismerősek a fenti gondolatfoszlányok: az év eleji fogadkozások, pláne, ha nagyobb horderejű változást próbálunk az életünkbe csempészni velük, sokszor már azelőtt elhalnak, hogy egyáltalán hozzájuk kezdenénk. Egy kutatás szerint az újévi fogadalmak közel 15%-a a semmibe vész január közepére, míg ugyanezen fogadalmak mindössze 7%-a éri meg az év végét. Pedig könnyedén rávehetjük magunkat, hogy a lelkesedésünk decemberig (vagy legalább a szezon végéig) kitartson; pusztán egy kis céltudatosság és néhány apróbb trükk kell hozzá.

A célkitűzés

Először is nagyon fontos a megfelelő célkitűzés. Maradva a kerékpározás példájánál – hiszen ebben vagyunk igazán otthon –, ha meg van az elhatározás, hogy 2020-ban több időt szeretnék kétkeréken tölteni, az első, amit át kell gondolnunk az az, hogy mi a célunk ezzel. Az erőnlétünkön szeretnénk javítani, vagy inkább világot látni? Esetleg a városi szmog csökkentése, vagy a dugók elkerülése végett ülünk fel a kétkerekűnkre? Ha megvan a miért, sokkal könnyebb lesz valós, tartható célokat kitűzni magunknak az évre – különösen, ha kezdők vagyunk a rendszeres bringázás területén.
Kilométerek helyett alkalmak! – lebegjen ez a szemünk előtt, amikor megfogalmazzuk a fogadalmunkat! Az 1000 km helyett inkább mondjuk azt, hogy idén bicikliszezonban heti kétszer bringával megyek munkába, vagy, hogy havi egyszer nekivágok egy nagyobb túrának. Ezek sokkal kézzelfoghatóbb és könnyen követhető célok, mint a kilométerek, ráadásul kezdőként külön stressz a megfelelő útvonalhosszak megtalálása is. Évközben pedig mindenképpen kövessük nyomon, hogyan állunk a fogadalmunk megvalósításával!

A felkészülés

A szezonális sportoknál (noha megfelelő felkészültséggel szezonon kívül is bringára pattanhatunk, ha az időjárás ezt engedi) a következő buktató a fogadalom megtétele és a megvalósítás kezdete között eltelő idő. A márciusig még hátralévő másfél hónap könnyen elfeledtetheti vagy legalábbis elhomályosíthatja előttünk a céljainkat, ezért fontos, hogy lélekben már most készüljünk a ránk váró időszakra. Nem kell mindennap gondolatban bicikliznünk, de készítsünk egy menetrendet, és minden hétre adjunk magunknak feladatot ezzel kapcsolatban. Gondoljuk át a buktatókat, pl., hogy mi történik akkor, ha egy héten végig esik az eső (a két nem teljesített bringás napunkat ekkor kihagyjuk teljesen vagy eltoljuk és legfeljebb három héten belül be kell pótoljuk?), vagy ha egy hónapban minden hétvégénk be van tervezve (a következő hónapban hosszabb túrára megyünk – ekkor vegyük figyelembe, hogy bírni fogjuk-e – vagy ennyi „csalás” még belefér?). Fontos, hogy jól követhető szabályrendszert alkossunk magunknak, amibe belefér az is, ha esetleg nem a terveinknek megfelelően alakulnak a dolgok. Gondoljuk át azt is, hogy teljes-e a felszerelésünk a célok teljesítéséhez. Van-e megfelelő ruházatunk, a biciklink jó állapotban van-e, szükség van-e valamilyen kiegészítőre stb. Az utolsó nem bringás hetet szánjuk a karbantartásra – mindenképpen szervizeltessük meg a kétkerekűnket! Ha ezeket a feladatokat hetekre felosztjuk magunknak, az érdeklődésünk biztosan kitart a szezon kezdetéig, és márciusban nagy izgalommal vágunk bele a vállalásunkba.

Az eszköz

Végül bármilyen célt tűztünk is ki magunk elé, a legkönnyebben úgy teljesíthetjük a fogadalmunkat, ha az odáig vezető út minden percét élvezzük – és bármennyire is doppingolja az embert a tudat, hogy a saját maga által kijelölt úton halad, ez sajnos sokszor nem elég. Ha már ezeréves a bringánk és a nehéz váz miatt extra erőkifejtésbe kerül még az egyenes útszakaszokon is a haladás; ha sok emelkedőn át vezet az utunk és az első időszakban majd’ kiköpjük a tüdőnket; ha egyszerűen csak kényelmetlen a kétkerekű paripánk… ezek – sajnos – mind visszatartó tényezők lehetnek egy nagyobb vállalás megvalósításában. A felkészülés ideje alatt gondoljuk át azt is, hogy a bringánk megfelelő-e a célnak. Szükség van-e egy kis feljavításra, netalán elég neki egy alapos szezon eleji szerviz, vagy éppenséggel akkora váltás előtt állunk (mondjuk városból terepre), hogy magát a bringát is le kell cseréljük.

Ha új kerékpár vásárlása mellett döntünk, alaposan vegyük figyelembe azokat az érveket és célokat, amelyeket korábban állítottunk fel magunknak. Ne vegyünk meg egy kerékpárt csak azért, mert jól néz ki, hiszen ha városi kerékpárral indulunk túrázni, alaposan meggyűlhet a bajunk a terepviszonyokkal, és az élmény, amire „szerződtünk” igencsak várathat magára. Szintén fontos figyelembe vennünk a saját felkészültségünket és kondíciónkat is: ha tíz éve nem ültünk bringára és most hirtelen mindennapi társként tekintünk a biciklinkre, fontos, hogy olyan eszköz mellett tegyük le a voksunkat, amely segít átlendülni a nehézkes kezdésen – vagy úgy általában a nehezebb napokon. Az ebikeshop.hu széles elektromos kerékpár kínálatában minden célnak és minden felkészültségi szintnek megfelelően találunk járgányokat, amelyek élménnyé teszik a biciklizést, ráadásul szükség esetén egy kis extra segítséget is nyújtanak a rájuk szerelt, kisteljesítményű motoroknak köszönhetően, anélkül, hogy megfosztanák használójukat a kerékpározás valódi élményétől.